Kam na pivo ve Vídni?

sepsala Bludice

30. července 2012 v 10:36

minulém článku jsme si povídali o tom, jaká piva můžete ve Vídni ochutnat, dnes se zaměříme na to, kde je ochutnat. Rozdělíme si vídeňské restaurační pivovary a další zajímavé podniky do několika kategorií podle toho, jak jsou podle skromného názoru Pivníků doporučeníhodné. Předem upozorňuji, že jde o čistě subjektivní názor. Budeme jen rádi, pokud náš článek v komentářích obohatíte o své vlastní zážitky s uvedenými podniky a ještě raději budeme, pokud nám doporučíte některá další pivní vídeňská místa, která stojí za návštěvu.

Určitě navštivte

Začneme skupinou podniků, které vřele doporučujeme k návštěvě. Pokud jste pivní fanoušci a vyrazíte do Vídně určitě si nenechte ujít tyto podniky:

1516 Brewing Company se nachází v blízkosti centra města a je ideálním místem, kde ukončit procházku po Vídni. Jedná se o velmi moderní (z vídeňských pivovarů jednoznačně nejmodernější) podnik, ve kterém se scházejí především mladí lidé, kteří chtějí být in. Nenechte se však touto charakteristikou odradit. Kromě této mladistvé společnosti do tohoto pivovaru s oblibou zavítají příznivci piva z celého světa. Piva, která zde vyrábí, jsou totiž originální, zajímavá, často velmi dobrá a jejich nabídka se průběžně mění. Navíc i přes věhlas pivovaru jsou všechna piva k mání za velmi přijatelné ceny. Za 3 Eura 0,4l a za 3,50 Eura 0,5l. Jedinou výjimkou je proslavená Victory Hop Devil IPA, která stojí 4,20 Euro za 0,5l. Pivo si můžete objednat i natočené v 1,5l džbánku. Pokud do tohoto pivovaru vyrazíte, rozhodně se neobtěžujte objednávání místního Hellesu. Raději zkuste některé ze speciálních piv, o kterých najdete veškeré podrobné informace na letáku na každém ze stolů.

Mimochodem název pivovaru 1516 je odvolávkou na rok 1516, kdy začal na území Bavorska platit výnos, který je dnes známý jako Zákon o čistotě (Reinheitsgebot). Nicméně vzhledem k inovativnosti a modernosti pivovárku je jeho jméno spíše žert.

7 Stern Bräu je další restaurační pivovar, který se nachází v blízkosti centra. Název pivovaru je odvozen od ulice Siebensterngasse, na které se nachází. V tomto pivovaru bych naopak doporučila procházku po městě zahájit, případně si sem odskočit na oběd. V poledních hodinách (a to včetně soboty a neděle) zde totiž nabízí velmi dobrá jídla za velmi přijatelnou cenu 6,40 Euro. Tento pivovar (a vlastně velká většina vídeňských pivovarů) je ve srovnání s 1516 mnohem konzervativnější. A to nejen co se týká prostředí, ale i co se týká nabídky piv. Ta se opírá především o německou tradici. Na čepu zde mají 7 stálých piv, která jsou doplněna některým ze sezonně vařených Bocků. Vřele doporučujeme místní Bamberger Rauchbier, který je velmi vydařený. Chutný je i Prager Dunkles. Můžete si zde však dát i odvážnější místní India Pale Ale… Odvážnější v rámci relativně konzervativní produkce vídeňských restauračních pivovarů, nikoliv odvážnější v rámci stylu IPA. Ti nejstatečnější z návštěvníků zde mohou ochutnat pivo konopné a pivo s příchutí chilli… My jsme si však raději tyto dva kousky nechali ujít.

Känguruh není pivovar. Je to hospoda s rotačními pípami nacházející se v blízkosti nádraží Westbahnhof. Pokud chcete strávit ve Vídni večer s dobrým a zajímavým rakouským pivem, zajděte sem. Piv na čepu není pro pražského rozmazlence mnoho (při naší návštěvě jich bylo sedm), ale většinou se jedná o zajímavou přehlídku piv z menších rakouských pivovarů. Piva na pípách se samozřejmě střídají. V nabídce je také mnoho lahvových piv především z Německa, Belgie, něco málo i z Holandska a několik fajn lahvových z Rakouska. Cena piv je velmi přijatelná – 3,30 Euro za velké a 2,60 Euro za malé. Nicméně počítejte s tím, že v tomto podniku se nevaří. Přesto jsou v nabídce různé pochutiny k pivu a studené pokrmy pro zahnání opileckého hladu. Bar otvírá od šesti a zavírá ve dvě ráno. V neděli je zavřeno.

