U Bulovky Exotic IPA, Falkon Brown Porter, Třebonice Altmann, uzavření Chýně a jiné pivní novinky

sepsal Marley

13. března 2015 v 10:40

Tak tu máme další pivní novinky. Dnes sice žádné přímo úžasné pivo nezmíníme, ale máme tu několik zajímavých a u nás netradičních. A jako bonus tu máme jednu pivovarskou ostudu.

A začneme právě tou ostudou. Státní zemědělská a potravinářská inspekce má od ledna letošního roku rozšířené pravomoci, kontroluje i provozovny veřejného stravování a výsledky zveřejňuje na webu. Inspekce se do toho pustila opravdu s vervou, za první dva měsíce nechala uzavřít skoro třicet podniků. A nyní byl zavřen i první minipivovar – Chýně, mimo jiné kvůli velkému množství exkrementů hlodavců ve skladu sladu1. Nemůžeme říct, že nás to překvapuje – chýňská piva jsou nedobrá a někdy opravdu odporná a nepitelná. A Chýně měla s Inspekcí problémy i dříve, kvůli výrazně nižšímu obsahu alkoholu, než byl ten uváděný (piva mají prostě často velmi neprokvašená). Shodou okolností jsme před pár dny jedno chýňské měli – kouřový ležák. Příjemné uzené tóny byly vyváženy žluklým máslem a zatuchlostí. Měli jsme sice od Chýně hnusnější kousky, ale tohle byl taky docela blivajz.

Létající Falkon připravil pivo Brown Porter, inspirované starými anglickými Portery. Název je trošku zvláštní, protože tehdy byl „Brown“ každý Porter, takže mělo smysl to uvádět v názvu piva asi jako Pale Pilsner (naopak člověk mohl v Anglii potkat piva Brown Stout, asi i proto, že existoval třeba Pale Stout). Pivo rozhodně není prvoplánová líbivka, na počátku nám přišlo docela divné. Čokoládové, lehce pražené až spálená, s toustovými i oříškovými tóny a trochou kvasnic. S delším popíjením mu ale člověk přišel na chuť, trošku to připomíná lehce připálené buchty či sušenky. Zajímavé pivo, i když každý den bychom ho asi nepili.

U Bulovky přišli hned se dvěma novinkami. První je tmavá Exotic IPA, plná tropického ovoce, citrusů, lehce bylinná a pražená. Příjemné a dobře pitelné pivo. Druhým pivem je Herbal Bier, světlá dvanáctka s pěti druhy bylin. Opravdu pořádně bylinné pivo s tóny pelyňku, mateřídoušky a lopuchu, ve vůni až přecházející do lehkých tónů zeleniny. Zajímavé pivo, ale docela divoké a hodně hořké, hořkost navíc celkem ulpívá, asi i díky pelyňku ve složení. Takové typické české ochucené pivo – naši pivovarníci nemají žádnou invenci, prostě do klasického piva nahází tunu přísad a víc neřeší, nesnaží se vymyslet něco dobře vyladěného.

Staňkův rukodělný pivovárek z Třebonic uvařil nové pivo Altmann, tedy Altbier zřejmě düsseldorfského typu. Pražený, karamelový, celkem kořeněný, lehce třešňový a ostružinový. Ne úplně dokonale vyladěný, ale pil se dobře. Nějaká podobnost s Altbiery z Düsseldorfu by se tam našla, ale tamější piva jsou přeci jen čistější a nechybí v nich pořádná porce chmelového aroma.

