Matuška Summer Ale, U Tří růží Wood Stout, Bad Flash Lemongrass a další nová piva

sepsal Marley

20. června 2014 v 10:07

V posledních týdnech bylo tak přefestivalováno, že jsme ani pořádně nestíhali psát o nových a zajímavých českých pivech. Řadu pivních novinek jsme zmínili v reportech z festivalů, ale většinou šlo jen o malé várky ze zapadlých pivovárků, na které člověk mimo pivovar a daný festival nenarazí. Teď tu máme přehled novinek převážně z Prahy, našlo se ale i něco ze zbytku republiky. S přicházejícím létem převažují lehké vydatně chmelené ejly a též se objevilo několik pšeničných piv.

V pivovaru U Tří růží připravili dvě nová piva. Prvním je Speciál šampiónů, vařený speciálně k příležitosti Mistrovství světa ve fotbale. Pokud odhlédneme od pohádek o „starověkém receptu“, je to prostě spodně kvašený světlý speciál chmelený bavorským chmelem. Je moc příjemně čerstvě sladový s nádechem medu, hezky chmelově bylinný až kapku květinový a citrusový. Přímočaré a skvěle pitelné pivo. Druhým pivem je Wood Stout, tedy Stout, který zrál na dubových hoblinách. Není to první na dřevě zrající pivo od Růží, před pár měsíci zde byl na čepu Světlý dubový speciál. Stout voní a chutná po hořké čokoládě a lehce praženě, výrazné je sušené ovoce, černý rybíz, švestky i ostružiny. To vše doplňují tóny dubového dřeva a vanilky, v dlouhém doznívání se vše moc příjemně doplňuje. Trochu ruší kyselost, ale i tak je to povedené pivo, dubové piliny mu pomohly hodně.

A opět je tu nový Matuška. Tentokráte je to Summer Ale, světlá svrchně kvašená dvanáctka. Už ve vůni je krásně svěží, s grepy, limetkami a citrónovou kůrou, též i trochou pryskyřice. Slad je spíše v pozadí, ale též moc příjemný, možná i díky troše sladu pšeničného, který tam Matuškovic přidali. A hlavně se to celé pije jedna báseň. Parádní pivo, Matuška opět nezklamal.

Pražské hospody Kulový bleskZlý časy rozjely svoji řadu piv Bad Flash ve velkém stylu a přišly s dalšími dvěma pivy. Zhůřák pro ně navařil pivo Bad Flash Lemongrass, výrazně chmelenou světlou jedenáctku. V tomto ejlu dominují tóny bylin a citrusové kůry, též i něco grepů a citrónů. Je dosti hořký, trochu drsný, ale pije se dobře. Takové lehké letní pivo pro chmeložrouty. Druhý Bad Flash uvařil létající pivovar Falkon ve Zvíkově. Jmenuje se Hop Wings, je hezky nachmelený s tóny bylin, limetek a mandarinek i trochy lesního ovoce. Je dosti znát i slad s chlebovou kůrkou a kapkou karamele, trochu se ale s tím svěžím chmelem bije. Nepije se špatně, ale náš šálek kávy to úplně není.

Pivovar z Břevnova přišel s novým tmavým pšeničným pivem bavorského typu. Není zase tolik ovocné, jak je u podobných piv zvykem – jsou znát jen citróny a něco jablek. Jinak je celkem dosti kořeněné, pšeničné sušenkové, lehce i do tónů chlebové kůrky. Je celkem kyselé i hořké, pije se slušně, ale žádný zázrak to není. Snad se ještě v budoucnu dočká nějakého doladění, vedle skvělých břevnovských ležáků působí jako chudý příbuzný.

Břevnov uvařil ještě jedno pivo – Nakouřenou Karkulku, připravenou speciálně pro pražský pivní velkoobchod Krupička. Mělo by jít o nakuřované bavorské pšeničné pivo, je pšeničné sušenkové, kořeněné, lehce karamelové a citrónové. Je znát i hořkost a chmelové bylinné tóny, uzenost z nakuřovaného sladu je jen nepatrná. Celkem fajn pivo, je trochu podobné výše zmíněnému tmavému pšeničnému.

Beskydský pivovárek na léto navařil lehký Summer Day Ale. Pivo nemá zase tak výraznou vůni, nejvíce jsou cítit obilně sladové a bylinné tóny. V chuti je to podobné, chmelovost lehce přechází i do tónů citrusů a citrusové kůry. Pivo se pije vcelku dobře, ale je takové skoro ležákové, není tak lehké a svěží, jako letní ejly jiných pivovarů.

Další novinkou je Spring Ale od Antoše… i když možná se v malém vařil už minulý rok. Je to velmi chmelově ovocné pivo, nejvíce se projevují pomeranče, ananas i mango. V chuti se přidává něco pryskyřice a bylin, znát je i slad s karamelovým nádechem. Příjemné a slušně pitelné jarní pivo.

Únětičtí v sobotu oslavili tři roky svého pivovaru a k této příležitosti připravili výroční pšeničný speciál, své první svrchně kvašené pivo. Nečekali jsme hned takto na poprvé nějakého Schneidera, ale výsledek nás i tak celkem zklamal. Příliš kvasnicové pivo, dosti kořeněné, sladší, trochu zatuchlé s tóny přezrálého i nezralého ovoce. Bylo takové drsnější, navíc mělo nižší říz, moc dobře se nepilo. Nu, snad to vyjde příště lépe, protože skvělé únětické ležáky by si zasloužily trošku rovnocennějšího partnera.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…