Bádensko-Württembersko a Hesensko na kole, den 9 - Heidelberg, Ladenburg, Weinheim, Heppenheim, …

sepsala Bludice

1. srpna 2018 v 17:08

Ráno zamíříme zpět dolů k řece. Ještě se cestou stavíme podívat na klášter a nakoukneme do místního obchůdku, kde prodávají i vlastní speciální piva. Nabídka vypadá zajímavě, ale piva ve velkých litrových lahvích za dosti vysokou cenu se nám kupovat nechce. Zamíříme tedy do Heidelbergu s prázdnou. Město je opravdu pěkné, ale na nás až příliš přeplněné turisty. Ne tím sympatickým druhem turistů, putujících na výlet do kopců, které jsme potkávali u kláštera, ale takovým tím typem otravných městských turistů, které převáží autobusy z jednoho turistického cíle do druhého, a kteří chodí zásadně v davu a motají se kamkoliv se člověk potřebuje pohnout. Prodírat se mezi takovými davy s kolem je zatraceně náročné.

Naší první pivní zastávkou je Kulturbrauerei Heidelberg, který se nachází ještě trochu stranou od toho největšího turistického ruchu. Mají zde pěknou zahrádku s měděnou varnou za proskleným přístavkem. Piva jsou zde zatraceně drahá – 3,40 € za malé a 4,50 € za velké. Podobně předražené je i jídlo. Nu, tady si nic k snědku nedáme. Ale dáme si alespoň dvě malá piva. Z nabídky volíme kroužekSummer Ale s Citrou. Po chvilce čekání nám slečna číšnice přinese dvě velká piva. Reklamovat se nám to nechce, ale pro jistotu se ujišťujeme, že jde skutečně o naši objednávku, neboť jsme si objednávali piva malá. Slečna číšnice nakvašeně beze slova odejde a vrátí se s pivy malými. Raději vše rychle vypijeme a po zaplacení se vytratíme. Alespoň, že piva byla chutná. Kroužek byl pravda na náš vkus příliš kvasnicový, ale Citra Ale bylo svěží, pěkně chmelené a velmi dobře pitelné pivo. Celkově máme z návštěvy tohoto pivovaru trochu rozporuplné pocity, ale alespoň jsme zde nenarazili na nějaké pivní hnusy.

Popojdeme jenom pár metrů do centra (na kole se zde po kočičích hlavách a mezi davy turistů jezdit prostě nedá) a dostáváme se k druhému místnímu restauračnímu pivovaru – Vetter Alt Heidelberg Brauhaus. Ten se nachází na jednom z turisticky nejrušnějších míst města, přímo na pěší zóně vedoucí od Alte Brücke. Prostory hospůdky jsou dosti stísněné a malá je i zahrádka tvořená několika stolky namáčknutými ke stěně domu. Máme ale velké štěstí a jeden ze stolků je zrovna volný. S obtížemi parkujeme kola a zabíráme jediné volné místo. Ujímá se nás velmi milá slečna číšnice, což nás po kyselých ksichtech v sousedním Kulturbrauerei Heidelberg velmi potěší. Také piva jsou zde o něco levnější, i když i tady si musíme připlatit lehkou turistickou přirážku. Ochutnáváme všechna čtyři piva v nabídce. Helles je dosti prokvašený a trochu drsnější, ale dá se pít. Příliš nás neosloví ani tmavá pšenice, těžší a kvasnicovější. Nic úžasného. Naopak Frisch uvařený podle kolínského Kölsche je velmi chutný, svěží, čistý a výrazně a pěkně chmelený. Velmi dobře se popíjí. Jako čtvrté pivo zkoušíme místního siláka 33, který nám velmi zachutná. Komplexní, alkoholovější, s tóny portského vína a sherry. Výborně se popíjí. Jen ta cena je opravdu velmi vysoká. Celkově Vetter's opouštíme spokojeni.

Kousek od Vetter's se v centru Heidelbergu nachází malý obchůdek Upper Glass s lahvovými pivy z craft pivovarů. Zastavujeme se zde a koupíme pár zajímavých lahváčů. Kromě německých piv si zde kupujeme i Stone Ruination Double IPA 2.0 z Kalifornie. Chutného amerického siláka rovnou vypijeme na lavičce v parku.

Cestou z Heidelbergu se zastavíme ještě v jednom místním podniku. Je to hospoda Gaststätte Essighaus. Vstupujeme dovnitř hlavním vchodem z ulice a zjišťujeme, že je podnik zcela prázdný, nicméně otevřeno je a pivo nám natočí. Až později zjišťujeme, že hospoda má vzadu z druhé stranu ještě pěknou a celkem zaplněnou zahrádku s vlastním výčepem. Na čepu zde mají piva z malého pivovárku Dachsenfranz Biermanufaktur ze Zuzenhausenu, městečka které není zase tak moc daleko, ale jeho návštěva by pro nás byla příliš velká zajížďka. WaldpilsKellerbier nejsou nijak úžasná piva, pils je trochu drsnější a Kellerbier ne úplně čistý, ale pijí se celkem dobře.

