Antoš Rauch Ale, Falkon Falkeineken, Wywar Gejza a další pivní novinky

sepsal Marley

22. května 2015 v 10:45

Uplynul týden a my tu pro vás opět máme další přehled nových piv. Zabojovaly i průmyslové pivovary, po minulých Krušovicích se teď o slovo přihlásil Plzeňský Prazdroj. Ale samozřejmě to nejlepší opět pochází z minipivovarů… a jak je zvykem, tak bohužel i to nejhorší.

Pivovar Antoš uvařil dvanáctku Rauch Ale. Je hodně citrusová, jemně uzená, s tóny bylin a tropického ovoce. Slušně hořká, lehce karamelová i oříšková. Kouř i chmelové aroma do sebe příjemně zapadají, pivo se dobře popíjí.

Létající Falkon pro své nové pivo opět zvolil trochu provokativní název – Falkeineken, navíc jeho logo doplnil pěticípou hvězdou. Důvtipnější tedy již pochopili, že jde o ležák, konkrétně tedy o jeho moderní IPA mutaci – India Pale Lager. Je citrusový, bylinný se zajímavými tóny šťovíku, sladový a karamelkový, s trochou kandovaného i lesního ovoce. Malinko se objevuje máslíčko, ale v tomto případě to ani nevadí, pivo je hezky hořké, vyvážené, moc dobře se pije.

V pivovaru U Bulovky připravili novinku Polar Ale (i když podobné pivo vařili už vloni, jen to místo dvanáctky byla jedenáctka). Pivo je to toustově sladové s tóny toffee, hodně hořké, jemně bylinné a citrusové. Kapku rozhádané, ale jinak fajn. Po letech jsme ochutnali i třináctku Weissbier Dunkel. Hodně kořeněná hřebíčková, jablečná, lehce s tóny banánů, karamelu a chlebové kůrky. Trochu netradiční, ale vesměs pohodové pivo.

Šumavský pivovar z Vimperka uvařil k příležitosti osvobození svého města pivo Generál Patton. Dle pivovaru by mělo jít o American Strong Pale Ale, což vzhledem k tomu, že jde o pouhou třináctku, je docela úsměvné. Pivo je to sladové, karamelové, celkem medové, zvláštně ovocné – nejvíce je znát asi kandovaného ovoce. Trochu osobité, méně hořké (i když pivovar inzeruje vyšší hořkost), zase tak úžasně se nepije… ale dá se.

Nové pivo, Gejza – sweet extra stout, uvařil pivovar Wywar (je sice slovenský, ale přijde nám, že se u nás jeho piva objevují stejně často jak na Slovensku). Čokoládové a pražené pivo, lehce nasládlé a zároveň docela hořké. Má příjemné dlouhé doznívání s tóny kávy, objevuje se i trocha švestek a citrusů. Výrazné a vyvážené pivo, dobře se pije. Zatím z Wywaru jasně nejlepší.

Skupina pivovarů Plzeňský Prazdroj přichází s novinkou, která se nazývá Výběr sládků. Mělo by jít zřejmě o obdobu konkurenční Cesty pivních znalců, každý měsíc nové pivo. Prvním zástupcem je Velkopopovický kvasničák, možná zředěná verze Kozla Kvasnicové třináctky. Pivo je to sladové, chmelově kořenité a bylinné. Kapku kvasnicové, s trochu drsnější hořkostí, které ale není příliš vysoká. Není nijak výrazné, ale i tak se pije dobře.

Druhým novým pivem z Prazdroje, do výše zmíněného Výběru sládků nezařazeným, je Gambrinus Nový Bohém, vařeným s novým českým chmelem Bohemie. Je chmelově bylinný, lehce kořenitý, sladový a nasládlý. Na Gambrinus docela hořký, vcelku dobře se pije. Dle obsahu alkoholu to vypadá, že jde o jinak nachmelený Excelent. Každopádně pivo to není úplně špatné, někde na úrovni nedávného Krušovického Kazbeku.

Přesuneme se k pivům, která sice nejsou úplně nová, ale ochutnali jsme je poprvé. Třeba Mastník ze Sedlčanského Krčína. Sladové pivo s tóny ovoce – zejména jablek, lehce broskví a meruněk, lehce medové a máslové. Ač to zní trochu děsivě, ještě dopít šlo.

Chuť jsme si zkusili spravit třináctkou Marshal IPA od Starokladna. Už při přičichnutí nás udeřila do nosu silná chmelově zatuchlá vůně, která se po ohřátí rozvoněla do tónů hub a másla, později se přidal i nějaký ten odlakovač a plíseň. V chuti opravdu drsně hořké s divnými bylinnými a zemitými tóny. Hořkost ulpívala, pivo se doslova nedalo pít, sami jsme z něj ve dvou pokořili jen jednu deci. Obáváme se, že i kdyby v něm nebylo to panoptikum všech možných vad, tak by kvůli nechutné hořkosti bylo stejně dosti špatné. Každopádně tímto pivem Kladenští pokořili legendární žIPA, která byla na čepu minulý rok na Hradě, ale moc prostoru, kam ještě klesat, už nemají.

Zbytek známých piv zmíníme jen ve zkratce. Hendrych H8 je stále příjemné pití na teplejší měsíce. Falkon Nightstalker se i nyní povedl, moc hezky nachmelená a vyvážená Black IPA. Russian Imperial Stout z Břevnova je pořád chutný, jen tentokráte trošku méně harmonický, předchozí várky nám sedly více. Flying Cloud IPA z Vysokého Chlumce se po počáteční „pokusné“ fajn várce nyní dostala do sériové výroby. Pivo je to celkem oukej, jen trochu zatuchlé a kovové. Oproti třeba Primátor IPA sice asi dobrý, ale dobrovolně to pít nebudeme. A v rámci pravidelného průzkumu jsme si ověřili, že Únětická desítkadvanáctka jsou stále ta stejná „nudná piva bez vad“, ke kterým jen přivoníte a za chvíli zmateně koukáte na prázdný půllitr.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…