Ač se může zdát, že největším výkonem pivníka jsou vytrvalostní běhy mezi hospodami s pivní rozmanitostí, jednou za čas se vydá mučit tělo i jinak. My jsme minulý týden zamířili na sjezdovky střediska Stubai.
Hned po příjezdu se vydáváme prozkoumat to nejzajímavější v okolí – místní restaurační pivovar Dorfbräu. Je to z našeho penzionu hezká desetikilometrová procházka. Při příchodu na místo se bohužel dozvídáme, že vlastní pivo už nějakou dobu nevaří. Hospoda, která dále nese jméno pivovaru, vypadá útulně a nabízí úctyhodných 8 točených piv. Bohužel je však také kuřácká a číšník a výčepní v jednom věnuje větší pozornost sledování fotbalu, než-li sledování hostů. Přesto neodoláme a čtyři piva ochutnáváme. Z nabídky nás nejvíce zaujmou piva z rakouského pivovaru Hirt. Nefiltrovaný Hirter Zwickl představitel méně známého pivního stylu Zwickelbier (Zwickelbier je velmi podobný pivní styl jako Kellerbier, ne-li téměř shodný. Většinou se uvádí, že Zwickel má o něco vyšší říz, o něco nižší chmelení a bývá i o něco slabší, než-li Keller.) je příjemný dobře pitelný kousek, ve vůni i chuti sladový a kvasnicový. Polotmavý Hirter 1270 je výrazně ovocný a chlebový, ale obávám se, že pivo bylo už poněkud unavené a postižené oxidací, což bylo patrné zvláště ve vůni, kdy se k pro mě ne nepříjemným tónům sherry, přidávaly i méně příjemné papírové tóny. Tmavý Hirter Morchl chutná hezky po kávě a sušeném ovoci, ale pravděpodobně též není v úplně nejlepší kondici (dle octových tónů ve vůni). Vlastně ani není divu, všichni návštěvníci podniku, kteří zde s námi byli, popíjeli místní europivo, takže výtoč ostatních piv na čepu nejspíš nebyla ideální. Posledním ochutnaným pivem je německá pšenice Erdinger Urweisse s nádhernou typickou vůní bavorských pšenic, záplavou ovocných a kořeněných chutí a krásným dlouhým dozníváním. Vlastně nejlepší pivo, které jsme zde za celý týden měli možnost konzumovat.
Počasí nám přeje, a tak většinu času trávíme na lyžích. Na pivo přijde řada vždy v odpoledních chvílích odpočinku (kdy se davy lidu vyhrnou po obědě z restaurací). První den okusíme v nejvýše položené restauraci v Rakousku Jochdohle (3150 m n.m.) místní oblíbený světlý ležák Kaiser… není to nejlepší volba, je to takové nedobré europivo. Naštěstí záhy objevujeme stánek s lahvovým Erdingerem Urweissem, kterým si řádně spravíme chuť.
Další dny tedy raději zasvěcujeme ochutnávání pšenic. Narážíme na tmavý Erdinger, obilné a sladové pivko, lehce kořeněné. Určitě by bylo fajn jej zkusit po pár měsících ležení ve sklepě :) V penzionu nám točí klasický rakouský Edelweiss Weissbier, který je snadno dostupný i v Česku. Příjemný pšeničný kousek s banánovými, hřebíčkovými a vanilkovými tóny. Kéž by většina „supermarketových“ piv dosahovala alespoň takovýchto kvalit. Zkoušíme i tmavou verzi v láhvi – Edelweiss Dunkel. Též sympatické pivo, snoubí se v něm banány a koření s chlebovou kůrkou a perníky.
V místním supermarketu vybíráme dvě pšenice z německého pivovaru Zum Schwarzen Adler. Světlý Adler je obilně ovocný, v dochuti připomínající aspirin :)) Tmavý Adler je zajímavější, výrazně banánový a hřebíčková, velmi dobře pitelný. Zkoušíme i pár rakouských ležáků (Wieselburger Gold, Zipfer Urtyp, Egger Märzenbier), ale všechny jsou prakticky nepitelné, nemá smysl se o nich více rozepisovat. Mimochodem rakouské Märzeny jsou něco úplně jiného, než-li Märzeny německé. Pokud narazíte v rakouském supermarketu na pivo označované jako Märzen (Märzenbier), neradujte se, neboť toto pivo pravděpodobně nebude ničím speciální a zajímavé. S vysokou pravděpodobností se bude jednat o světlý ležák z velkého průmyslového pivovaru. V Rakousku patří Märzen k nejoblíbenějšímu stylu (tvoří prý přibližně 60% všech prodaných piv).
Ke konci týdne narážíme na chatu s německými pšenicemi König Ludwig. Čepovaný Světlý König je vynikající, velmi ovocný a (jak často říká Bludice) žvýkačkový. Ani tmavý König není k zahození, vcelku zdařilé pivo.
Párování piva a sněhu nám tedy vyšlo hezky. Pivně orientovaným sportovcům doporučujeme zaměřit se v Rakousku na pšeničná piva, my jsme na žádné vyloženě špatné nenarazili. Spodně kvašeným ležákům se raději vyhněte (pokud tedy čirou náhodou nenarazíte na pivně pestrou hospodu).
Štítky
Související piva
Edelweiss Weissbier Hefetrüb
Egger Märzenbier
Erdinger Urweisse
Erdinger Weissbier Dunkel
Hirter 1270
Hirter Morchl
Hirter Zwickl
Kaiser Premium
König Ludwig Weissbier Dunkel
König Ludwig Weissbier Hell
Schwarzen Adler Dunkles Hefe-Weizen
Schwarzen Adler Hefe-Weizen
Wieselburger Gold
Zipfer Urtyp
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce
Marley, 22. dubna 2024 -
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021
Nově ochutnaná piva
-
Zichovec Coconut Tiramisu Barley+Wheat Wine 2024
30. 10.8,3 -
Pinta Of the Month March 2025 Opening Hours
30. 10.7,5 -
Zichovec Masala Chai Barley Wine 2024
30. 10.7,5 -
Fenetra Signata 23
29. 10.8 -
Zichovec 12 Like a Gazpacho
29. 10.8 -
Fenetra Pavillon 23
29. 10.8,5 -
Zichovec 15 Aurora Borealis
29. 10.8 -
Obora Nordøl
29. 10.7,8 -
Haksna Waiora
28. 10.6,8 -
Maisel & Friends / Van Moll / Ārpus / BapBap / Sibeeria / Stigbergets Hopfen Reiter #10 2025
28. 10.6,8
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Francie a Belgie na kole, den 16 - Francie - Guingamp, Châtelaudren-Plouagat a Binic-Étables-sur-Mer
24 fotek, 28. listopadu 2025 -
Francie a Belgie na kole, den 15 - Francie - Plouider, Lanhouarneau, Roscoff, Carantec a Morlaix
43 fotek, 24. listopadu 2025 -
Francie a Belgie na kole, den 14 - Francie - Brest
34 fotek, 19. listopadu 2025