Články s tématem pivní styly

Dle: abecedy data přidání
Strana: 1
Počet článků: 9

Historie India Pale Ale - bludy, smyšlenky a pohádky

Běžně příliš času napravování pivních bludů a nesmyslů nevěnujeme, raději trávíme čas třeba popíjením skvělého piva. Nedávno se ale na webu objevil článek o India Pale Ale od redaktora Pivních recenzí, plný nesmyslů o vzniku India Pale Ale… a my se rozhodli s tím pro jednou něco udělat. Podobné pohádky o vzniku IPA totiž najdeme po celém (nejen) českém internetu. Například fousatý více než šest let starý článek na Pivním deníku (tam je to ale celkem pochopitelné, v té době byla u nás svrchně kvašená piva v plenkách), text přímo na webu Pivních recenzí či o něco odlišnější povídání na pivovary.info. …

Marley, 24. dubna 2013

Jaký je rozdíl mezi stoutem a porterem a pár střípků z historie stoutu

Dnes slavíme další mezinárodní pivní den věnovaný jedné skupině piv. Tentokrát se jedná o Stout Day zasvěcený těm černým kávovým, praženým a čokoládovým krasavcům z kategorie piv nazývaných stout. Při této příležitosti jsem si vzpomněla na nedávné klábosení s pivními nadšenci při popíjením Gypsy Porteru v Pivní rozmanitosti. Jeden z nich nám totiž položil zákeřnou otázku: „Jaký je rozdíl mezi stoutem a porterem?„…

Bludice, 8. listopadu 2012

Něco málo z historie India Pale Ale

Dneska máme takovou malou mezinárodní oslavu pivního stylu IPA a my jsme si pro vás při té příležitosti připravili vyprávění o dlouhé cestě, kterou toto pivo prošlo.

India Pale Ale je pivní styl, který je v současné době charakteristický vyšším obsahem alkoholu a vyšším chmelením. Velké popularity dosáhl především v devatenáctém století, tedy v době, kdy byla piva tohoto stylu stále ještě vyvážena do Indie. Nicméně ve dvacátém století popularita tohoto stylu klesla na bod mrazu. Jednak skončily lukrativní vývozy tohoto piva do Indie, druhak jej krutě zasáhla…

Bludice, 2. srpna 2012

Zima a jaro s bocky

Zima je už za námi a po ní se pomalu chýlí ke konci i hlavní sezóna silných bocků. Nám se zdárně podařilo zlikvidovat veškeré zásoby, jelikož bocky je vhodné pít co nejčerstvější. Celkem jsme ochutnali něco kolem 50 druhů bocků a já na následujících řádkách představím ty nejzajímavější. Řada z nich je stále k dostání v pivotékách, takže si můžete hezky zpříjemnit deštivý jarní večer :)

Bock (v překladu kozel, často se objevující i na etiketách) je německý pivní styl spodně kvašených piv, která se vyznačují výraznou sladovostí a…

Marley, 19. dubna 2012

Není pšenice jako pšenice

Tento článek mám již dlouho v hlavě, ale přes všechny pohádky o pivních výletech a nových pivech se k němu ne a ne probojovat. Hlavním impulzem k sepsání pšeničného článku byl na konci února zveřejněný článek Libora Vojáčka o Brněnském minipivovaru Pegas na stránkách Pivního infa a především komentáře týkající se pšeničných piv, kterých se pod tímto článkem vyrojilo obrovské množství.

Jak to tedy vlastně s těmi pšeničnými pivy je?

Podle české legislativy je pšeničné pivo…

Bludice, 12. dubna 2012

Devět bocků v Pivní rozmanitosti

Ve středu jsme se zúčastnili dalšího dílu degustace s Danem Šabíkem v Pivní rozmanitosti. Akce jsou to zajímavé a je o ně čím dál větší zájem. Kromě nás lam se vždy sejde pěkná skupinka pivních znalců, nadšenců a odborníků. Počet účastníků bývá tak akorát přiměřený… osobně nemám ráda velké akce a takovéto komorní degustace (ať už piva, ale také vína) mi velmi vyhovují. Ochutnávalo se devět vzorků patřící mezi bocky. Piva to byla velmi silná a tak bylo množství nalévaného vzorku poměrně malé (jinak bychom se taky pěkně zpumprdlíkovali). Dojmy z ochutnávaných piv, které zde sepíšu jsou tedy zajisté velmi ovlivněné množstvím…

Bludice, 6. února 2012

Exkurze do světa kyselých piv díl 2. - Lambic a gueuze

Když už jsme si pivním stylem Berliner Weisse naladili chuťové pohárky na kyselou linku, budeme pokračovat slavným belgickým pivním stylem lambic (resp. gueuze). Styl je to sice známý, ale ve světe jej proslavily především verze ochucené, často i oslazené a k pijákům veskrze přátelské (tedy ovocný lambic). Tradiční lambic a gueuze jsou svým charakterem natolik svérázné, že se do kalných vod tohoto pivního stylu odváží jen ti nejzvídavější pivaři. Pochází z oblasti v okolí řeky De Zenne (Senne) jižně od Bruselu, kde jedině se prý vyskytují specifické kmeny divokých kvasinek zvané Brettanomyces Bruxellensis a Brettanomyces Lambicus. …

Bludice, 30. ledna 2012

Exkurze do světa kyselých piv - Berliner Weisse

V posledním čísle Pivo, Bier & Ale psal Ing. Šuráň o méně známém německém pivním stylu Berliner Weisse. Přestože je to od nás do domoviny tohoto stylu co by kamenem dohodil, není úplně jednoduché jej ochutnat. V samotném Německu je pivovarů, které pšeničná piva tohoto stylu vyrábějí, jako šafránu. A přestože v devatenáctém století bylo toto pivo natolik populární, že jej vyrábělo 700 pivovarů v Berlíně a okolí, dnes z nich zbyly pouze pivovary dva. Jedním z nich je Berliner Kindl, na jehož Berliner Kindl Weisse Original jsme nedávno narazili v Pivkupectví Zlých časů. To se ví, že jsme jednu třetinkovou lahvičku (tuším, že…

Bludice, 23. ledna 2012

Osm weizenbocků v Pivní rozmanitosti

Musím se přiznat, že až do středečního večera jsem se nikdy neúčastnila žádné organizované pivní degustace. Co se týče pití piva, jsem prostě samouk. Středeční večer jsem tak poprvé strávila na degustaci konané v Pivní rozmanitosti pod vedení Dana Šabíka a věnované tématu weizenbocků. A budu i natolik drzá, že si dovolím další přiznání, totiž to, že weizenbocky jsem nikdy nevyznávala, ba dokonce patřily mezi pivní styly u mě nejméně oblíbené. Pravdou je, že jsem nikdy neměla šanci ochutnat skutečnou špičku z tohoto stylu a čeští zástupci mě příliš nezaujali. …

Bludice, 10. prosince 2011

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Kalendář akcí

duben 2024

  • 15.
  • 16.
  • 17.
  • 18.
  • 19.
  • 20.
  • 21.
  • 29.
  • 30.

květen 2024

  • 1.
  • 2.
  • 3.
  • 4.
  • 5.
  • 6.
  • 7.
  • 8.
  • 9.
  • 10.
  • 11.
  • 12.
  • 13.
  • 14.
  • 15.
  • 16.
  • 17.
  • 18.
  • 19.

Anketa

Poslední komentáře