Bezová svrchně kvašená limonáda

Počet porcí: 9
Dobra přípravy: 60 minut
Ingredience:
  • 4,5 litrů vody
  • 250 g cukru
  • 1 větší citrón (cca 100-130 g)
  • 6 velkých květů bezu (nebo 12 menších, cca 30 g celkově)
  • čerstvé pekařské droždí (kousek cca 1 × 1 × 1 cm)
Další fotky:

Postup:

Převaříme vodu a necháme zchladnout (kvůli odstranění chlóru a desinfekci, případně můžeme použít neperlivou balenou vodu). Během chladnutí do nádoby s vodou (velká zavařovací sklenice, hrnec, džbán, demižón) přidáme cukr a rozmícháme. Květy bezu lehce opláchneme a necháme okapat. Po zchladnutí do vody přidáme citrón, droždí a ponoříme do ní květy bezu. Nádobu překryjeme čistou látkou (aby do ní nic nenapadalo a zároveň mohla dýchat) a necháme dva až tři dny kvasit (pokud děláte větší množství, které hned nespotřebujete, je lepší zvolit delší dobu), zhruba dvakrát denně bezové květy ve sklenici promícháme (aby se jejich části vyčnívající nad vodu nezačaly kazit).

Po zmíněných dvou až třech dnech slijeme přes jemnější sítko do dobře vypláchnutých lahví. Ideální je použít půllitrové patentní lahve typu Bernard či sedmičkové jako má Frýdlant nebo Břevnov. Lze použít i PET láhve, ale asi bude třeba je jednou za pár dní zkontrolovat, zda nejsou příliš nasycené a případně na chvíli povolit uzávěr. Následně láhve uložíme na pár dní buď do sklepa (kde je stálá teplota do 15°C) či do lednice. Při servírování necháme cca 1 cm limonády s kvasnicemi na dně láhve. Výsledný nápoj má zhruba 2 % alkoholu.

Poznámka: Lze použít i trochu více cukru, ale je pak třeba prodloužit kvašení zhruba o den. Při větším množstvím cukru a špatně odhadnuté době kvašení hrozí přepěňování (a v krajním případě při použití násobků cukru i exploze PET či skleněných lahví). Lze použít i jiné suroviny (50 gramů lipových květů či 80 gramů kopřivových lístků), ale bez je dle našich zkušeností nejvhodnější.

Zmínky v článcích a hodnoceních

Bezové „pivo“ aneb ideální nepivní nápoj na léto
Marley | 4. června 2017
… či ve sklepě je hotovo, podrobný popis najdete zde. Lze samozřejmě připravit větší i menší množství, ale …

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…