Strahovský Porter, Permon EPA, tmavý Žumberk, sousedský Kaktus a nový pražský mini

sepsal Marley

15. února 2013 v 9:15

V dnešním přehledu tu pro vás máme pár nových pivek a jako bonus informace o novém pražském pivovárku.

Poslední dobou jsme trošku zanedbávali náš oblíbený Strahovský pivovar. Ale když nyní ohlásil nové pivko, neváhali jsme a vydali se jej ulovit. Přeci jen jak se objeví nový Svatý Norbert, jsou to pro nás druhé Vánoce, podobně jako u nových piv od Matušky či Nomáda. Tentokrát se jedná o Masopustní speciál, nakuřovaný porter o stupňovitosti 16. Je to velmi výrazné pivo, dominují v něm tóny kávy a hořké čokolády, k tomu se přidává nakouřenost až lehká uzenost a trocha oříšků. Nachmelené je tak akorát, aby nepřebíjelo charakter piva. Nesladké a pěkně pitelné, opravdu povedené. Určitě zaskočte ochutnat. Zatím je na čepu i vynikající Tříkrálové pivo, tmavý Weizenbock. Krásné vrstevnaté pivko, hezky ovocné a zároveň čokoládové i karamelové. A k tomu se přidává výrazně koření, zejména hřebíček či muškátový oříšek. Dobrota. Strahovská pivka lze zakoupit i v lahvích s pěknými etiketami. Ceny jsou takové vyšší (70,- za třetinku, 100,- za půllitr), dalo by se říci skoro světově drahé… ale Strahov už takový světový pivovar je.

Něco nového opět chystá pivovar Permon. Stejně jako tomu bylo u minulých piv, první várka tohoto piva se objevila v pražském Pivovarském klubu. Po předchozích IPA a APA přichází nové pivko, English Pale Ale neboli P.E.P.A. Jde tedy o kousek inspirovaný anglickými ejly. Hezky sladový, se zemitou a kořenitou chmelovostí. Je to spíše takový ležáko-ejlík, anglická piva zase tolik nepřipomíná. Ale stejně jako IPA a APA je toto pivo moc dobře pitelné… a o to jde především, ne?

V Pivovarském klubu jsme narazili i na další zajímavý kousek, tmavý speciál z jihočeského pivovárku Žumberk. Pravděpodobně jde o poměrně nové pivo, žádné informace se o něm na webu nevyskytují. Hodně povedený kousek, kávový a čokoládový, s kapkou oříšků a alkoholu, jemný a krásně pitelný. Mňam, jeden z nejlepších tmavých speciálů, které jsme u nás ochutnali.

Něco netradičního uvařili i v Sousedském pivovaru Bašta. Je to opět ochucené pivko, tentokráte kaktusové. Trošku jsme se báli, co z toho vyleze, ale k ochutnání jsme se nakonec odhodlali. Slušný světlý ležák s příjemným sladovým tělem, kapkou karamelu a střední chmelovou hořkostí. Vše navíc doplňuje jakási zvláštní chuť, možná by se dala popsat jako bylinková a zemitá, to bude ten avizovaný kaktus. Ve výsledku to není špatné pivko, ale dlouho bychom ho asi nevydrželi pít a shodli jsme se, že bez kaktusu by pivo asi bylo lepší.

A v Praze byl ve středu otevřen další mini, přístavní pivovar Marina (web). Nachází se v Holešovicích, jeho komplex zde stojí už poměrně dlouhou dobu, pivovar totiž měl být původně v provozu už někdy v roce 2011. Nu, ale lepší později, než vůbec. Pivovarská restaurace je tedy nyní otevřena, jen piva jsou zatím vařena v Břevnovském klášterním pivovaru. Vlastní pivo by zde mělo být dle informací Pivního Filosofa k dispozici někdy koncem března.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…