Lichtenthaler Bräu je nejmladší restaurační pivovar ve Vídni, který jsme navštívili. Vzhledově se jedná o obyčejnou hospodu bez jakýchkoliv pozlátek, jen přímo za oknem hospody můžete zahlédnout malou měděnou varnu. Na čepu mají dvě vlastní piva (klasická sestava Helles a Dunkles). Piva to nejsou špatná, ale zajímavé je především třetí pivo – Bier des Monats. To je totiž pravidelně měsíčně obměňováno a jedná se vždy o nějaký zajímavý kousek. V době naší návštěv to byl velmi vydařený Oatmeal Stout. Piva v pivovaru prý vaří (minimálně v době naší návštěvy vařil) mladý student pivovarnictví.

Pokud budete mít cestu kolem a nic lepšího na práci

V této části se budeme věnovat podnikům, které, abych tak řekla, neurazí, ale ani nenadchnou. Takže pokud budete mít cestu kolem a budete mít už navštívenou výše zmíněnou čtveřici podniků, zaskočte také sem:

Wieden Bräu u nás vyvolal velmi rozporuplné dojmy. Nejdříve jsme si zde sedli na zahrádku, kde nás zaskočily neuvěřitelně nepříjemné a pomalé číšnice. Ani pivo nás příliš neoslovilo. Bylo nám však divné, že na zahrádce nám nabídli pouze Helles a Dunkles, když pivovar u vchodových dveří inzeroval i speciály. Zeptali jsme se tedy číšnice u výčepu, zda mají vevnitř i jiná piva, než na zahrádce a světe div se, měli. Číšnice uvnitř pivovaru byla již velmi příjemná a rychlá a ochutnaný Osterbock a silnější pšenice Royal byly velmi dobré. Takže pokud budete mít cestu kolem, zastavte se na speciální piva, která se v průběhu roku mění. Na zahrádku však raději nechoďte.

Kadlez Bräu se nachází dosti z ruky a pokud jej chcete navštívit, počítejte s dlouhou cestou vídeňským metrem a na něj navazující štrekou tramvají. O to více nás překvapila velikost prostor restaurace. Ta je vskutku obří a pojme velké množství lidí. Navíc v pondělí večer, kdy jsme sem zavítali, bylo uvnitř narváno. Piva však nejsou ničím zajímavá. Snad jenom tím, že zde jako v jednom z mála vídeňských podniků měli v nabídce kromě Hellesu také Pils. Dalším pivem, které stojí za zmínku byl Zwickl. Dle všeho i v tomto pivovaru obměňují různé speciály. V době naší návštěvy měli zrovna v nabídce IPA. Ač to bylo jejich nejlepší pivo, tak v rámci stylu IPA, se jednalo o spíše podprůměrný kousek. Ale neurazil.

Medl-Bräu byl náš první vídeňský navštívený pivovar. Hlavní prostor pivovaru je tvořený vysokou místností, s pěknými dřevěnými stoly a konzervativní výzdobou. Vypadá příjemně a útulně… nicméně je vyhrazený pouze kuřákům (případně nekuřákům, kteří jsou ochotni pasivně si trochu zakouřit). Prostory pro nekuřáky jsou oddělené a také odstrčené… a vůbec na nás celkově působily takovým studeným dojmem. Sedli jsme si tedy raději na zahrádku, kde to však posléze začalo dosti nevábně zapáchat popelnicemi, či kuchyňským odpadem. Piva zde však vaří celkem slušná. Nám z nabídky nejvíce zachutnal WeizenDunkles. Pivovar vyrábí kromě klasické pivní sestavy i různé sezonní speciály (například výše zmíněný Weizen, či Festbock).

