Výsledky ankety: "Kupujete pivo v PET lahvích?" a nová anketa

sepsala Bludice

22. dubna 2013 v 10:19

Konečně se dostáváme k vyhodnocení ankety, která nám zde visela přes dva měsíce. A nejspíš také díky tomu v ní hlasoval rekordní počet lidí (407). Tentokrát jsme se vás ptali, zda kupujete pivo v PET lahvích. Jeden z našich čtenářů nám tak trochu vytýkal, že nerozlišujeme mezi PET lahvemi s pivem z průmyslových pivovarů a pivem z pivovarů malých a restauračních. Upřímně řečeno nás ani nenapadlo, že by se mezi návštěvníky našich stránek našli lidé, kteří by nakupovali ve velkém piva z průmyslových pivovarů v PETkách.

Předpokládáme tedy, že většina vyznavačů PET lahví v anketě patří mezi ty, kteří kupují PETková piva z malých pivovárků. Těch, kteří takto balená piva kupují mnohem častěji než piva ve skle bylo 8,3% (34 hlasů). Stejně často jako piva ve skle kupuje piva v PET lahvích 10,6% (43 hlasujících). 18,4% (75 hlasujících) piva v PET lahvích kupuje, ale častěji si zakoupí pivo ve skle. To máme celkem 37% „vyznavačů“ PET lahví a dostáváme se ke dvěma skupinám, které PET lahve příliš nevyhledávají. 44,5% (181 hlasujících) si pivo v PET lahvi kupuje pouze velmi výjimečně a pro mě překvapivě (v pozitivním smyslu) vysoký počet 74 hlasujících (18,2%) by si pivo v PET lahvi nikdy nekoupilo.

My patříme do té nejpočetnější skupiny. Pivo v PET lahvi kupujeme zcela výjimečně a v poslední době čím dál méně často. A vlastně nás lahvování piv do PET lahví děsně štve. Je to taková naše malá česká úchylka. V v pivně rozvinutých zemích západní Evropy jsme se s tímto fenoménem prakticky nesetkali a pivní PET lahve jsme potkávali maximálně tak od velkých nadnárodních výrobců piva v supermarketech. A to jsme jako národ hrdí na to, jaká je u nás pivní kultura? V poslední době jsou prý populární hejty, tak já sem tady jeden takový malý přihodím.

Proč nás PET lahve tak štvou? Tak prvak ekologie. Produkujeme tolik plastů, až to hezké není. A plasty nelze recyklovat donekonečna. Většina končí jako podlahy ve stájích a bundy z dutých vláken. Kolik se asi takových podlah a bund vejde na naši planetu? Nemluvě o prasatech, která nejsou schopna PETku od piva donést ani do kontejneru na tříděný odpad a v ideálním případě ji pohodí někde v lese nebo parku.

Druhak, pivo z PET lahví je prostě hnusné. Ze zkušenosti víme, že se nám nikdy nepodařilo ochutnal z PET lahve pivo, které by chutnalo stejně dobře jako čepované. Tím nejmenším problémem bývá nižší říz a špatná pěnivost. Na náš vkus jsou však piva v PET lahvích velmi často zkyslá a napadená, nebo naopak zoxidovaná, prostě jetá. Když jsme naposledy pod vlivem alkoholu a dobré nálady zakoupili 4 PET lahve z malých českých pivovárků, byly 2 zralé na vylití.

Vrcholem je pak, když nám sládek a majitel pivovaru napíše rozhořčený e-mail, že jsme zhodnotili jeho pivo z PET lahve, a že ve skutečnosti na čepu je velmi dobré a my bychom měli jeho piva hodnotit v točené formě a ne z PET, protože v PET lahvi se ta piva prostě kazí. Co to sakra jako má být? Tak když se pivo v „PET lahvi prostě kazí“, proč jej takto prodává? No jo, jenže oni si to lidé koupí, ba dokonce i vypijí, tak proč ne, že?

O to větší radost máme vždy, když se objeví pivo z malého českého pivovaru lahvovaného do skleněných lahví, obzvláště, když se jedná o lahve vratné.

V nové anketě se vás ptáme, jak zareagujete, pokud vám v hospodě natočí podmírák.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…