Mazák Stout, BeerLab Dry Hope, Dno pytle Chernobyl, Frýdlant IIPA 18° i Vital a další nová piva

sepsal Marley

26. listopadu 2015 v 13:47

Čtrnáct dní jsme zde nepsali o pivních novinkách, trochu se nám za tu dobu nakupily, takže to vezmeme od těch nejzajímavějších a nejaktuálnějších. Dnes to tu bude skoro samý ejl a hlavně pořádná porce chmele.

Dolnobojanovický Mazák přišel se Stoutem, dvanáctkou chmelenou českým Agnusem. Pražené pivo s tóny hořké čokolády a spálenosti, jen lehce nasládlé a slušně hořké. Výrazné, vyvážené a výborně pitelné. Po půl roce jsme zkusili i extra chmelenou jedenáctku Galaxy, ta byla i tentokráte moc hezky chmelená, ale bohužel v ní byla docela velká porce másla. No, i mistr tesař se někdy utne a i tak je pro nás Mazák jeden z nejlepších moravských pivovarů.

Hospoda Dno pytle si nechala uvařit v Chotovinách třetí pivo, na řadu se dostala výrazně chmelená IPA Chernobyl. Má teoretickou hořkost 155 IBU, což teda o skutečné hořkosti ještě moc vypovídat nemusí, ale úplný jemný čajíček to nebude. Je výrazně citrusová, též i slušně sladová a karamelová, lehce bylinná a zemitá. Hořkost je opravdu výrazná a s delším popíjením se prohlubuje. Nicméně pro zkušeného pijana není nepříjemná. Krásně chmelené pivo s dobrou pitelností. Ale podobně jako třeba u chilli piv bychom si ho více než jedno na chuť nedávali.

Zámecký pivovar Frýdlant přišel zatím se svým nejsilnějším pivem, osmnáctkou Albrecht Imperial IPA. Pivo je to citrusové, s tóny lesního i kandovaného ovoce, lehce karamelové, kapku hřejivé. Slušně hořké a lehce nasládlé, jak už to u silných IPA bývá. Celkově paráda, ejly z Frýdlantu prostě stojí za to. Druhým novým frýdlantským pivem je jednochmelový ležák s Vitalem, další ze série miluju chmel. Je hodně sladový s nepatrným náznakem máslových tónů, chmelově bylinný, lehce kořenitý až peprný, s kapkou citrusové kůry. Příjemný, čerstvý a dobře pitelný.

Dalším novým vydatně chmeleným pivem je ejl z „beergeekovského“ pivovaru BeerLab. Je to americká IPA nazvaná Episode IV: Dry Hope (je to sice už páté pivo od BeerLabu, ale Midnight Porteru byla jen malá várka, takže se asi nepočítá). IPA je to výrazně chmelená, citrusová, s tóny manga i broskví, lehce bylinná, též i slušně karamelově sladová. Nádherně nachmelené pivo, vyvážené, s parádní pitelností. Doporučujeme.

Nové pivo uvařil i létající Klínec-Katz. Jde o žitnou IPA s hravým názvem Někde musí být Rye. Je sladová, s tóny citrusů a lehce tropického ovoce, žitné tóny jsou znát jen trochu. K tomu se ale navíc přidalo máslo v docela slušném množství, takže pitelnost ve výsledku nic moc. Takovéto ejly prostě příliš v oblibě nemáme. Ze zajímavosti jsme si koupili tři týdny prošlou pšenici Uwe Mňauer (protože čerstvá čepovaná byla parádní), celkově asi sedm týdnů starou, skladovanou celou dobu v lednici Base Campu. A i když běžná tmavá bavorská pšenice vydrží rok či déle a někdy se i zráním zlepší, tady šla kvalita raketově dolů, kvůli infekci bylo pivo extrémně řízné a velmi kyselé. Obáváme se, že bylo za zenitem už chvíli po nalahvování. Škoda.

Potkali jsme i další pivo od nástupce Blahovaru, plzeňského Ravena. Jeho černá IPA Jet Black je pražená, lehce až spálená a kávová, z chmele jsou nejvýraznější grepy, lehce lesní ovoce a pryskyřice. Povedené pivo, slušně hořké, dobře pitelné.

Pivo na počest nové brněnské sochy Jošta Moravského uvařil pivovar Lucky Bastard, speciálně pro hospodu Pivárium. Mělo by jít o belgickou IPA, má tóny citrusů a bylin, je i sladová a lehce peprná. Jen nám v ní vadily podivné rušivé tóny, zejména v závěru, trochu i svíravé. Těžko to popsat, trochu nám to připomnělo jar či vitacit, nejspíše šlo o nějaký ne úplně chtěný produkt belgických kvasinek. Kdo ví, jestli je pivo „jen“ takhle divné, či šlo o předzvěst rozjetí se a strmého pádu někam k nepitelnosti.

Po necelém roce jsme znovu vyzkoušeli tmavý ejl od Konrada. Zřejmě byla upravena receptura a změnilo se i jméno, není to už Bizon Traditional Ale, ale Konrad Vratislavický Ale. Pivo už není skoro černé, ale spíše jen takové tmavší polotmavé. Je toustové, karamelové i pražené, s lehkými kouřovými tóny (kdo ví, jestli z nakuřovaného sladu), hořkost je docela výrazná a ostřejší. Pivo je podobně jako minule nepříliš čisté, nejvíce jsou znát asi máslové tóny. Celkově je takové dost divné a hůře pitelné. Jediným pozitivem je cena patnáct korun za půllitrovou láhev – to budou pivní geekové mezi bezdomovci bezesporu nadšeni.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…