Čtvrtý plastový První Pivní Máj

sepsal Marley

22. května 2018 v 16:33

První květnový den, na státní svátek, jsme zase po roce navštívili festival První Pivní Máj, který se již počtvrté konal na louce vedle břevnovského kláštera. Ne že bychom se sem těšili jako na některé jiné festivaly, ale objevilo se zde několik pivovarů, které jsme buď nezkusili, nebo dlouho nezkusili, takže jsme vyjeli ochutnávat.

Průběh festivalu byl podobný jako v minulých letech. Čepovalo se do kelímků o objemu tří deci, ale nebyl problém si nechat načepovat do skla – pak ale člověk kelímek stejně dostal, neboť dle počtu vydaných kelímků platí pivovarští pořadatelům. Prostě ekologie po česku.

Letos se zúčastnilo slušných devatenáct pivovarů, ale nešlo o žádnou silnou soupisku. Byly tu sice skvělé pivovary jako je Raven či Zichovec, dalších několik dobrých a schopných, ale zhruba polovina byly různé divnovary až hrůzovary (mnohým z nich se už vyhýbáme obloukem).

Poprvé jsme okusili piva z plzeňského pivovaru Kalikovar, který je součástí tamní restaurace Kalikovský mlýn. Dali jsme si dva spodňáky – Májový ležák jedenáctkusvětlou dvanáctku. Májový ležák byl velmi nedobrý s aromatem žluklého másla, kukuřice a oxidačními lepenkovými tóny, pil se velmi špatně. Dvanáctka dopadla ještě hůře – byla ještě navíc divně nakyslá, prakticky nepitelná. Odvážně jsme ještě zkusili svrchně kvašenou pšenici – přeci jen občas pivovary umí dobře jen jeden druh kvašení a druhý nezvládají. A ta opravdu nebyla tak hrůzná jako ležáky – výrazně kořeněná, jablečná, sice trochu nakyslá, ale celkem pitelná. Každopádně v Kalikovském mlýně musí na kvalitě piv ještě zamakat.

Dále jsme ochutnali dvě piva, vařená v Radničním pivovaru Jihlava. Kamenické šenkovní je desítka připravovaná pro nově stavěný pivovar v Kamenici u Jihlavy. Takové jednoduché výčepní, sice trošku diacetylové, jak už je v Jihlavě zvykem, ale jinak vcelku slušně pitelné. Druhým pivem byl Funky Zeit, vařený v Jihlavě létajícím pivovarem Mazaný Lišák. Jde o ananasovou kyselou devítku, hezky ovocnou, tak akorát nakyslou. Příjemně pitelné pivo bez chuťových vad.

Krom jihlavské desítky jsme zkusili i jednu místní – břevnovskou. Nachmelenou Markétu uvařil Břevnovský pivovar ve spolupráci s Chmelařským institutem Žatec a Vysokou školou chemicko-technologickou za použití hlávkového chmele Kazbek. Bylo to vcelku hodně a drsněji chmelené pivo, s nádechem zeleniny a másla. Nic, co bychom si chtěli dávat znova.

Dobře dopadla nakuřovaná piva. Novinka Zkouřená Libeňačka od pražského Trilobita byla kouřová a uzená řádně – pila se nám dobře. Příjemný byl i světlý speciál Pitmaster od unhošťského Dědkova mlýna – sladový, jemně uzený, dobře pitelný.

Z méně obvyklých piv jsme zkusili třeba Belgian Blond Beer od Javořického Kozlíčka. Sladší sladové pivo s tóny medu, jablečných křížal a koření. Aromaticky v pořádku, ale na té sladkosti by to chtělo ubrat, pivo by se pilo lépe (a ani belgické originály příliš sladké nebývají). Byl tu třeba i jednochmelový ejl Hopothesis od kraslického Krušnohora, vařený s českým experimentálním chmelem Rapl. Zajímavě citrusový a peprný kousek, lehce osobitý, docela dobře pitelný.

Bez větších očekávání jsme si dali Višňový ležák z Padochova – nakonec šlo o klasickou českou divnost se nějaký sirupem či jiným ochucovadlem, žádná dobrota typu poctivých ovocných piv třeba od Ravena nebo Zichovce. English Nut Brown Ale z Hradeckého pivovaru 173 moc anglický ejl nepřipomínal – byla to hůře pitelná kyselá záležitost s nádechem zeleniny. Ani Domov I.P.A. 14° od Lounského žejdlíka nás příliš nezaujala – jednalo se o průměrně pitelný ejl s nádechem másla a libečku.

Na závěr se nám už experimentovat nechtělo a na jistotu jsme šli do Juicy Lucy – patnáctky New England IPA od Zichovce. Krásně ovocné pivo, skvěle pitelné – o mnoho lepší než všechna výše jmenovaná. Zichovec je prostě skvěle rozjetý stroj, který pomalu začíná většině českých pivovarů ujíždět.

A to je z našich břevnovských pivních poznámek vše. Na festivalu to sice bylo fajn, ale nabídkou piv i plastovým konceptem prostě za mnoha jinými festivaly zaostává. Nicméně pokud příští rok nebudeme mít nic dalšího v kalendáři, asi se sem zase na průzkum osobitých piv vydáme…

Více fotek najdete v naší fotogalerii Čtvrtý První Pivní Máj.

Seriál První Pivní Máj

Celkem 5 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…