Jubilejní Vyškov, radniční Citra a řada dalších pivních novinek

sepsal Marley

9. září 2013 v 9:39

Pro dnešek jsme připravili pár řádků o nových pivech z přelomu srpna a září. Piva to jsou z různých koutů republiky a jako obvykle nejčastěji ejly.

Opět tu máme další Single Hop ejlRadniční Jihlavy. Tentokráte se chmelilo oblíbenou Citrou. Pivo je hezky citrusové (nejvíce vyčnívají grepy a citrónová kůra), lehce sladové a má trochu vyšší hořkost. Kvasnice se naštěstí projevují jen malinko, pivo je příjemné a pije se dobře. Jeden z nejlepších kousků z této série.

V Pivovarském klubu se na čepu objevilo pivo Opuntia Ale, vařené v Pivovarském domě. Zvláštní kousek, hodně bylinný s trochou kyselé svíravosti, se středně plným karamelovým tělem, střední hořkostí a náznakem ovoce v závěru. Ze zajímavosti se vyzkoušet dá, je slušně pitelné, ale nic světoborného. Druhé pivo se objevilo přímo v Pivovarském domě – Saison jménem Season. Pivo je to hodně sladové, sušenkové a karamelové, nasládlé, zároveň celkem ovocné – meruňky, banány, v dochuti citrusy. Lehce kořeněné a pikantní s nepříliš vysokým jemným řízem. Ve výsledku fajn pivo, ale příliš to Saisony nepřipomíná.

Nové pivo uvařili i v plzeňském PurkmistroviCalifornia Ale. Hodně ovocné, skoro až bonparové pivo, karamelové, též znatelně kořenité (z českých chmelů). Zvláštní pivo, mělo by jít o něco jako American Pale Ale, při pití mne napadl půltucet jiných stylů, ale tento zrovna ne… nicméně pivo je slušně pitelné.

S podobným ejlem nedávno přišli též v České Třebové. Jmenuje se Milota Red Ale, je o něco tmavší a chmelové aroma má čistší – citrusy, tropické i lesní ovoce, k tomu středně plné karamelové tělo… pivo je trošku nasládlé, ale vyvažuje to lehce vyšší hořkost, pije se dobře.

Pivovar Vyškov k příležitosti 333. výročí připravil nové pivo, řezaný speciál Jubilant o stupňovitosti 13,33. Karamelové pivo s trochou toustů, oříšků a praženosti, slušně nachmelené – kořenité až peprné. Hezky vyvážené a skvěle pitelné… jedno z nejlepších piv, co jsme z Vyškova měli.

Pár nových piv zmíním jen odkazy, mohli jste se o nich dočíst v článku z minulého pátku. Jedná se o velmi vydařenou Black IPA Nightstalker od Falkona, zajímavý Witbier z Radničního pivovaru a fajn polotmavý ležák Hamr od Rychtáře z Hlinska.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…