13 chmelů a ostružiny od Nomáda, skotské Tři růže, Falkon černá IPA, Zlaťák a nakuřovaný Richard

sepsal Marley

8. března 2013 v 7:34

Momentálně se sice nepivně dovolenkujeme, ale i tak se nám podařilo sepsat pár řádků o zajímavých pivech, na která jsme narazili v minulém týdnu.

Létající pivovar Nomád nám nepřipravil jedno nové pivo, ale rovnou dvě. Prvním je Hops 13, pivo se stupňovitostí 13 naražené 1. 3. 2013, které bylo vařeno s 13 druhy chmele. Chmely se ve výsledku v pivu projevují výrazně borově, pryskyřičně, citrusově a tropickým ovocem, též i nějakou tou kořenitostí. Oněch 13 chmelů se mezi sebou lehce pere, je to trošku jiný zážitek, než u běžných ejlů s pár druhy chmele. K tomu sladové tělo s jemným řízem… výsledkem je příjemný a skvěle pitelný ejl. Druhý pivem je Nomád ostružinový ale, svrchně kvašená pšeničná jedenáctka s přidanými ostružinami a ostružinovým sirupem. Není to ale bavorská pšenka, spíše taková zaoceánská americká. Výrazně ovocné pivo, jako kdyby v něm plavaly celé ostružiny (a ono opravdu na ostružinách kvasilo!). K tomu se přidává lehká kyselost, kvasnice a chmelová hořkost. Dokonalé asi ne, ale opravdu zajímavé. Konečně pořádné ovocné pivo, nikoliv ležáková šmakuláda s  extraktem typu Opat či Nová Paka.

Pozadu nezůstává ani Falkon, druhý kočovný pivovar. Tentokráte přišel s Black Ale, které zapadá do pivního stylu Black IPA. Hodně nachmelené pivko, převládají v něm borové a pryskyřicové tóny. V chuti je pak navíc výrazně pražené a lehce karamelové, hořkost je spíše vyšší. Dobře pitelné a celkově hodně povedené pivo, jedno z nejlepších Falkonových.

Do netradičních vod opět zapluli U Tří růží. Uvařili Scottish Ale, svrchně kvašenou patnáctkou vařenou ze sedmi druhů sladů, z nichž jeden je bukem nakuřovaný slad. Do původních skotských ejlů se sice nakuřovaný slad nepřidával, ale dnes se to často dělá, tak nějak to do země whisky vyráběných z nakuřovaných sladů charakterově zapadá. Pivo je hezky karamelové až karamelkové, s uzenými tóny a dřevitostí, též i s trochou sušeného ovoce. Završuje to lehčí hořkost, po které následuje dlouhé a moc příjemné doznívání. Opravdu vydařený a zajímavý skotský ejl.

Nová piva často vaří i v Čižicích v pivovaru U Bizona. Tentokráte se do Prahy dostal jantarový ležák Zlaťák. Tuto polotmavou jedenáctku nedávno narazili v pražském bistru MenuEat. Sladově chlebové pivo s karamelem a kvasnicemi, slušně nachmelené s bylinnými tóny. Jednoduché, ale dobře pitelné. Čižická piva jsou prostě fajn, budeme tam muset někdy zajet na průzkum.

Nová zajímavá piva nenajdete jen v Praze. Třebas v brněnském pivovaru U Richarda nedávno uvařili nakuřovaný ležák (Bludice o naší návštěvě psala v minulém článku), dvanáctku zlaté barvy. Chmelově trávové, sladové, trochu karamelkové s lehkými uzenými tóny. Proti pořádným nakuřovaným pivům třeba z Bamberku není ta nakuřovanost tak výrazná, ale i tak je to ve výsledku dobré a slušně pitelné pivko, mezi brněnskými pivními počiny určitě nadprůměr.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…