Jak nás „doběhl“ Gambrinus

sepsala Bludice

2. června 2015 v 7:40

Pamatujete si ještě na náš článek zveřejněný před méně než měsícem, ve kterém jsme se zmiňovali o zbrusu novém pivovaru Patron z Čepic (Rabí)? Pokud si nevzpomínáte, tak tady je. O Patronovi jsme konkrétně psali toto:

V baru Napalmě jsme potkali pivo ze zbrusu nového pivovaru Patron z Čepic (Rabí). Pivovar to rozjíždí ve velkém, má už svoje půllitry, podtácky, plakáty i tabule. Jeho světlá jedenáctka je příjemně sladová s kvasnicovým nádechem, zároveň hezky chmelená – kořenitá a trochu bylinná. Je trošku prázdnější, ale krásně čistá, vyvážená a výborně pitelná. Ideální pivo někam k táboráku či třeba ke sledování hokeje. Velmi vydařená premiéra.

Toto pivko se objevilo celkem nečekaně v baru Napalmě. Zástupci pivovaru do této hospůdky nabídli soudek nefiltrovaného ležáku a nepasterizované desítky. Napalmáci vzali pouze nefiltrované, což nás trochu mrzí, i tu nepasterizovanou desítku bychom rádi nic netušíce ochutnali. Proč píšu nic netušíce? Nu, jednalo se o podfuk. Nefiltrovaný Patron byl totiž ve skutečnosti nefiltrovaný Gambrinus. Vše bylo součástí reklamní akce Plzeňského Prazdroje. Vypadalo to velmi věrohodně, nový minipivovar se představil nejen v několika hospodách, ale také na festivalu v Plzni. Do hospod kromě soudků s pivem zavezl také pivní tácky, půllitry či plakáty. Až jsme žasli nad tím, že někdo do propagace nově otevřeného minipivovaru investoval tolik financí. Korunku tomu nasadilo ještě logo s vyobrazeným králem Gambrinusem. Nu, nechali jsme se napálit a skutečně považovali Patrona za funkční případně létající minipivovar. 

Ještě v pondělí večer, kdy byl v baru Napalmě opět na čepu nefiltrovaný „Patron“ (tentokrát však již jako omluva od strůjců celého tohoto velkého podfuku zdarma… a upřímně řečeno, minule nám chutnal o něco víc – asi totiž šlo o stejnou várku jako před měsícem, pivo už bylo lehce unavené), jsme se podivovali, co celou touto akcí chtěl Plzeňský Prazdroj dokázat. Nicméně hned po návratu domů jsme opět zapátrali ve vodách internetu a zjistili, že se stránky www.pivopatron.cz, které nás ještě v neděli v bezpečí dovedli k informacím o minipivovaru, dnes přesměrují na reklamu „Jsme národ pivních znalců?“

Od Plzeňského Prazdroje je to vskutku mazaný tah. Ač jsme samozřejmě příznivci kvalitních malých pivovarů, dlouhodobě zde píšeme, že Gambrinus rozhodně není tak strašné pivo, jak jej mnozí bojovníci v české pivní válce prezentují. Pokud jedeme vlakem přes Plzeň, dáváme si zde s oblibou v pivním okénku nepasterizovanou desítku (takže nepasterizovanou desítku z „Patrona“) (Nepasterizovaný Patron byl ve skutečnosti Gambrinus Nepasterizované G, který se od tankové nepasterizované desítky liší tím, že kromě klasické filtrace prochází ještě přes speciální mikrofiltr… Nepasterizovaného Patrona jsme bohužel naslepo neochutnali) nebo jedenáctku. Pokud zrovna v Plzni není výprodej másla, jsou to fajn pivka. Minulý rok jsme si před festivalem minipivovarů „Slunce ve skle“ zašli Na Spilku, což je restaurace přímo v areálu Plzeňského pivovaru, ochutnat nefiltrovaný ležák (tedy nefiltrovaný „Patron“) a byli jsme mile překvapeni. Vlastně jsme se tehdy o ochutnaném Gambáči zmínili i v reportáži ze Slunce ve skle: „Ruku na srdce, kdyby nám ho dal někdo poslepu, tak bychom ho považovali za pivo z nějakého lepšího malého pivovaru, nebojíme se to přiznat.“ A to se také stalo. Vlastně jsme teď sami se sebou velmi spokojeni, neb zmíněnému GambrinusuPatronovi jsme dali stejné hodnocení.

Dobrá tedy, tak jsme si pověděli, že Plzeňský Prazdroj umí uvařit dobré pivo, a že člověk, který ví, kdy, kde a jaké pivo z Plzeňského Prazdroje ochutnat, bude nejspíš spokojený. Háček je ovšem tak nějak v tom, že dobrý Gambáč má člověk šanci ochutnat na několika málo místech, která můžeme spočítat na prstech jedné ruky. Hnusný, pasterizovaný, mrtvý, máslový, zkažený Gambáč můžete ochutnat v tisících hospod po celé České republice. A nejen ten pasterizovaný, jak přichází do módy nepasterizované a nefiltrované verze a objevují se v čím dál větším množství podniků, týká se to i těchto „Patronů“.

Zkrátka a dobře pokud vezmete sud čerstvého nefiltrovaného nebo i nepasterizovaného Gambáče a dodáte jej do hospod, kde jej ještě za čerstva narazí a takto pěkně svěží podávají hostům, není divu, že jsou tito v šoku, že pijí Gambáč. Ona to totiž není otázka nějakých předsudků a nálepek, ale toho, že v naprosté většině hospod je Gambáč prostě hnusné pivo. Aneb, jak nám pěkně doporučují na konci reklamy, zajděte na Gambrinus a udělejte si vlastní názor. Bohužel těch míst, kde je šance narazit na dobrý Gambrinus, mnoho není.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…