Poté již opouštíme Heidelberg. Jedeme po rovince po cyklostezce podél Neckaru a poté se stáčíme směrem na Weinheim. Cestou se stavujeme v hospůdce Forschner's im Schützenhaus. Je to taková výletní a cyklistická restaurace nacházející se v nízkých budovách uprostřed polí a zahrádek. Kromě vnitřní restaurace je zde i pěkná zahrádka stíněná několika stromy a slunečníky. Důvodem naší návštěvy je to, že zde mají na čepu pivo z blízkého pivovaru Lobdengau. Pivovar se nachází v budovách statku panství Ladenburg a nemá vlastní pivovarskou restauraci. Ve Schützenhausu mají na čepu bohužel pouze jedno základní pivo – Pils. Příjemný, pěkně chmelený, čerstvý a velmi dobře pitelný nefiltrovaný ležák. Vzhledem k tomu, že jsme se konečně dostali do levnějšího kraje, dáváme si i něco k snědku. Konečně si po několika dnech rozhoupávání se dáváme v Bádensku dle všeho velmi oblíbený Flammkuchen, v místních hospodách tato alsaská placka zkrátka frčí. Nenajdete podnik, kde by jej neměli v nabídce. Je to lehké, je to jednoduché a je to dobré.

Pokračujeme dál do Weinheimu a cestou míjíme pivovar Lobdengau. Jakési téměř restaurační prostory zde sice mají, ale nezdá se, že by zde bývalo klasicky otevřeno. Teoreticky by zde mělo být také možno zakoupit lahváče, ale dveře jsou zavřené.

Ve Weinheimu je pivovar Woinemer. Restaurace pivovaru je celkem velká, rozdělená do několika částí, několik místností uvnitř budovy, prostory v podzemí a také zahrádka pod plexisklovou střechou. Volíme zahrádku, i když zde není nějak výrazně příjemně a pod plexisklem je celkem dusno. Ve vnitřních prostorách restaurace je ale dosti plno, obzvláště poté, kdy přijede zájezdní autobus plný dalších strávníků. Na čepu mají čtyři piva a všechna nabízí i v malých mírách. Ochutnáváme tedy vše. Oelsch uvařený podle kolínských Kölschů je trochu máslovější a celkově unavenější, nic úžasného. Nezaujme nás ani Dunkles, takové těžší a méně harmonické pivo. Celkem fajn a dobře pitelný je Helles a nejvydařenější je svěží a velmi dobrá pšenice. S sebou na ráno si ještě kupujeme lahvový Nexxus, moderními chmely chmelený weizenbock. Jednoznačně nejlepší pivo z tohoto pivovaru.

Pokračujeme dál po cyklostezce podél silnice a přejíždíme hranici mezi Bádenskem-Württemberskem a Hesenskem. Jede se dobře a po rovině. V městečku Happenheim zamíříme do pivovaru Halber Mond. Pivovar se nachází v moderním větším domě. Velká pivovarská restaurace zeje prázdnotou, neboť všichni hosté sedí na pěkné zahrádce stíněné vzrostlými kaštany vzadu za pivovarem. Na čepu mají tři vlastní piva za poměrně vysoké ceny. Místní Kellerpils je ale velmi vydařený, čistý, vyvážený, pěkně chmelený a velmi dobře pitelný. Fajn je i světlá pšenice, ale Dunkel s nakuřovaným sladem nám příliš nejede. Je trochu moc máslový na náš vkus. Celkově fajn pivovar se slušným pivem a moc pěknou zahrádkou. Neurazil ani nenadchnul.

Z Happenheimu se přesouváme do sousedního Lorsche. V pěkném historickém městečku působí restaurační pivovar Drayss Back- und Brauhaus. Pivovar je to spíše menší a modernější. S pěkně zařízenou restaurací a malou pivní zahrádkou vzadu. My si sedáme dovnitř do restaurace na bar. Už nás tak nějak nebaví čekat neustále na pomalé číšníky, takže možnost objednat si přímo na baru vítáme. Na čepu zde mají čtyři piva a všechna jsou velmi chutná, trochu kvasnicovější, ale čerstvý a svěží Helles, čistá a velmi dobře pitelná pšenice, zajímavý praženější Dunkles a chutné pěkně chmelené Pale Ale. Přemýšlíme, jestli si zde nedáme i něco k jídlu, ale nakonec se rozhodujeme večeři odložit do dalšího pivovaru, který se specializuje na burgery.

Burgerový pivovar se jmenuje Burggraf Bräu a nachází se na kraji Bensheimu v Auerbachu. Dorážíme sem před desátou hodinou a hospoda již zeje prázdnotou. Od číšníka zjišťujeme, že už nevaří neboť budou za chvíli zavírat. Zdejší pivo je příšerné, hnusné a plné vad. Ochutnali jsme všechna tři piva na čepu a ani jedno se nedalo pít bez ohledu na to, že je zde točí do sklenic, které frčí v craftových barech. Vlastně jsme nakonec rádi, že jsme zde nestihli jídlo. I kdyby bylo dobré, nebavilo by nás ho jíst k takovému hnusnému pivu. Ani nedopíjíme, zaplatíme a odjíždíme se utábořit.

Pozn. Zápisky se týkají cyklovýletu z léta 2016… ano, tak dlouho jsem se dokopávala k tomu, abych papírové zápisky přepsala a zveřejnila je na webu :) Může se tedy stát, že některé informace již nejsou aktuální.

Trasa naší cesty

Více fotek najdete v naší fotogalerii Bádensko-Württembersko a Hesensko na kole - den 9.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…