Mapa pivovarů České republiky

sepsal Marley

10. července 2014 v 10:17

Je tomu deset dní, co jsme spustili novou verzi Pivníků. Ale neusnuli jsme na vavřínech a trochu jsme se do změn zabrali a podařilo se nám nyní přijít s první větší novinkou – mapou českých pivovarů.

Map českých pivovarů naleznete na Internetu snad desítky. Některé jsou pěkné a neaktuální, jiné prostě jen škaredé a nedoladěné, další jsou sice přehledné, ale hůře použitelné. Většina z nich má některé pivovary umístěny úplně špatně a na větším monitoru pohled na mapu připomíná tankový výhled. Plánování pivních výletů po Česku pro nás tedy bylo vždy obtížné a my hledali cestu, jak si to trochu usnadnit. S novými Pivníky naštěstí nebylo příliš náročné rozšířit stávající databázi o pár položek a umístit vše na jednu mapu.

Pivovary jsme rozdělili do tří skupin – průmyslové pivovary, minipivovary a restaurační pivovary. Průmyslové jsme zařadili dle platné legislativy – s výstavem nad 10 tisíc hektolitrů za rok, jako restaurační jsme označili menší minipivovary mající vlastní restauraci, která je otevřena většinu týdne a kde pivovary vytočí slušnou část své produkce. A do skupiny minipivovarů spadl zbytek podniků, které jsou větší či mají třeba jen prodejnu nebo nepříliš často otevřený pivovarský výčep.

Při doplňování informací o pivovarech jsme se snažili přesně najít dané místo, kde se pivovar nachází – přeci jen mapy od Google či Seznamu se občas netrefí a pošlou vás klidně o pár kilometrů vedle. Též jsme se pokusili doplnit informace o tom, kde se dá poblíž nerestauračních pivovarů ochutnat jejich pivo. Mimochodem, pokud vám mapa nevyhovuje, můžete se na české pivovary mrknout v samostatném seznamu, kde jsou seřazeny dle data založení od nejstaršího po nejmladší.

Ovládání mapy je snad intuitivní, kdo chce ještě větší než velkou mapu, může použít zaškrtávátko „celá obrazovka“ a případně v kombinaci s klávesou F11 dostane imperiální obří mapu. Čísla v kolečku jsou shluky pivovarů, při přiblížení se rozmělní, při kliku na shluk se mapa přiblíží automaticky, však to znáte. Shlukování lze též zaškrtávátkem úplně vypnout. Jak je na Pivnících dobrým zvykem, vše je propojeno pomocí odkazů, s pivovarskými restauracemi, hodnocenými pivy a všemožnými přehledy a výpisy. V detailu pivovaru najdete menší mapku s okolím, kde uvidíte i případné další blízké pivovary.

A to je asi tak vše – nejlepší bude, když se na mapu mrknete sami. V budoucnu plánujeme připravit i další podobné mapy, třebas mapku zajímavých českých podniků, které jsme navštívili. Ale na to si chvíli počkáte – teď jsou už prázdniny a my budeme cestovat po pivovarech a pivnicích :)

PS: Budeme rádi za jakékoliv připomínky a oceníme nahlášení nepřesností, které se u jednotlivých pivovarů nachází.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…