Svatý Norbert Maibock, Lužiny Beerstriker, ležák od Lucky Bastarda a jiné pivní novinky

sepsal Marley

22. dubna 2015 v 11:15

Máme tu další díl z naší pravidelné rubriky „povídání o českých pivních novinkách“. Dnes tu je slušná všehochuť, piva ze všech koutů republiky, rovnoměrně rozdělená mezi spodně kvašené ležáky a svrchní ejly. Tedy vlastně nic netradičního, až na jednu brněnskou výjimku.

Klášterní pivovar Strahov přišel se zbrusu novým pivem, šestnáctkou Maibockem. Pivo je to sladové, nasládlé, lehce karamelové a toustové, zároveň je slušně znát chmel – tóny bylin, trochu i citrusové kůry. Vyvážené a nebezpečně pitelné pivo. Asi je zbytečné to pořád opakovat, ale Strahov je prostě sázka na jistotu.

Brněnský Lucky Bastard uvařil svoje první spodně kvašené pivo. Pojal to trochu netradičně – kvasil ho za vyšších teplot s kvasinkami používanými v CK tancích. Tedy jde svým způsobem o příbuzného podobně kvašeného amerického piva California Common (neboli Steam Beer). Tento Brno Common Beach Boy je ve vůni zajímavě chmelově květinový, v chuti kořenitý a bylinný, přidávají se i tóny citrónové kůry, grepů a peprnosti. To vše doplňuje příjemná obilná sladovost, pivo je svěží a pije se velmi dobře. Škoda, že už je úplně vypito, každopádně takovýmto zajímavým postupům rozhodně fandíme.

Z pivovaru Mazák jsme narazili na dvě piva, novinky pár měsíců staré. Světlý ležák, chmelený za studena australským chmelem Galaxy, je příjemně sladový s obilnými tóny, hezky chmelově bylinný a ovocný – znát jsou angrešty, bílé hrozny i citrónová kůra. Jemný a parádně pitelný ležák. Mazákův Pale Ale, který pro změnu obsahuje též chmel Galaxy, je chmelově citrusový, květinový i bylinný, obilně sladový. Čistý, svěží, velmi dobře se pil. Tento pivovar nás baví.

Do Lužin jsme zaskočili na velikonoční speciál, lehčí ejl JaroVít. Je citrusový, karamelový a nasládlý, drsněji chmelený s lehce ulpívající hořkostí. V závěru byla znát trocha méně příjemných tónů zeleniny, pivo působilo tak nějak nedoladěně, pitelnost mělo průměrnou. Chuť jsme si ale spravili o pár měsíců starší novinkou – světlým speciálem Beerstriker, vařeným pro skupinu Doga. Je výrazně sladový, nasládlý, vše ale vyvažuje slušná porce chmele, s bylinnými a kořenitými tóny. Příjemné a velmi dobře pitelné pivo.

Létající Falkon přišel s další verzí své Stalker IPA, s pořadovým číslem devatenáct. Tentokráte vsadil na kombinaci chmelů Equinox a Simcoe, pivo je to zajímavě limetkové, bylinné, lehce borově pryskyřičné. Krom toho je i docela hodně karamelové, dosti hořké a krásně čisté. Pilo se velmi dobře, možná bychom trochu na karamelových sladech ubrali, ale i takhle to je povedené pivo.

Na nový chmel Equinox vsadili i U Tří růží. Jejich Equinox Pale Ale je citrusový s dominantní limetkou a grepem, hodně karamelkový, až méně příjemně, v závěru i trošku máslíčkový. Pít se celkem dá, ale žádný velký zážitek to není. Jak už jsme zde několikrát psali, za ty peníze prostě čekáme trochu víc.

Pivovar Mordýř uvařil Double IPA, řádně chmelenou sedmnáctku. Má zajímavé tóny kandovaného ovoce, citrusů a bylin, je i karamelová a oříšková. Na počátku trochu trvalo, než jsme k ní našli cestu, ale nakonec nám přišla jako příjemné a chutné pivo. Palec nahoru, všechna piva nemusí být prvoplánové jednoduché líbivky.

Radniční pivovar Jihlava vypustil další Single Hop, do hospod a pivoték se nyní dostává ejl s chmelem Polaris. Je zajímavě bylinný, lehce s tóny kořenitosti a citrusové kůry, zároveň má výrazněji karamelové tělo. Dobře se popíjí, ale stejně si myslíme, že by právě Polaris více ladil se světlejším pivem (i proto více fandíme světlým Single Hopům typu Kounice).

Děčínský pivovar oslavil rok své existence a k této příležitosti připravil světlou patnáctku Loďmistr. Pivo je to teda spíše polotmavé, hodně sladové s karamelem i tousty, je též hezky chmelově kořenité. Příjemné, vyvážené a dobře pitelné. Takovéhle české speciály můžeme.

Z velikonočních zbytků jsme narazili ještě na Velikonoční speciálPurkmistra. Slušně bylinně a kořenitě chmelený, hodně sladový a karamelkový, k naší nelibosti též celkem dosti máslový. No, pít se to ještě dalo.

Pivovar U Vacků na jaro navařil Bock, polotmavou patnáctku. Bock je to docela osobitý, sladší sladový, karamelový, s lehkými tóny jablek, zeleniny, zatuchlosti i máslíčka. Naštěstí nic z toho z piva nějak výrazně nevyčnívalo, takže se dalo docela v pohodě dopít, ale žádná velká lahůdka to nebyla. Recepty asi mají v pohodě, ale chtělo by to zapracovat, aby byl výstup chuťově čistší.

Na závěr ještě zmíníme Twista, Red IPA od Clocka. Před půl rokem nás ještě tolik nezaujal, ale nyní byl výrazný, karamelový a toustový, pryskyřičný, citrusový, s tóny liči, manga a malin. Hezky vyvážený, čistý, bezvadně pitelný. Tentokráte trumfl i Zlatou raketu od Matušky, ta byla jen velmi dobrá, nikoliv úžasná, jak bývá zvykem.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…