Dva nové pražské kontejnerové pivovary - Kail Lahovičky a Heyl Ladronka

sepsal Marley

24. května 2018 v 16:40

V posledních měsících v Praze vznikly dva pivovary, které mají jednu věc společnou – oba se zhlédli v kontejnerové technologii od firmy Smart Brewery. Nám se je podařilo oba navštívit během jednoho dne a v následujících řádcích se podělíme o naše dojmy.

Začneme tím déle vařícím – pivovarem Kail v Lahovičkách. Osadu Lahovičky sice najdete na kraji Prahy, ale z centra se tam dostanete za chvilku – třeba autobusy ze Smíchova sem jezdí každou chvíli a trvá jim to jen 9 minut. Kail své první pivo vypustil mezi veřejnost již v listopadu loňského roku, ale pivovarský výčep byl zprovozněn až nyní v květnu. Zatím byl oficiálně pro veřejnost přístupný jen jednou před čtrnácti dny, ale přes léto to zřejmě bude častěji. Pravidelnou otevírací dobu tedy ještě nemá, nicméně pokud máte štěstí a majitelé jsou zrovna poblíž, můžete na čepované pivo narazit i teď. A také dle všeho není problém si po domluvě zařídit soukromou návštěvu a prohlídku pivovarských technologií.

Pivovar se nachází v kontejneru vedle staršího domku, pivovarský výčep se zatím skládá z jednoduchého pultu s přenosnou pípou a zastřešeného posezení vybudovaného před kontejnerem. Je to trochu jako kdybyste seděli někde u kamaráda na zahradě, ale prostředí je to příjemné a nedaleká hlučná Chuchelská radiála tu není skoro znát. Navíc při oficiální otevíračce se tu i grilovalo, takže se hladoví pivaři nemusí spokojovat jen se studenými nakládanými pochutinami.

Kail vaří pouze svrchně kvašená piva, což je pochopitelné – v kontejnerovém pivovaru nemáte dost místa, abyste tu mohli nechat ležet v tanku pivo mnoho měsíců. Zatím to jsou vše světlé až polotmavé ejly, za naší návštěvy tu z nich byly na čepu dva druhy. Jedenáctka Crystal označená prostě jako „Ale“ bylo hodně sladové pivo, s tóny medu a obilnosti, chmelově kořenité a zemité, s nádechem citrusů. Sice takové trochu rozhádané, jako tomu bývá třeba u domovarnických kousků, ale vcelku dobře pitelné. Druhý ejl Alfa, označený jako American Pale Ale, byl znatelně hořčejší, sladový s karamelovým nádechem, chmelově kořenitý až peprný, lehce grapefruitový. Trochu drsnější kousek, také by užil nějaké to doladění, ale pil se podobně dobře jako Crystal.

Jsme zvědaví, jak se piva vyvinou v budoucnu, jak často bude pivovarský výčep otevírat a jestli budou v kontejnerovém pivovárku stíhat vařit. Každopádně díky dobré dostupnosti hromadnou dopravou to sem rádi zajedeme zkontrolovat.

Druhý kontejnerový pivovar vyrostl na Břevnově, ve známé usedlosti Ladronka. Jmenuje se Heyl a z centra se k němu dostanete buď přímo autobusem nebo tramvají k břevnovskému klášteru a pak kousek pěšky. Heyl je o něco mladší než Kail – své pivo do světa vypustil poprvé minulý měsíc.

Pivovar samotný najdete na dvorku usedlosti, hned u zdejší restaurace. Mezi kontejnerovým pivovarem a restaurací leží fajn zahrádka, pivo si můžete dát zde u okýnka a nebo třeba k jídlu uvnitř v restauraci. Jde o poměrně frekventované místo – v přilehlém parku proudí jeden běžec, bruslař a cyklista za druhým. Proto tu zřejmě nebudou stíhat vařit dostatek piva a na čepu tak najdete krom domácího piva i dva druhy Krušovic a nového Beránka z Velkého Března.

Heylovi zatím stihlo dozrát jediné pivo – Summer Ale. Jedná se o světlou osmičku, připravenou zřejmě s moderními chmely. Pivo je to sladové, obilné a mladinové – docela připomíná některá nealko piva. Má výraznější hořkost, je chmelově kořenité a lehce citrusové. Trochu ruší lehký zeleninový nádech – je celkem pitelné, ale žádné pochutnání to není. Uvařit dobrou osmičku ale není žádná sranda – z tohoto pohledu tedy není Heyl ani žádný propadák.

V budoucnu má k letnímu ejlu přibýt i polotmavý speciál, možná bude i spodně kvašený. Zajímá nás, jak bude chutnat – určitě jej zaskočíme ochutnat. Návštěva Ladronky se dá dobře spojit s popíjením v blízké Klášterní sýpce u Břevnovského pivovaru a potěšením chuťových buněk v nepříliš vzdáleném oblíbeném Strahovském pivovaru.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…