Princip výroby karamelového sladu spočívá tom, že zelený slad nebo navlhčený již odklíčený světlý slad se nejprve nechá v bubnu pražiče dokonale zcukřit. Zcukření v obilce se dosáhne tím, že vsádka se zapaří na 70 °C a uzavřou se odtahy páry. Asi po 60 min, za stálého otáčení bubnu pražiče slad dokonale zcukří se otevřou odtahy páry a zcukřený slad se zvolna vyhřeje na karamelizační teplotu. Pro světlý karamel je teplota asi 120-130 °C, pro polotmavý asi 160°C a tmavý karamel asi 180°C. Po vizuelním posouzení barvy se karamelizovaný slad vysype na síto, kde za stálého míchání a rovětrávání vzduchem se zchladí.
Karamelový slad je charakteristický vysokým obsahem cukrů, aromatických a barevných sloučenin.
Používá se při výrobě tmavých a speciálních piv.
Piva s tímto sladem
Poslední hodnocená:
-
Černý potoka Hydra,
31. března 2024
(7) -
Libertas Doppel Bock 18%,
30. března 2024
(5,5) -
Kounický zázvorový Ale,
30. března 2024
(4,8) -
Kounický Mouřenín tmavý speciál,
30. března 2024
(6,9) -
Vinohradský Dark Matter,
18. března 2024
(8,5)
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce
Marley, 22. dubna 2024 -
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021
Nově ochutnaná piva
-
Spojovna Bohdalecký Balťák 17
1. 5.8 -
Fauve Rejaillir Le Feu
1. 5.8 -
Fauve Drôle d'Oiseau Fruits Exotiques
1. 5.7,5 -
Dois Corvos Infinity
1. 5.6 -
Hostivar H² Jarní Ale (2024)
1. 5.6,8 -
Hostivar Výroční 13
30. 4.7,8 -
Hostivar 10 Jednochmel Ale Riwaka
30. 4.7 -
A.K.Cider Vizovice Dry
30. 4.6,5 -
Libertas Doppel Bock 18%
30. 4.5,5 -
Sibeeria Double Lollihop (2023 | 2024)
30. 4.7,7
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Hesensko a Bavorsko na kole, den 11 - Bayreuth a Cheb
21 fotek, 29. dubna 2024 -
Hesensko a Bavorsko na kole, den 10 - Roßdorf, Geisfeld, Schammelsdorf, Drosendorf, Merkendorf, Leimershof, Zapfendorf, Ebensfeld, Bad Staffelstein a Lichtenfels
52 fotek, 24. dubna 2024 -
Prague Beer Fest 2024
37 fotek, 19. dubna 2024