Dojmy z nového pražského pivovaru Šedivák

sepsal Marley

30. července 2014 v 10:00

Pivovary v Česku rostou rychleji než houby po dešti, jen za dvacet dní od zveřejnění naší mapy pivovarů se nám na ní objevilo několik nových špendlíků. Jeden nový pivovar přibyl nedávno i v Praze a nám to nedalo a zajeli jsme se mu mrknout na zoubek. V následujících pár řádcích se podělíme o naše zjištění.

Pivovar se jmenuje Šedivák, leží až v poměrně vzdálených Bohnicích a v provozu je již zhruba měsíc. Jeho hospůdka zvaná Pivnice Grey se nachází v dolní části bloku paneláků a už z dálky je znát, že to nebude žádný nablýskaný projekt typu Marina. Venku je obyčejná a tak trochu zaplivaná zahrádka s pár stoly a lavicemi, uvnitř je to takový lepší pajzl, nově zařízený, s dřevěnými stoly. V místnosti s barovým pultem se nachází i menší varna vyvedená v mědi, vedle ní stolečky s červenými koženkovými židlemi, jako z nějaké kavárny. Je to zde celé kuřácké a místní toho řádně využívají – mlha se dá skoro krájet. Nebýt tu ona varna, člověk by zde jako pivo čekal nějaký Gambrinus… no, i ten zde na čepu naleznete :) Co se domácího sortimentu týká, pivovar momentálně vaří světlou desítku a dvanáctku.

Za naší návštěvy dvanáctka nebyla, Gambrinus jsme nezkoušeli, takže nám zbyla jen desítka. Zvláštní byla její vůně – krom sladu, chmelové kořenitosti až bylinnosti a mladinových tónů byla taková dosti zaprděná, jakoby sírová. V chuti to bylo lepší, sladové, obilné a dosti hořké pivo. Při odhlédnutí od vůně bylo z počátku příjemné a pilo se dobře, ale ke konci už jsme si říkali, že nám jedno celkem stačilo. Takové nedoladěné, možné nedozrálé?

Co nás ale překvapilo, byla cena piva. 17,80 za desítku a 19,80 za dvanáctku jsou ceny, které nepotkáte snad ani v těch nejzapadlejších vesnických pivovárcích. I kdyby šlo jen o zaváděcí ceny a v budoucnu se o pár korun zdražilo, stále to bude suverénně nejlevnější pivovar v Praze.

Celkově si Šedivák na nic nehraje – je to prostě taková špeluňka s vlastním levným pivem. Nám je to celkem sympatické, v budoucnu sem určitě zajedeme, minimálně okoštovat dvanáctku, která je dle slov výčepního naprosto skvělá (kdo ale tohle o svém pivě neříká? :). A je ještě třeba zmínit největší přednost pivovaru – nachází se jen pár zastávek od Baru Chýše, který dle nás jednoznačně patří mezi nejlepší české pivní podniky.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…