Dvakrát Bad Flash, Fabián z Hostomic, Pivečka Kazbek a další nová piva

sepsal Marley

23. května 2014 v 9:41

Tak tu opět, tentokráte po trochu delší době, máme pár řádků o nových pivech. Teď jsme totiž byli na pivním průzkum Berlína… je tam leccos zajímavého, ale na report si budete muset počkat, fronta zážitků k sepsání nám poněkud nabobtnává. Ale zpět k novinkám.

Pražské hospody Zlý časyKulový blesk si nechaly uvařit hned dvě nová piva. Prvním je Bad Flash Horal IPA, vařená v Beskydském pivovárku v Ostravici. Je karamelová, chmelově bylinná, s tóny citrusové kůry, tropického ovoce, třešní a lesního ovoce. Je plnější i hořčejší, a celkově prostě výtečná. Druhým pivem je Bad Flash Red Shorts IPA, která byla vařená pivovarem Zhůřák. Je hodně karamelová, zároveň výrazně chmelově ovocná – s mangem, grepy, citrónovou kůrou, malinami, borůvkami, třešněmi i jahodami. Moc příjemné a skvěle pitelné pivo. Tyhle dvě polotmavé IPA se prostě povedly, stojí za to na ně do zmíněných hospod zajít.

Nový pivovar vyrostl v Hostomicích pod Brdy. K nově vzniklým pivovarům přistupujeme trochu s nedůvěrou – přeci jen často je úspěch, když se jejich piva dají vůbec pít. Nu, hostomická světlá dvanáctka Fabián je příjemně sladová a moc hezky nachmelená, bylinná, lehce kořenitá, v doznívání chmelová chuť přechází až lehce do citrusových tónů. Svěží, čisté a moc dobře pitelné pivo, trochu podobné výtečným Úněticím či Břevnovskému ležáku. Je prostě radost takové pivo mezi záplavou osobitých podivných ležáků najít. Asi to úplná náhoda není, protože jsme si následně všimli, že v Hostomicích je sládkem a majitelem Štěpán Kříž, který působil jako sládek v Dalešicích.

Jednou skoronovinkou je Kocour Rauchweizen, nakuřované pšeničné pivo bavorského typu. Vařeno bylo snad jen jednou dvakrát, před několika lety. Je příjemné, že se pivovar vrací ke svým starším pivům, rádi bychom znovu viděli třebas jeho dlouho nevařená piva Grodziczki či Hoppy Cat. Rauchweizen je celkem silné pivo, se 6,6% alkoholu by zapadalo spíše mezi Weizenbocky. Je karamelkové, banánové, lehce hruškové a hřebíčkové, nakuřovaného sladu je tak akorát, je středně uzené a kouřové tóny jsou jen nepatrně znatelné na pozadí. Takové trochu osobité pivo, stejně jako řada dalších Kocouřích piv, ale pilo se nám době.

Falkon přišel s novou verzí svojí Stalker IPA, zvanou Maris Otter. Jako základní slad byl totiž použit anglický slad ze slavné odrůdy ječmene Maris Otter. Pivo je stejně jako přechozí Stalkeři moc hezky nachmelené, s pomeranči a grepy, borovou pryskyřicí i tóny tropického ovoce. Ze sladu je znát něco karamelu, nasládlosti a toustů. Prostě skvěle pitelná IPA. Jen těžko říct, jestli Maris Otter nějak pomohl, přeci jen my ho máme nejraději v Bitteru či Golden Ale, tam má lepší šanci se prosadit.

Aby toho nebylo málo, v Brně se objevil nový létající pivovar. Jmenuje se Pivečka a jeho prvotinou je Single Hop Kazbek IPA, vařená v pivovaru Lucky Bastard. Jak název napovídá, jedná se o pivo chmelené pouze Kazbekem, relativně novým českým chmelem. Je hodně chmelově kořenité, lehce i bylinné, slušně sladové s nádechem karamele, znatelné jsou i tóny pomerančové kůry a citrusů. Pivo je nasládlé a více hořké, pije se moc dobře. Povedená premiéra.

Mimochodem, pražští a středočeští, nezapomeňte na zítřejší Černokostelecké vysmolení, tato akce bývá moc fajn a je rok od roku lepší. My se na ni těšíme už několik týdnů :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…