Pokud budete mít cestu kolem, nic lepšího na práci a navíc ukrutnou žízeň

Stadtbrauerei Schwarzenberg se nachází v centru Vídně jenom několik málo kroků od pivovaru 1516. Pokud už budete mít všechny ostatní výše zmíněné pivovary navštívené, můžete zaskočit i sem. Jedná se o lehce nadprůměrný podnik s průměrnými až lehce nadprůměrnými pivy. Zajímavé je to, že v době naší návštěvy byla valná většina personálu slovenské národnosti.

Fischer Bräu je další pivovar, který se nachází dál od centra. Jeho pozitivem je pěkná a klidná zahrádka. Při naší návštěvě měli v nabídce pouze dvě vlastní piva (Helles a Weizen). Pokud půjdete náhodou žíznivý okolo, zaskočte, jinak sem nemá cenu vážit poměrně dlouhou cestu.

Universitätsbräuhaus není pivovar, ale hospoda, která si nechává vařit vlastní pivo v pivovaru Schlägl. Nachází se v prostorách areálu vídeňské univerzity. Jde v podstatě o průměrný podnik, jehož velkou předností je pěkná a velmi klidná zahrádka. Areál univerzity je totiž neprodyšně oddělený od okolního vídeňského dopravního ruchu. Nevýhodou je dosti vysoká cena piva. Velké pivo stojí 3,80 Euro, malé 3,30 Euro. Pokud se budete pohybovat někde v okolí a budete padat žízní, zajděte raději sem, než do sousední Stiegl-Ambulanz. Nicméně ani jeden z podniků nestojí za zajížďku.

Schwarzer Rabe je další od centra vzdálenější pivovar. Velmi malý podnik je rozdělený do tří místností, z nichž jedna připomíná klasický bar s vysokými stolky a židličkami, druhá klasickou hospodu s jídelními stoly a lavicemi a třetí čajovnu s pohovkami a polštářky na sezení. V nabídce je více piv, ale pouze jedno pivo by mělo být vařeno přímo v pivovaru (i když těžko říci, zda tomu tak skutečně je, neb varna v zadní místnosti vypadá dosti nepoužívaně). Spíše než kvůli pivu, zastavte se zde (samozřejmě pokud budete mít cestu kolem) kvůli pěknému prostředí a příjemné atmosféře.

Spíše nedoporučujeme

Dva vídeňské podniky nás příliš nenadchly a máme s nimi spíše negativní zkušenosti. Zde jsou:

The Highlander je podnik, který se snaží působit jako anglický pub. Pozitivem je jeho pěkná zahrádka pod košatými stromy. Negativem pro nás byla zde nabízená a vařená piva. Märzen ušel, ale Stout byl vyloženě hnusný.

Salm Bräu se nachází v blízkosti zámečku Belveder a dle všeho je výrazně orientovaný na turisty. Číšníci a číšnice obsluhují hosty v krojích, což ovšem nezaručuje, že se k vám budou chovat slušně. My jsme zde vyfasovali číšníka neuvěřitelně protivného, neochotného a pomalého. Nabídka piv je klasická a v průběhu roku se příliš nemění. Piva sice nejsou špatná, ale způsob jakým je zde točí, jim na kvalitě nepřidává. Pozitivem podniku je příjemná a klidná zahrádka.

Raději se vyhněte

Nejhorší zážitek ze všech vídeňských podniků jsme si odnesli z pivovaru Stiegl-Ambulanz. Ten se nachází uvnitř areálu vídeňské univerzity a jedná se o vyloženě moderní podnik, kde se schází především místní studující omladina (v pozdních večerních hodinách již značně podnapilá). I zde jsme narazili na neuvěřitelně nepříjemného a neochotného číšníka, který neuměl ani slovo anglicky a naší chabou němčinou s námi odmítal komunikovat. Ač se uprostřed celého podniku tyčí obrovská varna, v nápojovém lístku (ani nikde jinde) se nedozvíte, která piva jsou zde vařená. Při naší návštěvě bylo tedy na čepu pravděpodobně jediné – Helles Hausbier, které chutnalo jako horší pivo z průmyslového pivovaru. Přestože se jedná o vyloženě studentský podnik, ceny piva jsou i na Vídeň dosti přemrštěné. Malé pivo stojí 3,20 Euro. Tento podnik rozhodně nedoporučujeme.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…