Souboj medových piv, Strahovská Prohibiční IPA a nová piva od Třebonic a Nomáda

sepsal Marley

18. října 2012 v 9:31

Za poslední dva týdny se nám opět urodila řada novinek. Pivních akcí a festivalů ubylo, takže je víc času na ochutnávání zajímavých piv… a psaní o nich :)

Strahovský pivovar nám zase uvařil další nové pivo. Tentokráte je to Prohibiční 19,8° IPA a stylově zapadá mezi Double IPA. Po aromatické stránce připomíná místní „klasickou“ IPA s příjemnými chmelovými tóny citrusů a tropického ovoce. Je silnější, sladší a více hořká, ideální na chmurné podzimní večery. A pokud vám to nestačí, nedávno na Strahově narazili Antidepressant, zimního tmavého siláka. Jde o povedený kávový kousek s tóny karamelu a sušeného ovoce. Potkat jste jej mohli už minulý rok, ale nám letos přišel mnohem méně sladký, nějaký dospělejší :) Strahovští prostě umí, těžko u nás hledat pivovar s tak kvalitními pivy a vyrovnanou produkcí.

První víkend v říjnu se na Břevnově konal Burger Fest. Papírově to znělo hezky – v zastoupení bylo několik hamburgráren včetně našeho oblíbeného Bejzmentu a k tomu na čepu Únětice a Nomád. Realita bohužel tak růžová nebyla, akce se totiž konala v rámci Břevnovského posvícení. A tedy všude davy, davy a davy. Některým restauracím brzy došly suroviny, u jiných se čekalo na hamburgr třeba hodinu. Nu, to nebylo nic pro nás, raději jsme obratem utekli na jídlo a pivo na nedaleký Strahov. Myšlenka festivalu burgerů a jeho spojení s dobrým pivem je ale pěkná, snad se to příště podaří organizátorům vymyslet nějak lépe.

S příchodem podzimu se roztrhl pytel s medovými pivy. Piva s přidaným medem jsou na tom podobně jako ostatní ochucená piva – často je to katastrofa, sladké, umělé a neharmonické. Poslední takový kousek jsme měli tu čest okusit ve Vratislavi. Hnus, velebnosti. Jenže když s medovými pivy přišly dva naše oblíbené pivovary – Matuška a U Tří růží, tak jsme byli hodně zvědaví, co se z toho vyvrbí. Matuškovo medové bylo hezky chlebové a kořenitě chmelové. Dokonce ani nebylo příliš sladké, což se u medových piv moc nevidí. A medové ze Tří růží bylo moc příjemně čerstvé, sladově chlebové, s medovým nádechem. Sice trošku sladší, ale fantasticky pitelné. Pro mě osobně tedy těsně zvítězily růže, ale měly trošku nefér výhodu domácího prostředí :)

Staňkův Třebonický rukodělný pivovárek nezahálí ani po mnohých úspěších a připravuje další zajímavá pivka. Nově se objevil zajímavý ejl Rudý oblak, jehož jméno je odvozeno z použitého chmele Tomahawk (jde o stejnou odrůdu jako Columbus). Fajn pitelné pivko, slušně kořenitě nachmelené se zajímavými tóny směrem ke chlebové kůrce. Druhý novým kouskem je Black Foot stout. Skvělé suché kávové pivko, s jemnou strukturou a pořádnou porcí hořké čokolády. Opravdu povedené, pro nás jedno z nejlepších Staňkových piv :) A brzy se objeví další nové kousky – Skvrnitý ohon či Crazy horse. Co to asi bude za dobroty? Ještě dodám, že nejlepší je piva ochutnat přímo v Třebonicích, pivovarská hospůdka má neopakovatelnou atmosféru a piva zde jsou v té nejlepší kvalitě.

Dalším novým pivem je Nomádovo AAA Bravo. Jde o netradiční tmavý pořádně chmelený ejl, chmelová hořkost a aroma amerických chmelů na jedné straně, a na druhé sladové tělo s tóny čokolády a karamelu. Nemůžeme říct epochální, ale rozhodně zajímavé. Na receptu se podílel nejmenovaný prezidentský kandidát, takže toto pivo můžete potkat i pod názvem Jakl na Hrad :-)

Na závěr jedna zajímavost, nový pivovar se chystá na již tak dosti pivně rozvinutém Žižkově. Vše potřebné už má nějakou chvíli postaveno, ale pivo začal vařit až nyní na počátku října. Nachází se v hotelu Viktor, který možná někteří znáte díky zde točenému chýňskému pivu. První pivo by mělo být k dispozici někdy začátkem listopadu. Zatím se můžete pokochat třeba stránkami pivovaru. Jsou pouze v ruštině, takže jsme zvědaví, zda půjde o seriózní pivovar s dobrými pivy či jen past na turisty nejen z východu :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…