Do pivovaru Kolčavka jsme skočili před pár dny s cílem ochutnat polotmavou pšenici. Bohužel již na čepu nebyla, webové stránky asi tak často neaktualizují. Nicméně o den později se na stránkách objevila informace o novém Märzenu, takže jsme do pivovaru skončili znova, ve dvou návštěvách jsme tak ochutnali celý čepovaný sortiment. Märzen byl na ležák bavorského typu poněkud zakalený, sladový, toustový, lehce kvasnicový, se znatelnými tóny citrusů, lesního a kandovaného ovoce. Skoro jako by šlo o nějaký Amber Ale… Märzen to vůbec nepřipomínalo, ale pitelné to bylo slušně. Ze stálých byla jako obvykle nejlepší světlá jedenáctka, příjemně chmelená a dobře pitelná. Dvanáctka byla podobná, ale trošku jí při chvíli popíjení do jedenáctky něco chybělo. Ale i tak byla fajn. Nezklamala ani tmavá třináctka, jednoduché a slušně pitelné pivo. IPA, vařená z českých chmelů, měla příjemné aroma bylin, bylinek i citrusů, jen byla docela málo prokvašená, hodně sladká. Nám to ani nevadilo, pilo se to dobře, ale chápeme, že leckterého milovníka IPA to může rozladit.

Piva z Velkého Meziříčí nám chutnají a kávová piva dokáží být zajímavá a povedená, takže Harrach Kávový ležák jsme museli zkusit. Jenže už na počátku a nás udeřila nepříjemná vůně té nejlevnější kávy z nádražních automatů. Koukli jsme se na pivní list a helemese – instantní káva a kávový extrakt. Proč si probůh někdo dá tak záležet na vaření poctivého piva a pak ho zkazí takovým humusem? Pivo se ale právě díky slušnému pivnímu základu vypít dalo, ale žádný velký zážitek to nebyl. Po tomto zklamání jsme si ale kvalitu meziříčských piv ověřili na dobrém bylinně chmelovém a karamelovém Granátu a jako vždy úžasném jemně uzeném světlém kouřovém speciálu.

Z našeho oblíbeného nového pivovaru Clock jsme konečně potkali světlou desítku Hektora. Byl krásně bylinně a květinově chmelový, hezky obilně sladový, ale bohužel hodně rušily tóny másla, které se po ohřátí ještě zvýrazňovaly. Prý ale takový Hektor běžně nebývá, takže jsme nejspíše jen narazili na nepovedenou várku. V budoucnu mu určitě ještě dáme šanci, to chmelové aroma má moc pěkné.

Že nový ejl od Qáska nebude přímo Matuška, to jsme nějak čekali, ale přesto nás dokázal překvapit. Ostravský Pale Ale měl unikátní vůni připomínající zatuchlost, starý hadr, shnilé houby, lehce s tóny obilných slupek a kyselosti. Snad ještě horší, než ta nejhorší piva z Chýně. V chuti to tak špatné nebylo, daly se tam najít relativně příjemné tóny chmelové kořenitosti, nebylo to přímo nepitelné, ale jen hnusné.

Závěrem zmíníme nějaké ty nenovinky. Zlatý bock z Vimperka je příjemné sladové a sladší pivo s hezkým chmelovým aroma, dobře se popíjí. Břevnovský Russian Imperial Stout dozrávaný v sudu po whisky (netušíme, jestli nejde o novou várku) je stále krásně čokoládový a „whiskový“, při delším popíjení je trošku nakyslý, ale nevadí mu to, je to skvělé pivo. Zkusili jsme po pár týdnech IPA s chmelem Waimea od Falkona, je to fajn pivo, ale ty lehké česnekové až cibulové tóny zejména po ohřátí nejsou ono. Prostě divný chmel.


1) Nicméně uzavření pivovaru definitivní konec Chýně nejspíše neznamená, pokud v budoucnu nedostatky odstraní, tak po úspěšné kontrole bude moci opět otevřít. Slyšeli jsme, že pivovar dále prodává láhve (jsme zvědaví, kdo si je teď koupí) a vůbec ohledně celé záležitosti podává docela zmatené informace. Kdo ví, jak to nakonec dopadne. Doplnění: po týdnu byl pivovar znovu zprovozněn.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…