V Praze na čepu, novinky z Únětic i ze Skotska

sepsala Bludice

6. prosince 2011 v 16:39

Několik posledních týdnů jsem strávila ve společnosti chřipky. Zatímco pánové pivníci vesele obráželi hospody a objevovali takové krásy pivní světa, jako je Left Hand Wake Up Dead Imperial Stout, já jsem se napájela čajem s citronem v horším případě a v tom lepší alespoň svařeným vínem. Zde na pivníky tedy nebylo téměř o čem psát, pokud neberu do úvahy jeden svůj zoufalý pokus o vyrobení svařeného piva dle polského receptu, kterýžto produkt byl po ochutnání za stálého míchání vylit do záchodu.

V posledních dnech jsem ale opět i já na lovu. A abychom si naše lovy zajímavých točených piv usnadnili, vytvořil náš krotitel kódu prográmek, který vytahuje všechna aktuální piva čepovaná v našich oblíbených pražských hospodách. Tento automaticky aktualizovaný seznam naleznete zde na stránkách pod odkazem V Praze na čepu.

V Úněticích 17. listopadu slavnostně narazili svůj vánoční speciál. Jedná se o polotmavou třináctku, která je opět velmi vydařená. My jsme ji ochutnali v Zubatém psovi ve čtvrtek… A v sobotu jsme byli v Zubatém psovi opět jako na koni.

V pátek jsme se totiž na Facebooku dočetli, že zde naráží opravdu vzácný soudek BrewDog Hello, my name is Ingrid. Piva, které bylo vyrobeno pivovarem BrewDog ve spolupráci s blogem Beer Sweden. Hlavní složení piva vybírali právě čtenáři tohoto blogu. Jedná se o double IPU chmelenou za studena a se vskutku mezinárodním složením chmelů a přídavkem švédského ostružníku morušky (cloudberries). Ingrid byla vyrobena pouze v omezeném množství a distribuována především do Švédska. Ochutnat ji v našich končinách bylo opravdu velké štěstí. A bylo to také jedno z nejlepších piv, které jsem zatím měla možnost ochutnat. Ve vůni krásně ovocné, citrusové, karamelové, kořeněné a chmelové. V chuti karamelové, ovocné tóny a výrazná příjemná hořká dochuť, ve které se projevuje především citrusová Citra. Na jazyku po každém doušku dlouho a příjemně doznívá nasládlá ovocná chuť připomínající ostružiny (Tak to bude nejspíš chuť ostružníku morušky, který jsem zatím neměla příležitost ochutnat). Skvělé harmonické pivo, škoda jen, že je to taková vzácnost.

A aby toho nebylo málo, tak Ingrid následovala žhavá novinka z pivovaru BrewDog – Imperial Red Ale Hops Kill Nazis. Byla bych ráda strávila celý večer ve společnosti Ingrid, ale na toto pivo jsem byla opravdu zvědavá od chvíle, kdy jsem se o něm dočetla poprvé, navíc se také jedná o limitovanou edici. Ve vůni i chuti zde bojují na jedné straně výrazné tóny hořké čokolády, kávy a karamelu, na druhé straně výrazné citrusové tóny chmele. Nejedná se o tak harmonické pivo, jakým byla Ingrid, naopak je to pěkná divočina, která možná ne každému sedne do noty. Mně ovšem sedlo velmi a doufám, že ho ještě někdy ochutnám.

A když už je řeč pivovaru BrewDog, tak v Zubatém psovi pro nás chystají další velmi zajímavý soudek. Tentokrát to bude Tokyo*, kterého se budou čepovat pěkně 0,2l… to bude zabiják.

Pro dnešek tedy již ukončím toto své nesouvislé těkání pivním světem. Tento týden jistě bude ještě o čem psát. Dnes bude v Klášterním pivovaru Strahov slavnostně naražen vánoční polotmavý speciál. Můžeme se tedy těšit, že co nejdříve bude na čepu v Zubatém psovi, či v baru Chýše. Ve středu Pivní rozmanitost pořádá degustaci Weizenbocků s Danem Šabíkem. V neděli nás v Praze čeká Vánoční pivní besídka. Máme se tedy, na co těšit.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…