V poslední době jsem testovala několik pivně kuchařských nápadů a receptů, z nichž největší úspěch sklidily pečené fazole na India Pale Ale. Původně jsem na tento recept narazila na webových stránkách k příležitosti IPA Day 2012… Ty jsou však nyní již bohužel mimo provoz. Nicméně původ tohoto receptu lze dosledovat až na stránky Beer Cruiser. Pokrm je to téměř ideální do tohoto chladného podzimního počasí a navíc velmi, velmi chutný. Jeho příprava je pracovně nenáročná, nicméně musíte počítat s tím, že časově vám výroba tohoto pokrmu zabere celý den a poněkud vám zvýší účet za energie.
Jak na to?
Suroviny (cca 4 porce)
- 450 až 500 gramů bílých fazolí
- 2/3 hrnku hnědého cukru Muscovado
- 3 až 4 polévkové lžíce dijonské hořčice
- Špetka hřebíčku (mletého, či celého)
- 300 až 400 gramů uzeného vepřového, či slaniny
- 2 až 3 cibule
- 2 půllitrové lahve piva stylu India Pale Ale
Fazole jsou nejlepší střední až velké. Malé by se vám příliš rozvařily. Co se týče cukru Muscovado, můžete jej zakoupit například v prodejně potravin v Marks & Spencer. Pokud však nemáte podobný obchod nikde po ruce, můžete použít kombinaci melasy a klasického světlejšího hnědého cukru. IPA by měla být kvalitní a taková, která vám chutná i k pití… ideálně americká s citrusovými tóny a tóny tropického ovoce. Nesnažte se ji nahradit nějakým levnějším a horším pivem… nebude to fungovat :) Já jsem zvolila naši oblíbenou Southwold Summer IPA, která je ještě stále občas k dostání v prodejnách Marks & Spencer.
Postup
- Vysypte fazole do misky, zalijte je půl litrem IPA a nechte je namočené přes noc.
- Ráno fazole můžete dolít vodou, aby byly celé ponořené a nechat dál odpočívat. S vodou to ale moc nepřehánějte, aby nevytěsnila výbornou chuť IPA. Fajnšmekři mohou klidně ještě otevřít třetí lahev IPA a dolít fazole s ní. Jakmile budete připraveni začít vařit, přiveďte fazole k varu a poté odstavte z vařiče a nechte je ještě přibližně hodinu namočené.
- Smíchejte hnědý cukr, hořčici, hřebíček, půllitru IPA a IPA s vodou získanou slitím fazolí.
- Vyložte dno pekáče / kastrólu vrstvou uzeného masa, nebo slaniny.
- Na uzené maso navrstvěte polovinu fazolí.
- Přidejte vrstvu cibule.
- A na cibuli opět navrstvěte zbývající polovinu fazolí.
- Přikryjte další vrstvou uzeného masa, či slaniny.
- A vše přelijte směsí cukru, hořčice, hřebíčku a IPA tak, aby byl obsah pekáče celý zalitý touto směsí (pokud je jí nedostatek, přidejte vodu, nicméně mně to vyšlo tak akorát).
- Přikryjte poklicí a přikryté pečte v elektrické troubě na cca 120°C minimálně 8 hodin, případně do chvíle, kdy fazole změknout.
A to je celé. Jednoduché, že? Dobrou chuť :)
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce
Marley, 22. dubna 2024 -
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021
Nově ochutnaná piva
-
Zichovec Coconut Tiramisu Barley+Wheat Wine 2024
30. 10.8,3 -
Pinta Of the Month March 2025 Opening Hours
30. 10.7,5 -
Zichovec Masala Chai Barley Wine 2024
30. 10.7,5 -
Fenetra Signata 23
29. 10.8 -
Zichovec 12 Like a Gazpacho
29. 10.8 -
Fenetra Pavillon 23
29. 10.8,5 -
Zichovec 15 Aurora Borealis
29. 10.8 -
Obora Nordøl
29. 10.7,8 -
Haksna Waiora
28. 10.6,8 -
Maisel & Friends / Van Moll / Ārpus / BapBap / Sibeeria / Stigbergets Hopfen Reiter #10 2025
28. 10.6,8
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Francie a Belgie na kole, den 16 - Francie - Guingamp, Châtelaudren-Plouagat a Binic-Étables-sur-Mer
24 fotek, 28. listopadu 2025 -
Francie a Belgie na kole, den 15 - Francie - Plouider, Lanhouarneau, Roscoff, Carantec a Morlaix
43 fotek, 24. listopadu 2025 -
Francie a Belgie na kole, den 14 - Francie - Brest
34 fotek, 19. listopadu 2025