Vánoční Matuška IPA, Starobrno Reserva, nakuřovaný Novoměstský a dvakrát Jihlava i Zhůřák

sepsal Marley

18. prosince 2013 v 10:06

Dnes tu pro vás máme takový menší předvánoční přehled pivních novinek. Část jsou sváteční speciály, ale pivovary zároveň stíhají vypouštět i všemožné nové nevánoční kousky.

Matuška to rozjel ve velkém a po nedávném bezva Stoutu přišel s novým pivem, Vánoční 19°. A není to stejná devatenáctka (spodně kvašený doppelbock) co minulý rok, ale svrchně kvašená Extra IPA (dle vyjádření pivovaru prostě kvůli tomu, že je na pomezí Double IPA a klasické IPA). Pivo má výrazné aroma tropického ovoce, na pozadí jsou znatelné tóny citrusů, bylin a borovice. Je hodně sladové, nasládlé a lehce karamelové, hořkost má jen střední. Celkově hezky nachmelené a skvěle pitelné pivo, jemné a zajímavé… ale nic pro zatvrzelé chmeložrouty :)

Novou devatenáctku IPA uvařil i pivovar Zhůřák. Jmenuje se Bad Flash a je vařená speciálně pro pražské hospody Zlý časy a Kulový blesk. Má aroma podobné Matuškovi – dominuje tropické ovoce, přidávají se i citrusy, kandované ovoce a pryskyřice. Je plnější, sladově nasládlé a karamelové, hořkost je vyšší, výrazná. Výtečné pivo, pro chmeložrouty ideál :) A to není od Zhůřáka vše. Nyní přichází na scénu Černá vdova, nakuřovaný Porter, který vznikl před rokem a půl ve spolupráci s pivovarem Nomád. Nová Zhůřákova verze je hodně výrazná, plná kávy, hořké čokolády a praženosti, jsou znát i lehké kouřové a uzené tóny. Výtečné a vyvážené pivo.

Radniční pivovar Jihlava trošku při vaření piv ze své jednochmelové série Post Apocalyptic Ale nabral zpoždění, desátý a jedenáctý chmel se do hospod dostal až nyní. První je ejl vařený se Sorachi Ace, chmelem japonského původu, známým pro své netradiční a osobité aroma. Pivo je výrazně bylinné, ale dosti neobvykle – do tónů zelených stonků a slupek ovoce, lehce to přechází až do okurkového aroma. Dále je mírně ovocné a trochu kořenité s náznakem mentolu. Hodně zajímavé, ale celý večer bychom u něj asi nevydrželi :) Druhé pivo je chmeleno českým Premiantem. Aroma má bylinné a kořenité, celkem příjemné, v závěru přecházející i do citrusů. Tělo má lehce prázdnější a hořkost vyšší a trochu drsnější. Fajn pivo, ale nic světoborného, na jednochmelové ejly asi není Premiant úplně ideální. Do konce roku se prý už poslední chmel (Pacific Jade) nestihne, ale dobrá zpráva je, že by po jeho příchodu v lednu měla jednochmelová série dále pokračovat.

Novoměstský pivovar v sobotu oslavil významné jubileum, dvacet let svojí existence. My jsme zde na pivě za ty roky byli jen párkrát, ale ne naši vinou – většinou jsme byli prostě vyhozeni obsluhou s tím, že pouze na pivo sem jít nejde či že celá téměř prázdná restaurace je zarezervována. Naštěstí se ale v posledních letech situace obrací k lepšímu a setkáváme se zde s obsluhou korektní, občas dokonce milou. A když nyní k příležitosti výročí pivovaru uvařili tmavou nakuřovanou jedenáctku, moc dlouho jsme neváhali. Pivo je slušně kouřové a uzené, lehce pražené a karamelové, má střední hořkost a fajn delší doznívání. Není to sice taková bomba jako třeba klasická Schlenkerla, nicméně se to pije dobře.

Z mnoha svátečních piv stojí za zmínku Vánoční 22°Chyše. Toto pivo se vaří už několik let, ale nám se do spárů dostalo až letos. Je to pořádný silák, plný karamelu, chlebové kůrky, sušených rozinek a švestek. Je celkem výrazně alkoholový, spíše hořčejší… celkově je dobrý a neusrkává se špatně, ale stejně jsme čekali od Chyše a takového silného piva trochu více.

V českých hospodách lze narazit i na zajímavá vánoční piva ze zahraničí. Například v baru Napalmě se objevil BrewDog Hoppy Christmas, IPA s chmelem Simcoe. Má výrazně borové aroma připomínající jehličí a pryskyřici, je karamelové, nasládlé a slušně hořké. Výtečné pivo, prostě takový tekutý vánoční stromeček :) V Zubatém psovi a Zlých časech zase narazili Santa's Little Helper od Mikkellera. Pivovar každý rok mění recepturu, letos je pivo hodně prokvašené a alkoholové, karamelové, piškotově sušenkové a plné koření i sušeného ovoce. Mikkeller sice umí lepší piva, ale i tohle je výtečné a za ochutnání určitě stojí.

Se svátečním pivem přišlo i průmyslové Starobrno (skupina Heineken). Jmenuje se velevznešeně Starobrno Reserva 2013 s přídomkem Výběr ze sladů, prodává se v luxusně vypadající sedmičce uzavřené korkem, zabalené v papírové krabici popsané všemožnými superlativy. Marketing jako od BrewDoga :) V obchodech je k dostání za prémiovou cenu kolem stovky, a my se nakonec ze zvědavosti rozhodli jednu láhev zkusit. Pivo je to hodně sladové, karamelové, nasládlé, lehce toustové až topinkové. Je pořádně nachmelené, má vyšší hořkost a bylinné až kořenité chmelové tóny, na pozadí se objevuje trocha švestek, čajových tónů a alkoholové hřejivosti. Papírově to nezní tak špatně, ale celkově je to pivo neharmonické a dosti špatně pitelné. Ano, řada českých silných speciálů je sice podobně nedobrá… ale tohle je prostě za ty peníze tragédie. Pokud chcete někomu udělat radost hezkým a dobrým českým pivem, kupte mu raději za podobný peníz třeba nějakého Matušku.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…