Staropramen 15°, dva Antidepressanti, poslední Kanec, Faltus Stout a nakuřované od Růží i Falkona

sepsal Marley

4. října 2013 v 8:46

Dnes tu máme další nálož nových českých piv, vesměs jsou to netradiční a opravdu povedené kousky.

České pivovary se dohodly a září 27. vyhlásily jako Den českého piva, tedy den před Svatým Václavem, patronem českého piva. Nu, je to sice uměle vytvořený svátek, ale třeba nějaké lidi přiláká do pivnic, což pivu může jen pomoci. Hospody a restaurace nabídly buď speciální pivní menu či levnější pivo, pivovary Staropramen se k tomu postavily odvážněji a uvařili patnáctku Granát nepasterovaný kvasničák. Příjemné pivo s karamelem a chlebovou kůrkou, znatelnou hořkostí a lehkou chmelovou kořenitostí. Slušně pitelný počin, asi to nejlepší, co jsme kdy od Staropramenu měli (když nepočítáme Kvasničák, který se pravděpodobně vaří jinde… možná se vlastně už vůbec nevaří). A když už jsme se ocitli v Potrefené huse Na Verandách, zkusili jsme po letech i Velveta, polotmavé pivo s lavinovým efektem. Kdysi bylo k dostání na každém rohu, dokonce i v láhvi, ale dnes se čepuje už jen na pár místech. Takové pohodové sladově karamelové pivo s jemným řízem a delším dozníváním… žádný zázrak, ale chuťově nás rozhodně neurazilo. Zato jeho cena nás příliš nepotěšila – 58 Kč za 0,4 l, to je už hodně extrémní.

Klášterní pivovar Strahov se změn nebojí. Letos místo klasického podzimního Antidepressantu uvařil Antidepressanty rovnou dva. Prvním z nich je upravený původní Antidepressant neboli Autumn Dark Lager, do jehož složení si našel cestu nový australský chmel Sylva (Strahovští jsou vůbec mezi českými pivovary v používání nových chmelů nejčilejší). Pivo je opravdu pořádně nachmeleno, z vůně na počátku vůbec není poznat, že jde o tmavé pivo – je chmelově kořenité, bylinné, lehce citrusové… poslepu bychom asi tipovali něco jako světlý ležák :) V chuti se ale přidává i něco čokolády, karamelu a sušeného ovoce. A doznívání po polknutí je velmi dlouhé a prostě úžasné. Bezva pivo, klobouk dolů. Druhým pivem je Autumn Dark Ale, který krom jiných kvasinek využívá americké chmely Amarillo, Cascade a nový australský chmel Topaz. Výrazně chmelově ovocné pivo – s citrusy, tropickým ovocem a trochou bylin, pod tím se skrývá hořká čokoláda a lehce karamelu, hořkost je lehce vyšší, příjemná. Povedený kousek, taková líbivá chmelová bomba… dobrota, ale na spodně kvašenou verzi prostě nemá.

Nové podzimní pivo uvařili i U Tří růží, jedná se o nakuřovaný polotmavý speciál (minulý rok byl na čepu vydařený světlý nakuřovaný). Velmi výrazně uzené pivo, připomíná uzené maso a oříšky, též je příjemně čerstvě sladové. Jednoduché, kapku nasládlé, tak akorát hořké… a božsky pitelné. Jen tedy s cenou 39 Kč za 0,25 l se ta pitelnost poněkud snižuje… nu, pivovar je prostě v centru a asi se dalo čekat, že příjemné ceny tu nevydrží příliš dlouho.

Ne všechny pivní novinky jsou příjemné. V Žambereckém kanci končí sládek Zdeněk Kalous, který měl pivovar posledních 13 let v nájmu. Z Kance jsme ochutnali řadu piv, některá nás příliš nezaujala, jiná byla fajn, pár z nich nás opravdu potěšilo – zejména Zlatý Kanec, moc lepších světlých speciálů se u nás nevaří. Nejnovější pivo z Žamberka je zároveň pivem rozlučkovým. Jmenuje se Green Ale a je to třináctka s přídavkem kopřiv a konopí. Pivo je to nezdravě zelené (ale naštěstí ne tak hrůzně jako Starobrno), má výrazné rostlinné aroma se znatelnými tóny kopřiv, trochou konopného semínka, je lehce ovocné – s citrusy i angrešty, též příjemně sladové v pozadí. Fajn pivo, dobře pitelné, jedno z nejlepších domácích bylinných piv.

V České Třebové se po dvou ejlech a pšenici vrhli i na další svrchně kvašené pivo – stout. Jejich Viktor sice není ve vůni nijak úžasný, ale v chuti je již fajn, výrazně kávové a čokoládové pivo, s tóny karamelu a sušeného ovoce… trošku osobitý kousek, ale pije se dobře.

Kočovný Falkon se poprvé vrhl do opravdu netradičních vod (dobrá, když započítáme Honey Pale Ale, tak podruhé) a uvařil nakuřovanou IPA. Je to o něco tmavší a slabší pivo, než bývají Falkonovy Stalker IPA, je výrazně chmelově ovocné s trochou pryskyřice, má příjemné středně plné tělo s trochou karamelu… uzené tóny jsou znatelné jen v pozadí a pokud je člověk nehledá, ani si jich nemusí všimnout. Celkově je to příjemná a povedená lehce nakouřená IPA. Nemůžeme se dočkat, až přijdou další nezvyklá piva :-)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…