Nejen pražské předprázdninové novinky

sepsal Marley

2. července 2012 v 10:12

I když se může zdát, že červen byl jen ve znamení festivalů (my navštívili Pivobraní, minipivovary na Hradě či Zlej festival), událo se toho požehnaně i jinde. Především v českých minipivovarech se toho v posledních pár týdnech urodilo dosti. Vezmu to, co nás zaujalo, trošku chaoticky, spíše než chronologicky :)

Asi jsme se zamilovali do podniku U Tří růží. V tomto pivovaru v centru Prahy (viz dřívější novinky) jsme na čepu potkali další nově uvařené speciality. American Light Lager, příjemný ležák s aromatickými chmely, v těchto vedrech opravdu ideální citrusovo-sladové pití. A jeho protipól, polotmavý speciál Svatý Jiljí, sladší slušně chmelený silák, pěkně sladový a karamelový. Dále se na čepu při našem odchodu objevil „ještě teplý“ Stout, takže nás zde udrželi téměř do dvanácti (to je ideální otvírací doba!). Pivko to bylo pěkně kávově čokoládové, se sladší chutí sušeného ovoce. A tím to U Tří růží rozhodně nekončí, například teď o víkendu mělo být uvařeno nakuřované pivo (jen si na něj bohužel nějaký ten měsíc ještě počkáme). Myslím, že zde se nás jen tak nezbaví :)

V Nota Bene nedávno otevřeli Beerpoint, samostatnou hospodu vedle restaurace. Je to zde moc pěkné, chladné (je to v podzemí!) a též nekuřácké, 6 piv na čepu, odlišných od těch nahoře v restauraci. A zatím to bývá celkem prázdné, takže není problém ani bez rezervace (což nahoře v poslední době býval). Takže až se budete poblíž Slintáku potřebovat zchladit, víte kam zajít :)

Koncem května byl v Třebíči otevřen Podklášterní pivovar. Prvním kouskem, na který se nám podařilo narazit, byl pšeničný Kaplan. Pšenice bavorského typu, opravdu poctivá a povedená. To se u nás jen tak nevidí :) Druhým ochutnaným byl speciál, Cornel IPA, pěkně nachmelený, výrazně grepový elj, hezky sladově karamelový. Pivovárku se start po pivní stránce povedl na jedničku, musíme piva při nejbližší příležitosti zajet ochutnat přímo na místo :)

Pivovarský Dům připravil novinku Abbey 17°, silný klášterní speciál. Pivo je to výtečné, i když styloví puristé by ho asi nešetřili, a třeba Bludici připomínal spíše Weizenbock :) Po předchozích nepřesvědčivých kouscích to je pivo, na které stálo za to do Ječný skočit. Těžko říct, jestli je ještě na čepu, na stránkách sice uvedený je, ale ty nejsou moc často aktualizovány.

V Jihoměstském pivovaru uvařili další u nás nezvyklé pivo, a to Dortmunder Export. Jde o německý styl, který by měl být o něco silnější než jejich Munich Helles či Pilsner, měl by v sobě kombinovat sladovost Hellesu a chmelovost Pilsneru, aby ani jedno nevyčnívalo. Jihoměstský kousek byl celkem tmavý a zakalený, oproti světlejšímu a více čirému originálu, ale to pivo nedělá. V chuti i vůni byl hezky sladový směrem do chlebové kůrky, a též pěkně kořenitě chmelený. Zajímavý a dobře pitelný, mně osobně přišlo, že hořkost časem lehce sladovou složku poráží. Nově je nyní v Jihoměstském na čepu lehké bezinkové pivo Holunder bier, minulý rok nám moc chutnalo.

Na podtácek se nám dostala i Chýně 14° žitná polotmavá. Tentokráte to nebylo nepříjemné, jako náš předchozí zážitek s BuQičákem, ale stejně ona klasická výrazná osobitá kořenitost poněkud přebila ostatní čichové a chuťové vjemy z tohoto piva. Později ochutnaný Simco Ale dopadl podobně. Uff. Ale jiným lidem obě piva velmi chutnala, takže to možná tak zásadní není :)

Pivovar Antoš ze Slaného, který v poslední době chrlí jeden povedený kousek za druhým, uvařil tentokráte Tupl IPA, neboli dvojitou IPA. S 8,8% ještě o fous silnější, než kolegyně Hellcat do Matušků. A jak to dopadlo? Velmi chmelově ovocné a pryskyřičné, komplexní… jen do těch veder ne moc ideální :o)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…