Slavkov Kaštan a XXII, Žatec American Lager, Novej svět CDA, Potoka Californiaaan a další novinky

sepsal Marley

27. září 2016 v 19:01

Je tu další díl našeho pravidelného občasníku zabývajícího se českými pivními novinkami. Dnes tu máme jeden nový pivovar, dvě zajímavé spolupráce a několik neobvyklých kousků. Kvalita tentokráte vyšla rovnoměrně, od vynikajících piv po ta hrůzná a skoro nepitelná.

V pátek jsme se zašli podívat na pivní festiválek Letňanské pivobraní. Výběr piva zde nebyl úplně špatný, něco přes dvacet druhů čepovaných piv, ale stánků pivovarů zde bylo jen pár – řadu piv čepovali brigádníci. Nešli jsme sem na doprovodný program, například poslouchat Helenu Vondráčkovou, ale hlavně ochutnat piva z nově otevřeného pivovaru Zlosin z Velkých Losin. Zkusili jsme světlou jedenáctku, polotmavou dvanáctkupatnáctku IPA. Piva to byla divná, nevyladěná, s lehkými vadami, nijak dobře pitelná. U nás vyhrála jedenáctka, ale ani tu bychom si znovu nedali. Bude to chtít na kvalitě piv zapracovat.

Slavkovský pivovar uvařil na září polotmavý ležák Kaštan, chmelený i německým chmelem z Hallertau. Pivo je to sladové, karamelové, chmelově bylinné, kořenité i peprné. Dobře pitelný kousek. Krom toho začal pivovar během léta prodávat pivo XXII, spodně kvašeného siláka o stupňovitosti 22, který zrál v jeho sklepě skoro rok. Pivo je to toustové, docela hodně karamelkové, s tóny švestek, rozinek i sherry. Vcelku příjemné pivo, dobře se popíjí. Ale „exkluzivní, monumentální, krásně uhlazené“ jak ho pivovar prezentuje, moc není. Jediné, co je exkluzivní, je cena – blíží se třem stovkám, slušnou část z toho zřejmě spolkla masivní láhev. Znovu už si tohle pivo kupovat nebudeme, poměr cena / kvalita je slabý.

Z nedávno otevřeného čečelického pivovaru Novej svět jsme po dvacítce CDA ochutnali i slabší várku, šestnáctku. Jde o Cascadian Dark Ale neboli černou IPA, je pražená a kávová, s tóny jahod, tropického ovoce i citrónové kůry. Krásně chuťově čistá, harmonická, parádně pitelná. Opravdu bezva kousek, ostatní nové pivovary mohou jen závidět.

Sokolovský Permon přišel s dalším jednochmelovým Hopperem, na řadu nyní přišlo americké El Dorado. Pivo je to sladové s tóny citrusů, bylin i kandovaného ovoce. Potud moc fajn, ale podobně jako u několika předchozích Hopperů se zde projevuje nádech chilli papriček (z Permoních chilli piv). Už nás to moc nebaví – pivo sice není špatné, ale u jednochmelů podobné rušivé tóny nemají co pohledávat.

Úplně jsme se zapomněli v několika posledních novinkách zmínit o posledním pivě z létajícího pivovaru Černý potoka. Jde o třináctku APA Californiaaan, vařenou v Zichovci. Pivo je karamelové, hodně hořké, s tóny pomerančové kůry a tropického i lesního ovoce. Příjemné, velmi dobře pitelné, zatím jasně nejlepší, co jsme od tohoto pivovaru zkusili.

Další létající pivovar Bukovar vaří jedno nové pivo za druhým. Po zklamání z extrémně nedobré crystal fire APA jsme ale raději nějaký ten měsíc počkali a nyní zkusili hunky monkey IPA. Pivo je to skoro bez pěny a řízu, karamelkové, trochu nakyslé, s tóny citrusů, zeleniny a másla. Extra divné, nevyvážené, skoro nepitelné. Asi si zase od tohoto pivovaru dáme pár měsíců či let pauzu.

A ještě zmíníme jeden létající pivovar – Nomád uvařil v Nota Bene kooperační várku piva Beat the Heat. Název je v podzimních sychravých dnech trochu zvláštní, jde o lehkou americkou pšenici, zřejmě za veder vařenou. Pšenka je to sladová, kořeněná i citrusová, nijak osvěžující ale není – říz nemá příliš vysoký a docela hodně ruší tóny zeleniny a umělé hmoty. Podobné vady jsme v Nota Bene potkali u řady piv, zajímalo by nás, kde ve výrobě je problém. Každopádně pivo je nedobré. Trochu lépe dopadlo druhé ochutnání Jantarového speciálu, byl o něco lepší než před prázdninami. Ale ani tak nic extra pitelného a doporučeníhodného.

Trochu podobné zážitky jako v Nota Bene máme u dalšího pražského pivovaru – toho Vinohradského. Nová patnácka IPA nás nijak nezaujala, je sice pěkně vyčeřená a slušně citrusově chmelová, ale nádech zeleniny, másla a ulpívající hořkost moc pitelnosti neprospívají. Ani ostatní piva nám nejela – jedenáctka byla takový průměr a jantarová třináctka horší, nedobrá. Ale v pěkných prostorách pivovaru bývá plno, hipsteři asi příliš kvalitu piva neřeší.

Na závěr se podíváme do průmyslových vod. Do pivovaru Žatec přijeli sládci z kalifornského minipivovaru Three Weavers a pomohli zde uvařit pivo American Lager, dvanáctku s americkým chmelem Mosaic. A musíme říci, že se jim to povedlo – pivo je velmi příjemně ovocné, s tóny ananasu, limetek i bylin. Svěží a velmi dobře pitelné, to by se ve stálé produkci určitě dobře vyjímalo.

Od Jihlavy se nám konečně do spárů dostala asi rok starou novinka Ježek Polotmavý. Jde o fajn pivo s bylinně chmelovými tóny a praženým nádechem. A též od Pivovarů Lobkowicz, konkrétně z Černé Hory, jsme po třech letech zkusili medového Kvasara. Kvalita piva se sice nějak zásadně nezměnila, ale změnilo se složení – místo medového aroma v něm nyní najdete jen opravdový med. To je rozhodně krok správným směrem.

A na úplný konec zmíníme, že Gambrinus nyní začal lahvovat svoji Polotmavou 12, kterou představil před půl rokem ve své Volbě sládků. Je to vcelku fajn pivo, neurazí. Alespoň pomalu začnou být i ty nejběžnější hospody a obchody plné světlých piv o trochu rozmanitější.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…