Zhůřák Imperial Stout, Falkon Espresso, Porter Weisse a další novinky

sepsal Marley

31. ledna 2014 v 8:59

Leden byl z pohledu pivních novinek poklidnější, příliš mnoho toho, co by stálo za zmínku, se nevyskytlo. Ale nakonec se pár zajímavých piv nastřádalo, takže se zde můžeme podělit o naše dojmy.

Létající pivovar Falkon připravil jednu specialitu. Uvařil šestnáctku Porter, do které byla za studena přidána káva v počtu 1000 espress (na várku cca 1200 litrů). Pivo je tedy dle očekávání výrazně kávové a zase kávové, ve vůni prakticky nic jiného není, připomíná prostě studené espresso. V chuti se přidává něco pražených oříšků a náznak hořké čokolády, jen nám přijde takové trošku vodovější. Celkově příjemné, slušně pitelné pivo. Dále Falkon uvařil novou várku Stalker IPA, tentokráte již desátou. Parametry piva se už ustálily, je tedy papírově prakticky stejné jako várka devátá. Pivo je krásně nachmelené, bylinné, citrusové, borovicové a zároveň příjemně sladové s trochou karamelu. A skvěle pitelné, celkově asi nejlepší ze všech dosavadních deseti stalkeřích várek a též jedna z nejlepších českých IPA, co jsme kdy ochutnali.

Pivovar Zhůřák pokračuje v přípravě piv pro multipípové hospody Zlý časyKulový blesk. Po minulé výtečné Bad Flash IPA nyní přišel na řadu Bad Flash Imperial Stout. Je to svrchně kvašená dvacítka, hezky plná a výrazná s tóny hořké čokolády, praženosti, kávy a vanilky, v závěru se přidává i trocha oříšků a sušeného ovoce. Výborné pivo, takhle nějak by měla vypadat piva vařená pro hospody.

V Kulovém blesku se díky dobrých vztahům se slavným německým pivovarem Schneider na čepu objevila horká novinka Porter Weisse. Jak už název napovídá, mělo by jít o spojení bavorské pšenice a anglického Porteru. Je to výrazné pivo s chutí hořké čokolády, banánů, rozinek, sušený švestek a hřebíčku. Zajímavý a hezky vyvážený kousek, prostě takový méně tradiční tmavý Weizenbock. K dostání je i v lahvích, jen je trošku škoda té vyšší ceny, tyhle speciální edice od Schneidera stojí podobně jako „craft“ piva z Dánska, Skotska či Norska. Prostě poměr / cena výkon jako je u základního Unser Aventinus asi jen tak něco netrumfne :)

Po nějaké době se zase do Prahy dostalo pivo z pivovárku Slepý krtek. Nová pšenično-žitná dvanáctka byla hodně netradiční, obilná, chlebová až buchtová, lehce medová s náznakem ovoce. Lehce taková rustikální divočina, ale když si na to člověk trošku zvykl, nepilo se to špatně.

Pivovar Dobruška v posledních měsících připravuje jedno nové pivo za druhým. Nyní navařil pro královéhradeckou pivotéku PivoŇka speciální pivo, světlou čtrnáctku s názvem Zimní královna. A teď v lednu se dostalo i na čep do hospod. Je hezky nachmelené, kořenité, bylinné, lehce i peprné a citrusové. Hlavní roli ale hraje příjemná chlebově sladová vůně a chuť, která v závěru lehce přechází do ovocných tónů. Chutné a dobře pitelné pivo.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…