Matuška Bad Flash, Albert Ale, Albrecht Pale Ale a další novinky

sepsal Marley

3. července 2014 v 10:14

Zase jsme tu chvíli neměli pivní novinky, ale nebojte, naše pravidelná nálož topinek, citrusové kůry, chlebové kůrky, karamelek a máslíčka je opět tady :) Tentokráte je toho hodně, též i díky tomu, že zmíníme pár nových piv, které jsme potkali při naší návštěvě v Brně.

Pražské hospody Zlý časyKulový blesk přišly s dalšími dvěma pro ně vařenými pivy. Celkově to za půl roku dělá už deset „Bad Flash“ kousků. Nyní se do vaření piva na zakázku zapojil i sám velký Matuška. Jeho Bad Flash American Amber Lager, tedy polotmavý ležák třináctka s americkými chmely, je velmi ovocný – plný borůvek, malin, limetek i pomerančů, slad se nejvíce projevuje karamelem s trochou topinkových tónů. Pivo je to moc zajímavé, pěkně vyladěné a úžasně pitelné. A na první ochutnání prakticky nerozeznatelné od ejlu :) Druhým pivem je Bad Flash Summer Trip, vařený v Beskydském pivovárku. Velmi ovocná APA, doplněná o trochu bylin a pryskyřice. Zajímavá a celkem dobře pitelná, jen na pozadí rušila taková drobná nakyslost / zkvašenost.

Strahovský pivovar po roce opět uvařil Summer Red Ale. Od první verze se trochu změnil recept i jeden chmel, takže jsme na pivo byli docela zvědaví. A výsledek opravdu stál za to – krásně borůvkové, limetkové, lehce brusinkové, bezové i bylinné pivo, pod tím byla znát trocha sladových topinkových tónů. Lehké, tak akorát hořké a skvěle pitelné, trochu aromaticky podobné výše zmíněnému Matuškovu Lageru. Už by taky Strahov mohl jednou uvařit nějaké nedobré pivo, tohle naše věčné vychvalování začíná být trochu trapné :)

Z nově vzniklého Zámeckého pivovaru Frýdlant se nám podařilo ochutnat hned dvě piva. Dvanáctka Albrecht Pale Ale byla příjemně citrusová, s tóny citrónové trávy, pryskyřice a bylin, zároveň hezky sladová a více hořká. Pila se moc dobře, povedená záležitost. Druhým pivem byl Weizen, tedy bavorské pšeničné pivo. Typické banány byly jen lehce na pozadí, více se projevovala jablka, citróny, výrazné byly kořeněné hřebíčkové tóny a v závěru byla znát i slabá bylinná chmelovost. Celkem fajn pšenice, taková drsnější.

Brněnský pivovar Pegas v posledních měsících vaří různá zajímavá piva. My zde zatím jednou potkali nepříliš povedený medový speciál, při další návštěvě zase byla v nabídce jen základní piva. Nyní se na čepu objevil Oatmeal Stout, ovesný stout britského typu (pivovar sice zmiňuje i Irsko, ale tam se stout tohoto druhu vaří snad jeden). Je to dosti pražené a kávové pivo, je v něm i něco hořké čokolády, oříšků a ovesných tónů. Mohlo by to být výborné pivo, ale tóny kvasnic, které se s ohříváním zvýrazňují, jej dělají poměrně drsným, není tak jemné a příjemné, jak ovesné stouty bývají. Ale i tak je to dobré a slušně pitelné pivo.

S druhou brněnskou novinkou přišla hospoda U Alberta. Začíná se zajímavým experimentem, chce si nechat vařit jedno stejné pivo postupně v různých pivovarech. Pivo se jmenuje prostě „Albert Ale“ a jeho první várku uvařil Slavkovský pivovar. Je to hodně citrusový ejl, lehce bylinný a obilně sladový. Lehký, svěží, tak akorát hořký a skvěle pitelný. Takže za nás spokojenost, snad se nám podaří potkat i další várky z jiných pivovarů.

Radniční pivovar Jihlava uvařil další dvě piva z jednochmelové série Post Apocalyptic „Ejl“. Citra byla opakováním z loňského roku a stejně jako minule byla hezky nachmelená a příjemná. Amarillo bylo o poznání tmavší než Citra, ale stejně křišťálově čiré, v Jihlavě zřejmě nyní používají nějaké extra poslušné kvasinky. Vonělo a chutnalo nejvíce po karamelkách, dále tropickém ovoci, mandarinkách, bylo lehce nasládlé, v závěru karamelky přecházely až do máslových tónů. Nevyvážené pivo, pitelnost též nebyla nijak skvělá. Takový bezva chmel jako je Amarillo by si zasloužil něco lepšího.

Mezi průmyslovými pivy se objevily hned dvě nová bezlepková, tak jsme se rozhodli rovnou okusit všechna, která se vyskytují na trhu… tedy všechna tři :) Nejstarší je CeliaŽatce, takové celkem pitelné pivo, sladové s tóny obilných slupek, celkem vodové, na pozadí s náznakem máslíčka. Nová Celia Dark je o něco silnější (tmavý speciál), celkem sladká, karamelová, pražená, docela hodně řízná a středně plná. Fajn pivo. Posledním pivem je Bezlepkový ležák z humpoleckého Bernarda. Je sladový, obilný, bylinně a kořenitě chmelový, příjemný a dobře pitelný. Sice některá bezlepková Bernardova piva jsou (logicky) o něco lepší, ale i tak trumfne většinu klasických „lepkových“ průmyslových piv.

Pivovarská skupina Molson Coors po dvou letech od koupě Staropramenu konečně přišla na český trh s výrobkem ze svého širokého portfolia. Bohužel je to jen ochucený cider – Carling Cherry. Nakonec jsme se odhodlali k ochutnání (mediální masáž s reklamami na každém rohu byla zřejmě úspěšná). Voní a chutná to jako višňová limonáda, ale taková nepříjemně cukrově / bonparově velmi sladká a též hodně kyselá. Odpudivá a velmi těžko pitelná věc. Škoda, že Molson Coors místo toho nevozí do Česka třeba White Shield, ale toho by zase u nás asi nikdo nekupoval :( V obchodě na polici byl vedle Carlingu i Kingswood, ten se v lahvové podobě objevil teprve nedávno. Nedobrá sladká jablečná limonáda s obilnými tóny, Cider nepřipomíná ani náhodou. Ble, tohle se Prazdroji vůbec nepovedlo.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…