- 4,5 litrů vody
- 250 g cukru
- 1 větší citrón (cca 100-130 g)
- 6 velkých květů bezu (nebo 12 menších, cca 30 g celkově)
- čerstvé pekařské droždí (kousek cca 1 × 1 × 1 cm)
Postup:
Převaříme vodu a necháme zchladnout (kvůli odstranění chlóru a desinfekci, případně můžeme použít neperlivou balenou vodu). Během chladnutí do nádoby s vodou (velká zavařovací sklenice, hrnec, džbán, demižón) přidáme cukr a rozmícháme. Květy bezu lehce opláchneme a necháme okapat. Po zchladnutí do vody přidáme citrón, droždí a ponoříme do ní květy bezu. Nádobu překryjeme čistou látkou (aby do ní nic nenapadalo a zároveň mohla dýchat) a necháme dva až tři dny kvasit (pokud děláte větší množství, které hned nespotřebujete, je lepší zvolit delší dobu), zhruba dvakrát denně bezové květy ve sklenici promícháme (aby se jejich části vyčnívající nad vodu nezačaly kazit).
Po zmíněných dvou až třech dnech slijeme přes jemnější sítko do dobře vypláchnutých lahví. Ideální je použít půllitrové patentní lahve typu Bernard či sedmičkové jako má Frýdlant nebo Břevnov. Lze použít i PET láhve, ale asi bude třeba je jednou za pár dní zkontrolovat, zda nejsou příliš nasycené a případně na chvíli povolit uzávěr. Následně láhve uložíme na pár dní buď do sklepa (kde je stálá teplota do 15°C) či do lednice. Při servírování necháme cca 1 cm limonády s kvasnicemi na dně láhve. Výsledný nápoj má zhruba 2 % alkoholu.
Poznámka: Lze použít i trochu více cukru, ale je pak třeba prodloužit kvašení zhruba o den. Při větším množstvím cukru a špatně odhadnuté době kvašení hrozí přepěňování (a v krajním případě při použití násobků cukru i exploze PET či skleněných lahví). Lze použít i jiné suroviny (50 gramů lipových květů či 80 gramů kopřivových lístků), ale bez je dle našich zkušeností nejvhodnější.
Zmínky v článcích a hodnoceních
Marley | 4. června 2017
… či ve sklepě je hotovo, podrobný popis najdete zde. Lze samozřejmě připravit větší i menší množství, ale …
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce
Marley, 22. dubna 2024 -
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021
Nově ochutnaná piva
-
Zichovec Coconut Tiramisu Barley+Wheat Wine 2024
30. 10.8,3 -
Pinta Of the Month March 2025 Opening Hours
30. 10.7,5 -
Zichovec Masala Chai Barley Wine 2024
30. 10.7,5 -
Fenetra Signata 23
29. 10.8 -
Zichovec 12 Like a Gazpacho
29. 10.8 -
Fenetra Pavillon 23
29. 10.8,5 -
Zichovec 15 Aurora Borealis
29. 10.8 -
Obora Nordøl
29. 10.7,8 -
Haksna Waiora
28. 10.6,8 -
Maisel & Friends / Van Moll / Ārpus / BapBap / Sibeeria / Stigbergets Hopfen Reiter #10 2025
28. 10.6,8
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Francie a Belgie na kole, den 16 - Francie - Guingamp, Châtelaudren-Plouagat a Binic-Étables-sur-Mer
24 fotek, 28. listopadu 2025 -
Francie a Belgie na kole, den 15 - Francie - Plouider, Lanhouarneau, Roscoff, Carantec a Morlaix
43 fotek, 24. listopadu 2025 -
Francie a Belgie na kole, den 14 - Francie - Brest
34 fotek, 19. listopadu 2025