Radniční ŽPČ, noví Falkoni, bezový Jihoměšťan a novinky z Hostivaru i Hallertau

sepsal Marley

8. srpna 2013 v 10:22

Mezi dvěma náročnými dovolenými (na kole po cca padesáti pivovarech v Bavorsku a dva pivní festivaly v Londýně) se nám podařilo najít trošku času a ochutnat i nějaké to české pivo. Takže tu pro vás po nějaké době máme soupis pár novinek, které nás zaujaly (o těch nezajímavých pivech jako obvykle psát nebudeme :).

Začneme stěhovavým Falkonem, který během krátké doby přišel hned s třemi americkými ejly. Dva z nich jsou nové verze Stalkera IPA, v pořadí již pátá a šestá. Pětka byla hezky ovocná citrusová, borová, lehce karamelová a slušně hořká. A skvěle pitelná, jak už u Stalkerů zvykem. Šestka byla ve vůni na počátku karamelová a jinak nevýrazná, ale po ohřátí se projevily příjemné citrusové, pryskyřičné a bylinné tóny. Celkově o něco méně hořká a ovocná, ale zase více karamelová. A opět výborná. Poslední novinkou je Zeppelin, jedenáctka American Pale Ale. Na první přičichnutí krásně chmelově ovocná, po ohřátí to trošku narušil slad s kvasnicemi, ale i tak fajn. V chuti ovocné, bylinné, trochou karamelové. Lehké a velmi dobře pitelné pivo.

Další pivo ze série Single Hop uvařila Radniční Jihlava. Tentokráte se slova ujímá slavný Žatecký poloraný červeňák. Mimochodem, nedávno jsme ochutnali podobné pivo z holanského De Molen, je zajímavé, co vše se dá ze ŽPČ vykouzlit. Radniční verze je kořenitá, bylinná, lehce přechází do tónů citrónové trávy. Je slušně hořká a v dochuti má takový grepový nádech. Zajímavé pivo, nepilo se špatně. Ale s moderními aromatickými chmely se v takovýchto experimentech pracuje asi lépe.

V Jihoměstském pivovaru na léto opět navařili bezinkový ležák. Výrazně bezové pivo, bylinné a sladové, hezky osvěžující a dobře pitelné. Nicméně nám přijde, že pšenice se prostě na bezinkové pivo hodí lépe – třebas třebíčský bezinkový Kaplan nám chutnal o něco více.

Hostivaru se dopíjela výtečná Cyklistická osmička. Je jí škoda, ale na její místo nastoupí pšeničné pivo, to se v létě též užije. Ochutnali jsme zde také poněkolikáté místní H-Ale – pivo bylo tentokráte krásně čiré, a to se projevilo i na vůni a chuti. Pěkný čistý chmelový projev citrusů, dalšího ovoce a bylin, k tomu hezky karamelové středně plné tělo… hodně vydařená záležitost. A v Hostivaru vás čeká ještě jedna změna, hezká travnatá zahrádka s posezením a druhým výčepem, kde si můžete pivo rovnou koupit a nemusíte čekat na obsluhu. Je zde též i ohniště, které mohou návštěvníci využít (v těchto vedrech ale slouží spíše jako další posezení). Moc pěkné to mají… a až ty mladé stromky vyrostou, bude posezení v jejich stínu dokonalé.

Zmíníme se i o jedné zahraniční novince. Zámecký pivovar v Au-Hallertau (který je díky distribuci prostřednictvím Kulového blesku na čepu v řadě hospod) přišel s prvním svým ejlem. Je to IPA Hopfull, chmelená německými aromatickými chmely a českým Červeňákem. Hezky ovocné pivo (toho ovoce v něm lze najít opravdu hodně), ale též výrazně karamelové. Je sladší a plnější, takové v chuti spíše jako nějaký doppelbock nachmelený aromatickým chmelem. Zvláštní pivo, ale nikoliv špatné. V lahvi lze též narazit na novou a velmi vydařenou pšenici Willibald´s Schlossweisse… ty prostě Bavoři umí skvěle.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…