Dno Pytle Colombus, Pivečka Cascade IPA, Zhůřák silná Černá vdova a další pivní novinky

sepsal Marley

13. srpna 2015 v 11:54

Tyhle prázdniny jsme opravdu v jednom kuse. Před nimi jsme neměli ani chvilku dovolené, takže jsme se našetřené dny a peníze rozhodli utratit na cesty po německých pivovarech. Z jednoho takového výletu jsme se před pár dny vrátili a zítra na další odjíždíme (i když jsme ještě na vážkách kvůli zhoršující se předpovědi), prakticky nonstop pivní pouť, více jak polovinu prázdnin v cizině. Ale to asi nikoho moc nezajímá, dokud z toho nebude report, takže se tady s vámi alespoň podělíme o pár piv, která jsme v těch pár volných chvílích v Česku stihli ochutnat. Jak tak na to koukáme, tak většina z toho jsou jednochmelové ejly, to teď prostě frčí, kór přes letošní vypečené léto.

Pražská hospoda Dno pytle si nechala uvařit pivo jen pro sebe, v pivovaru Chotoviny. Jde o pivo Columbus MCDXCII, Single Hop Ale chmelený, jak jinak, americkým Columbusem. Byl příjemně mandarinkový, grepový i pomerančový, lehce bylinný, též i slušně sladový. Docela hodně hořký, kapku drsnější a výborně pitelný. Bohužel se během naší dovolené tento ejl kompletně vypil, takže se nezbývá než těšit na další pivo, které by se mělo objevit někdy kolem začátku podzimu. Snad se zadaří a bude podobně parádní.

Od Zhůřáka jsme potkali silnější verzi jeho Černé vdovy, šestnáctku nakuřovaného portera, zřejmě pro odlišení doplněnou o přízvisko Extra Sassy. Je hodně čokoládová, pražená, lehce kouřová s kapkou tónů spálenosti, lékořice a náznakem ovoce. Výrazné, slušně hutné a velmi dobře se popíjející pivo. Bylo výborné i ve vedru.

Brněnský létající pivovar Pivečka připravil pivo Cascade IPA, chmelené pouze americkým Cascadem. Chmelově citrusové, s tóny hroznového vína, moruše, jahod či květů růží. Slušně hořké, zajímavé, velmi dobře pitelné. Chmelový projev je opravdu na Cascade docela netradiční, možná bylo pivo už uleželejší, nicméně šlo o povedenou záležitost.

Z olomouckého pivovaru Chomout jsme ochutnali další Single Hop Ale. Jde o australský Galaxy, pivo je to docela hodně sladové, chmel se projevuje trochu upozaděně, jemně bylinně, citrusově, s tóny ananasu a bílých hroznů. Slušně svěží, hořké a dobře pitelné pivo. Ale úplná ovocná bomba, jak jsme u Galaxy zvyklí, to není.

Pražský pivovar Kolčavka uvařil na léto Summer Ale, světlou třináctku. Ani nepočítáme, kolikátý český Summer Ale to je, ale půjde to do desítek. Kolčavská verze je obilně sladová, citrusová, lehce bylinná. Slušně hořká, ale zároveň docela kvasnicová, jak je tak nějak u zdejších piv docela často zvykem. Fajn pivo, slušně pitelné, ale přijde nám, že si mohlo ještě nějakou chvíli poležet (nebo mají v pivovaru nějaké extra neposlušné kvasnice).

Pivovar Valášek potichu připravil pivo I'm Single Hop ejl. Netradiční je na něm už jeho barva, je tmavě měděné, to se u Single Hopů moc nevidí. Je zajímavě ovocné, s tóny grepů, lesního ovoce, lehce manga, bylin i pryskyřice. Karamelové, docela hořké, velmi dobře pitelné. Co zde ale použili za chmel, to je nám záhadou, ani po hledání internetu se nám nepodařilo nic zjistit. No, třeba to časem vyplave na povrch, teď na nějaké větší bádání čas nemáme.

A na závěr přidáme něco méně veselého. Ve středu v našem oblíbeném baru Napalmě jsme se při popíjení parádní únětické desítky dozvěděli, že zemřel vrchní sládek Únětic, věhlasná pivovarská osobnost, pan Vladimír Černohorský. Je to velmi smutná zpráva pro české pivovarnictví. Vzpomeňte na něj při pití jeho výborných piv, třeba pozítří na Únětickém posvícení.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…