Zlej festival a Admira

sepsal Marley

22. června 2012 v 10:28

Před nedávnem jsme zde psali o otevření nové „pobočky“ Zlých časů, restauraci Admira v Kobylisích. A když se zde měl tento týden konat Festival zahraničních piv, tak jsme neváhali a spojili příjemné s příjemným :)

Admira sice není přímo ve středu města, ale dopravní dostupnost není špatná – pár minut metrem na Kobylisy a následně ulicí několik set metrů přímo ke hřišti. Po příchodu do areálu jsme ale zmateně koukali kolem sebe – napravo cedule s Budvarem, nalevo zase Staropramen. Riskli jsme první možnost, ale potkali jsme jen bufet a málem skončili v kabině sportovců. Zkusili jsme tedy levou stranu a za rohem budovy nás už uvítalo logo Zlých časů. Asi by se nějaká alespoň malá cedule se šipkou hodila :o)

Za vstupné 100 Kč jsme obdrželi moc pěknou sklenici s logem Časů a mírami 1 dl i 2 dl, litr a půl balené vody, lístek s popisem piv a jednu ochutnávku dle našeho výběru. Bludice skočila po její oblíbené Koppi IPA (americká IPA s přídavkem kávy) od Mikkellera, já na začátek šel též na jistotu a zvolil lehčí Cream Ale (zde Mikkellerovi pomohl římský pivovar Revelation Cat). Nabídka piv je celkem široká, 11 zahraničních speciálů v cenách zhruba 20-40 Kč za 1 dl. Pro nás pivní maniaky sice piva často již ochutnaná, či ještě hnijící ve sklepě, nicméně podobná nabídka na čepu u nás prakticky nemá obdoby.

Na zahrádce před budovou zrovna začíná hrát živá kapela, ale my se raději uchylujeme do klidu vnitřních prostor. Interiér je obložený dřevotřískou, mírně zašlý, prostě vzhledově běžná ničím nevybočující hospůdka :) Bludice sjíždí americký Bitter De Molen Amerikaans (prý skvělý), já testuji, jak si de Molen představuje český ležák s Donder & Bliksem (v překladu hrom a blesk). Zajímavý a dobře pitelný kousek, ale pijani českých piv by se asi ovocným chmelovým tónům poněkud divili :)

Hlad zaháníme chutnou bavorskou klobáskou z grilu a pokračujeme v nezřízeném ochutnávání. Další v řadě je pokořen American Pale Ale Anchor Liberty Ale, velmi vydařené pivo s příjemnou aromatikou amerických chmelů. Bludice se mezitím u Anchor Brekle’s Brown (Brown Ale) ujišťuje, že je stejně dobré, jako lahvová verze ochutnaná měsíc zpět. Pokračujeme dále s pivovarem De Molen, já si vychutnávám oheň a plameny (Vuur & Vlam), moc vydařenou americkou IPA, Bludice volí drsnou a červenou (Ruig & Rood), brutálně silný irský Ale (9,5%). Pivo je to opravdu osobité, a klasické irské ejly příliš nepřipomíná – ve vůni jsou kyselé ovocné tóny, dřevité a kořeněné. Spíše jako nějaký mix lambicu a cideru. Těžko říct, jestli je to pivo už nějaké lehce jeté (ale s tou silou by něco vydržet mělo), nicméně zážitek je to zajímavý, já neodolám a dávám si též. Následně je Bludice praštěna mlýnem (Klap van de Molen), velmi silným kořeněným ejlem (takhle mají vypadat kořeněná piva, né ty podivné divočiny, co předvádí naše pivovary).

Na závěr nám zbývají dva imperiální stouty. Bludice volí bezpečnějšího Yetiho z amerického Great Divide (takhle chmelený kousek se v této kategorii jen tak nevidí) a já intergalaktický stout BrewDog Tokyo*. To už je opravdu s 18,2% spíše pivní likér, alkohol po ohřátí agresivně útočí ve vůni i chuti. Bludici to přijde velmi nepříjemné, ale mě tato čokoládově kávová sladká bomba zase tak moc neuráží :)

Festival jsme si náležitě pivně užili, naplnil přesně naše očekávání. Piva byla celkem silná, proto je velikost dávky 0,1 dl ideální (jen slabších piv jsme si dávali dvojnásobek), s běžnými třetinkami či dokonce půllitry by člověk opustil místo leda v dřevěném futrálu :o) Akce trvá do této neděle (24. 6.), určitě doporučujeme navštívit, zejména pokud holdujete silnějším a komplexnějším pivům. My se určitě ještě zastavíme :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…