Co pít na devátém Slunci ve skle?

sepsal Marley

16. září 2016 v 14:40

Už je tady zas – devátý ročník největšího českého festivalu minipivovarů Slunce ve skle proběhne zítra v plzeňských Černicích. Najdete zde přes 70 pivovarů a přes 250 druhů piv – z toho se zamotá hlava asi každému. Proto jsme pro vás připravili pár doporučení, která piva ochutnat, případně jaké zajímavosti už jinde nemusíte potkat.

Jak festival probíhá?

Na nádvoří, návsi, parkovišti a louce u plzeňského pivovaru Purkmistr. Vstupné žádné, jen pokud nejste příznivci kelímků, je vhodné si s sebou vzít pivní sklenici – čepuje se do mír 0,5 l, 0,3 l a 1/8 l. Ale i když člověk sklo zapomene, nic se neděje, řada pivovarů zde prodává své pivní sklo. Můžete též zvolit degustační 1/8 l skleničku, kterou je možné za pár desítek korun zakoupit. Doporučujeme přijít co nejdříve, ideálně na otevření v jednu, později odpoledne zde už bývá hodně plno a večer je to docela masakr. Navíc podle předpovědi to vypadá spíše na déšť ve skle než slunce ve skle, takže volná bezdešťová místa budou brzy rozebrána. Pro lepší obraz o tom, jak to na akci vypadá, si můžete přečíst naše reporty z minulých let.

Co tedy ochutnat?

Nebudeme chodit kolem horké kaše a rovnou se vrhneme na seznam.

Zejména doporučujeme

Klášterní pivovar Strahov – jak už jsme psali několikrát, nejspíše nejlepší pivovar u nás, nepotkali jsme od něj ještě ani jedno nedobré pivo (a to jsme jich vypili minimálně stovku), doporučujeme všemi deseti jak ejly, tak ležáky.

Zhůřák – zajímavá a často neobvyklá piva, vždy svrchně kvašená. Pokud někdo může sesadit Strahov z trůnu, je to on. Doporučujeme třeba parádní Asfalt Extreme Stout.

Matuška – tohle doporučení vám dá skoro každý, ale pro úplnost to zde prostě musíme napsat. Hlavně ejly bývají opravdu výborné.

Létající pivovar Falkon – pivovar zkoušející vařit vše možné ze světa i domova, za dobu své existence uvařil asi nejrozmanitější výběr piv ze všech českých pivovarů. Ejly bývají výborné, jsme hodně zvědavi na brusinkové Gose, které bude mít premiéru.

Clock – ejly a stouty skoro vždy výborné, ležáky jak kdy, ale většinou alespoň dobré.

Chotoviny – i když nás piva z tohoto pivovaru dříve ne vždy úplně zaujala, v poslední době je to samá paráda.

Za ochutnání stojí

Raven – za necelý rok fungování se tento plzeňský pivovar pomalu ale jistě začíná blížit české špičce, některá piva má opravdu parádní.

Zámecký pivovar Frýdlant – a jeho piva Albrecht, ejly bývají povedené, ležáky můžete potkat od výborných po nedobré.

Permon – zejména jeho ejly jsou moc hezky vyladěné. Pokud vám teda nevadí chilli – co začal vařit chilli piva, tak nádech chilli cítíme i v jeho nechilli pivech.

Antoš – ač má občasné výkyvy, piva většinou stojí za to. Doporučujeme hlavně černou IPA Choo-Choo a slavného Tlustého netopýra.

Pivovarský dvůr Zvíkov – většinou fajn piva, doporučili bychom hlavně silnější piva a ve whisky sudu dozrávaný stout.

Wywar – sloveský minipivovar, v sortimentu má mnoho druhů ejlů, vesměs bývají povedené. V Čechách mimo Prahu ho není úplně snadné potkat.

Bad Flash – není to pivovar, ani létající, v pravém slova smyslu, ale piva bývají často dobrá. Doporučujeme nechat spíše na závěr, kdy se vám už nebude chtít pouštět do větších akcí.

Černí koně

U Pujiče – tento pidipivovárek by se měl na Slunci ve skle objevit. Skoro nic jsme o něm neslyšeli, takže to může být nebesky dobré nebo také pekelně hrůzné.

Kvilda – při naší nedávné pouti po šumavských pivovarech šlo o jasně nejlepší pivovar, věříme, že nešlo o náhodu.

Purkmistr – piva z Purkmistra většinou nebývají žádný zázrak, ale občas se zadaří – třeba festivalová třináctka chmelená čerstvým chmelem by nemusela být špatná.

Zahraniční pivovary

Krom mraků českých se na akci vyskytne i pár zahraničních piv. Hlavním tahákem je pivovar πίβο microbrewery, který přijede až z Kypru. Ostatní pivovary (krom výše zmíněného slovenského Wywaru) budou čepované ve stáncích pivoték a pivních barů – například půjde o nizozemský de Molen, americkou Calderu či bavorské Schneider WeisseSchlossbrauerei Au-Hallertau. Pokud někoho z nich neznáte, tak se nebojte ochutnat, skoro určitě neprohloupíte.

Své favority jsme tedy představili. Máte vy nějaké tipy na pivovary či zajímavá piva? Neváhejte se pochlubit (seznam všech pivovarů najdete na stránkách festivalu).

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…