Nové ejly od Zhůřáka, Nomáda, Falkenštejna a Hostivaru, rozporuplné kousky od Tří růží a Falkona

sepsal Marley

19. listopadu 2013 v 10:38

V poslední době jsme měli trochu napilno, zejména v souvislosti s naší pivní návštěvou Bruselu a jeho okolí. Ale i tak se nám podařilo sem a tam nějaké to nové české pivo ochutnat. Nakonec se jich sešlo celkem dost a většinou v nich hraje hlavní roli nálož chmele.

K příležitosti Svatého Martina uvařila řada pivovarů podobně jako na nedávného Svatého Václava nějaké zajímavé pivo. My jsme ochutnali Martinskou 14 z dílny pivovaru Hostivar. Světlý slušně nachmelený ejl, bylinný, citrusový, lehce peprný a zemitý, příjemně sladový, trochu chlebový a kvasnicový. Je více hořký a moc dobře pitelný, chutí a svěžestí nám trochu připomněl anglické Golden Ale. Má jen jednu nevýhodu, právě včera byl dopit.

U Tří růží po roce opět uvařili Podzimní světlý Bock. Tentokráte je téměř čirý, má příjemné chmelové aroma, kořenité, bylinné, lehce i peprné. V chuti je pěkně sladový s toustovým a karamelovým nádechem. Hezky vyvážené pivo, ještě o kapku lepší než vloni. Zbrusu novým pivem je Dunkel Weiss, svrchně kvašená tmavá pšenice. Na úplně první přivonění to vypadalo celkem zajímavě, banány, kvasnice, chlebová kůrka. Jenže brzy začala nastupovat výrazná kyselost, která v chuti přebíjela vše ostatní a po chvíli se objevily i nepříjemné octové tóny. Bylo to podobné jako u zkažené vyškovské pšenice. Zklamalo nás to, ochutnali jsme snad všechna piva, co zatím u Růží uvařili, a tohle je první špatné.

Pivovar Falkenštejn z Krásné Lípy uvařil svůj první ejl. Jmenuje se Podzimní Ale a má výrazné chmelově ovocné aroma – tropického ovoce, citrusů, lesního ovoce. Pod tím vykukuje něco sladu a karamele a trocha dalších bylinných a pryskyřičných tónů. Je více hořký a dobře se pije, v pivovaru ty chmely namíchali opravdu znamenitě.

Nový pivovar Zhůřák po svých netradičních prvních čtyřech pivech připravil novinku, tentokráte celkem klasickou. Jedná se o sedmnáctku Hop Swill IPA, která je pořádně nachmelená, dominují ovocné citrusové tóny, je též výrazně karamelová. Má vyšší hořkost, je pěkně vyladěná, skvěle se pije. Zatím nejlepší pivo ze Zhůře a též se může směle řadit mezi nejlepší české ejly.

Po nedávném Kapitánovi a Kiss Saisonu představil létající Nomád další pivo, Pouštní krásku. Je to světlá svrchně kvašená jedenáctka s americkými chmely. Je pořádně citrusová až grepová, bylinná, též příjemně sladová a výrazně hořká. Zajímavé slabší pivo, jen by se možná lépe užilo někdy během léta :)

Druhý kočovný pivovar Falkon přišel s novým Stoutem. Má fajn kávové aroma, je kapku kyselý a námi ochutnaný kousek byl celkem dosti kvasnicový (nešlo o začátek ani konec sudu). Nebyl moc výrazný a ve výsledku nám příliš nejel, pitelnost spíše průměrná. V některých pivech jsou prostě kvasnice čiré zlo (nebo spíše zlo zakalené).

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…