Večer s AleBrowar v Republice Žižkov

sepsala Bludice

20. listopadu 2012 v 9:29

Republika Žižkov je malá pivní kavárnička nacházející se hned vedle tramvajové zastávky Vápenka Vozovna Žižkov (pro ty, kdož tápou, doplňuji, že je to první zastávka hned za Ohradou). My jsme o této kavárně slyšeli poprvé nedávno v souvislosti s plánovanou ochutnávkou polských piv, přesněji řečeno „gdaňským pivním večírkem spojeným s degustační přednáškou na téma nových pivních trendů v Polsku“. Z počátku jsme čekali nějakou kulišárnu typu ochutnávka polských průmyslových ležáků, po kteréžto bychom netoužili ani zadarmo, natož tak za vstupné sto korun. Posléze se však ukázalo, že za touto akcí stojí AleBrowar, což je jeden ze zajímavých malých polských pivovárků, které jsme nedávno objevili.

AleBrowar je projektem tří mladých mužů – Barteka, Michala a Areka – a na polském pivním trhu začal působit začátkem roku 2012. Jedná se o pivovar bez pivovaru podobně jako český Nomád nebo Falkon. Avšak na rozdíl od těchto dvou kočovných pivovarů AleBrowar nikde nekočuje. Namísto toho vaří pouze v jednom pivovaru – Gościszewo (v angličtině se takovýmto projektům říká contract brewing).

AleBrowar se věnuje pouze svrchně kvašeným pivům. V současné době mají ve stálé nabídce čtyři kousky – India Pale Ale Rowing Jack, Black IPA Black Hope, American Amber Ale Amber Boy a Milk Stout Sweet Cow. Nabídku dále doplňují piva sezónní – letní Witbier Lady Blanche a novinka podzimní Pumpkin Ale Naked Mummy. O Vánocích pak přijde na řadu speciální vánoční Ale Saint No More.

Pivovar svoje podnikání rozjel skutečně ve velkém s profesionálním a sympatickým marketingem. Lahvová piva jsou opatřena asi nejzajímavějšími etiketami, se kterými jsme se v Polsku, ale také u nás setkali. AleBrowar zapojil do vytvoření obrázků na etikety profesionální grafiky a je to poznat. Všechny etikety jsou také opatřeny podrobnými informacemi a soupisem surovin použitých při výrobě piva a to včetně kmene použitých kvasinek… to je tedy něco pro beer geeky a domovarníky. Navíc piva, která jsme prozatím měli možnost ochutnat, byla velmi vydařená.

Do Republiky Žižkov AleBrowar přivezl k představení tři ze svých piv. Za vstupní poplatek 99 Kč dostal každý účastník k ochutnání od každého piva půllitrovou lahev a jako bonus k zakousnutí hromadu uzených ryb a nějaké ty polské klobásy. Nešlo o žádnou seriozní degustaci s rozléváním desítky piv po deckách, ale spíše o představení pivovaru, jeho filosofie a samozřejmě ochutnání piv z jeho produkce. Účastníci akce vytvořili pestrou směs složenou z pravidelnými návštěvníky Republiky, zájemců o polskou gastronomii, ale také celé řady milovníků piva i lidí z pivního byznysu. Zájem o tuto akci byl opravdu velký a kavárna byla obsazena do posledního místečka.

Jako první jsme měli možnost ochutnat Milk Stout Sweet Cow, stout vyráběný s přídavkem laktózy, která mu dodává typickou nasládlou chuť. Vydařené pivo s nasládlou příchutí mléčného kakaa, jemné a lehce krémové, ač já bych přivítala, pokud by bylo ještě trochu plnější.

Jako druhá přišla na řadu novinka Naked Mummy. Jedná se o Pumpkin Ale, tedy pivo, kterých se v období Hallowenu v USA vaří kvanta, nicméně u nás v Evropě se jedná spíše o raritu. Mumie vyvolala spíše rozporuplné reakce… nu rozhodně to není typ piva, na který by byly české chuťové buňky přivyklé. Pro mě byla zvláštní převažující chuť nového koření a muškátového oříšku v kombinaci s lehce zeleninovým nádechem dýně, která u mě prostě vyvolávala vzpomínky na svíčkovou omáčku :) Ale celkově se nám toto pivo nezdálo nijak špatné a navíc se překvapivě dobře doplňovalo s uzenými rybami (no jo, není to úplně nejideálnější pochutina při degustaci piv).

Jako třetí a poslední přišel na řadu Amber Boy, pivo s americkými chmely a karamelovými slady. Velmi vydařené s téměř čistě karamelovou chutí doplněnou citrusovými a pryskyřičnými chmelovými tóny. Jak mě většinou české a polské variace na tuto pivní kategorii příliš neoslovují, tak toto mi zachutnalo velmi. Pro nás to byl jednoznačný vítěz večera.

Shrnuto podtrženo AleBrowar se zařadil k polským pivovarům, které rozhodně stojí za pozornost. My jsme ještě kromě těchto tří piv při nedávné návštěvě Polska ulovili velmi dobrou Lady Blanche. Snad se nám v budoucnu dostane do rukou i jejich vlajková loď IPA Rowing Jack a Black IPA Black Hope.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…