Dojmy z nového pražského pivovaru Hostivar

sepsal Marley

4. dubna 2013 v 9:57

Tak tu v Praze máme další pivovar, je to už třetí za posledních pár týdnů. Na americký Portland s mnoha desítkami pivovarů se asi Praha nedotáhne, ale v Evropě už mezi nejlepšími bude.

Pivovar Hostivar se nachází mezi Hostivaří a Horními Měcholupy. Je to trošku z ruky, ale dostat se sem dá, autobusy sem jezdí celkem často. Pivovar s pivovarskou restaurací vyrostl na zelené louce, průběh prací jsme od minulého srpna mohli sledovat na webových stránkách pivovaru. Toto úterý byl pivovar oficiálně otevřen a my u toho nemohli chybět.

Před pivovarem na hromadě rozrochněné zeminy stojí bagr, celkově to venku působí trošku nedokončeně. Budova pivovaru je taková strohá a moderní, z venku je přes prosklené stěny vidět varna a další zařízení pivovaru. Pivovarská restaurace uvnitř objektu je už kompletně zařízena. Je to zde moc hezké, velmi moderní, s kombinací dřeva a trochy kamenného obložení, prostorné a vzdušné. Naproti pěknému baru se nachází tanky, ze kterých se čepuje pivo, je na nich uvedeno i datum uvaření každého piva. A navíc je to tu celé nekuřácké. Moc se nám to líbí.

K příležitosti otevření byla připravena čtyři piva. Světlá 11 měla příjemné středně plné sladové tělo a zároveň byla slušně nachmelena. Jednoduchá a velmi dobře pitelná. Polotmavá 12 na počátku příliš nezaujala, ale po ohřátí byla příjemně sladová a topinková s trochou karamelu a chmelové kořenitosti. Slušně pitelná a též znatelně hořká. Další v pořadí byla světlá 13. Výrazně sladové a nasládlé pivo, podobně jako u jedenáctky zakončené příjemnou hořkostí. Dobře pitelné, i když někteří lidé si na sladkost stěžovali. Trošku mi připomněla bavorské festbiery, jen tedy byla zakalená a s trochou kvasnic navíc.

Poslední pivem byl sezónní speciál H-Ale 15, svrchně kvašený polotmavý ejl. Byl pěkně aromatický, s citrusy a tropickým ovocem, a k tomu měl lehce plnější sladově karamelové tělo a vyšší hořkost. Příjemné pivo, z místních nám chutnalo nejvíce, stylově bychom ho zařadili asi někam mezi American Amber Ale. Všechna piva byla dobře pitelná a příjemná, i když žádné nám přímo dech nevyrazilo. Možná by piva mohla mít kapku nižší říz, ale to už je spíše otázka osobních preferencí. Ceny byly spíše nižší, kolem třiceti korun za pivo.

Podařilo se nám i na chvíli ukořistit stůl a dát si něco dobrého na zub. Vepřová panenka byla krásně šťavnatá a králičí hřbet byl příjemně kořeněný, jen možná krapet sušší. Ve výsledku rozhodně spokojenost, zejména za tu úžasnou cenu 88 a 77 korun. Ale to bylo asi jen k příležitosti otevření, ostatní jídla mají cenu takovou průměrnou pražskou.

Co se obsluhy týká, byla milá, příjemná a přátelská. Slečny trošku bojovaly s pokladním systémem, občas se v hloučcích radily. A jak se restaurace postupně zcela zaplnila, tak to zde kolem sedmé hodiny trochu zkolabovalo. Asi čtvrt hodiny jediná číšnice neopustila prostor za barem a na pivo se čekalo opravdu dlouho. Později se to trošku zlepšilo, piva se začala pomalu dostávat mezi lidi. Nu, první den je to asi omluvitelné, i když o neočekávaném návalu se asi mluvit nedá, když byla dle slov obsluhy celá restaurace předem zarezervovaná. Dvě a půl hodiny na dvě piva nebyl úplně ideální poměr… ale věříme, že příště to už poběží hladce.

Návštěvníci byli i přes problémy přátelsky naladěni, nikdo se nehádal a nedělal rozruch. Potkali jsme mnoho známých tváří a tak nám to čekání na pivo velmi příjemně ubíhalo. Kolem pobíhal i mladý sládek Jan Tržil, ale nakonec jsme se rozhodli ho neobtěžovat, aby toho zmatku nebylo ještě více.

Celkově máme z pivovaru Hostivar dobrý dojem, určitě sem brzy skočíme na další návštěvu.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…