Máme tu slibovaný další díl přehledu pivních novinek. Opravdu se s nimi v poslední době roztrhl pytel, navíc je to jeden zajímavý kousek vedle druhého.
Pivovar Permon připravil hned dvě nové IPA. První z nich je šestnáctka Sherpa IPA, tmavší pivo, hezky nachmelené s citrusy, pomerančovou kůrou, bylinami a tropickým ovocem. Je též hodně sladové a karamelové, připomíná silnější verzi amerického Amber Ale. Vyvážené a skvěle pitelné. Druhá novinka je třináctka Black IPA, na svůj druh celkem slabá – většinou se Black IPA silou pohybují kolem sedmnáctky. Je chmelově citrusová, bylinná a pryskyřičná, středně plná, lehce pražená a má příjemnou střední hořkost a dlouhé doznívání. Hodně povedená záležitost, bezvadně pitelná, asi nejlepší ze všech dosavadních permoních ejlů.
Pražští U Tří růží nám připravili již pátý Klášterní speciál Svatého Jiljí. Je výrazně nachmelený, citrusový, angreštový, kořenitý i bylinný, zároveň má příjemné nasládlé plnější tělo s tónu toustů a karamelu. Zajímavý a hezky harmonický speciál, skvěle se usrkával. Při návštěvě Růží jsme znovu zkusili i Podzimní Hop Lager – tentokrát již vůbec nebyl tak přehnaně kvasnicový, naopak vyniklo příjemné chmelové aroma, hned byl o třídu lepší.
Máme tu i nové ochucené pivo. Nejde ale o žádnou extraktovou šmakuládu, čižický pivovar U Bizona totiž uvařil polotmavý ležák Yerba Mate's, tedy pivo s přídavkem Maté. Je zajímavé, bylinné, zemité a lehce uzené, opravdu je to takové Maté aroma. K tomu středně plné sladové tělo s tóny chlebové kůrky. Je trošku náročnější na pití než normální ležák, ale i tak je fajn. Takováto ochucená piva jsou prostě krok správným směrem.
Další novinka je až z Vimperku, kde zdejší Šumavský pivovar připravil šestnáctku zlatý Bock. Hezky toustově sladové pivo, pěkně nachmelené – kořenité, peprné a lehce citrusové. Příjemné pití, vše dohromady hezky ladí. Ve Vimperku prostě speciály umí.
S novou pšenicí přišel jihočeský Žumberk. Je hezky banánová, hřebíčková, s příjemným pšeničně sušenkovým tělem. Fajn pivo, jen námi ochutnaný kousek měl nižší říz, takže s pitelností to nebylo tak růžové.
No a pak je tu novinka z Broumova – Opat Bitter 19°. Takový spíše klasický český speciál, sladový, sušenkový, sladší, slušně chmelený, kořenitý, bylinný, peprný… a jak už je u Opata zvykem, nechybí zde aroma zatuchlého hadru. Je to škoda, mohlo by to být celkem dobré pivo.
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce
Marley, 22. dubna 2024 -
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021
Nově ochutnaná piva
-
Zichovec Coconut Tiramisu Barley+Wheat Wine 2024
30. 10.8,3 -
Pinta Of the Month March 2025 Opening Hours
30. 10.7,5 -
Zichovec Masala Chai Barley Wine 2024
30. 10.7,5 -
Fenetra Signata 23
29. 10.8 -
Zichovec 12 Like a Gazpacho
29. 10.8 -
Fenetra Pavillon 23
29. 10.8,5 -
Zichovec 15 Aurora Borealis
29. 10.8 -
Obora Nordøl
29. 10.7,8 -
Haksna Waiora
28. 10.6,8 -
Maisel & Friends / Van Moll / Ārpus / BapBap / Sibeeria / Stigbergets Hopfen Reiter #10 2025
28. 10.6,8
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Francie a Belgie na kole, den 16 - Francie - Guingamp, Châtelaudren-Plouagat a Binic-Étables-sur-Mer
24 fotek, 28. listopadu 2025 -
Francie a Belgie na kole, den 15 - Francie - Plouider, Lanhouarneau, Roscoff, Carantec a Morlaix
43 fotek, 24. listopadu 2025 -
Francie a Belgie na kole, den 14 - Francie - Brest
34 fotek, 19. listopadu 2025