S přáním všeho nejlepšího, létající psi a s láskou z Ruska

sepsala Bludice

12. ledna 2012 v 10:07

Nastává nám pivařům v Praze náročné období. Pivní restaurace a bary se předhánějí v tom, kdo nám na čepu předloží větší specialitu. Vše oběhnout a ochutnat je sakra náročné. Dnes se zmíním o čtyřech pozoruhodných pivech, která můžete momentálně v Praze na čepu ochutnat.

Vánoční pozdrav „S přáním všeho nejlepšího“ od pivovaru Dupont (Dupont Avec les Bons Voeux) dorazil do Pivovarského klubu a pokud se nemýlím, tak v České republice jej takto na čepu můžeme ochutnat poprvé. Jedná se o sezónní vánoční pivo stylu Saison a jako vánoční pivo je tento kousek také pořádně silný. Obsah alkoholu je 9,5% (tradiční běžné Saisony obsahují 4,5 až 8,5% alkoholu). A jako správný silný Saison, je tento kousek pořádně svérázný, nádherně ovocně kyselý, až trpký a skvěle suchý. Kdo není otevřený osobitějším pivním stylům, měl by se mu raději vyhnout, mě však naprosto uchvátil. Je to komplexní a mnohovrstevné pivo ve vůni i chuti. Při každém přičichnutí i napití v něm narazíte na něco nového. Ovocné tóny (především laděné do citrusů a citronů), fenolové kořeněné peprné tóny, výrazná ovocná kyselost až trpkost, poměrně výrazná chmelová hořkost, náznaky medových tónů a chmelové zemitosti a na závěr krásně suché peprně kořeněné a ovocně kyselé doznívání. Skvělé pivo, ač trochu dražší (95Kč za 0,3l). Nicméně, kdy jindy jej budete mít možnost ochutnat? V pivotéce Zlých časů můžete sehnat lahvovou verzi klasičtějšího a slabšího Saison Dupont (6,5%) za 69Kč za 0,33l, či 159Kč za 0,75l lahev s korkovým uzávěrem. V láhvi probíhá další dokvašování, takže tento kousek je ideální pro uskladnění do sklepa a trpělivé čekání, do jaké podoby nám pivo dozraje.

Do Zlých časů na čep přiletěli dva létající psí zástupci pivního stylu India Pale Ale. Tím prvním je Flying Dog Snake Dog klasický zástupce amerického typu India Pale Ale přímo od amerického pivovaru. S nijak komplikovaným složením, použito je pouze dvou odrůd chmele (Warrior a Columbus), přičemž ke chmelení za studena je použit Columbus. Chuť i vůně je velmi harmonická, jednodušší, převažují především citrusové tóny, sladovost je nižší a bez karamelových tónů a přes vyšší obsah alkoholu je alkoholová linka v pivu krásně schovaná a nijak nevyčnívá. Z počátku vnímáme spíše sladkou ovocnost piva, na závěr však nastoupí typická výrazná chmelová hořkost a závěr je tak velmi příjemně suchý. Nijak výrazně vrstevnaté pití, ale o to více sympatické, nekomplikované a tak prostě čistě ipové :)

Druhý létající pes je Flying Dog Raging Bitch. Často je zařazován do belgického typu India Pale Ale a sám se také označením Belgian – style India Pale Ale honosí. Složení piva v podstatě odpovídá americkému IPA (či chcete-li americké ipě :)), ale místo amerických kvasinek jsou zde použité belgické kvasinky, které pivu dodávají nový rozměr vůně i chuti. Vzniklo tak vrstevnatější a chuťově složitější IPA, ve kterém se objevují i tóny hřebíčku a zajímavé ovocné esterové tóny. Obě zmíněná piva vám ve Zlých časech natočí za 69Kč za 0,25l. V láhvi je koupíte v Pivotéce za stejnou cenu, ale v o něco větším množství 0,36l.

V Zubatém psovi nám na čepu připravili další lahůdku – ruského imperiálního stouta Rasputina od pivovaru de Molen. Pěkně s červenou poznámkou „From Russia with Love“, která je, vzhledem k tomu, že pivní bar změnil na konci minulého roku majitele a původní majitel Mike Cole jej prodal „rusům“, poměrně roztomilá. Zatím se tedy neplní podivné drby, že noví majitelé nakoupili „Gambáč“ a celý bar zruší. Právě naopak je nabídka piv stále velmi zajímavá a pestrá. Od změny majitele jsme Zubatého psa navštívili dvakrát a vždy k naší naprosté spokojenosti. Pravdou ale je, že cena nově naražených zahraničních piv je vyšší. U Rasputina to lze očekávat, ale cena 68Kč za půllitr Märzenu od Schlenkerly je dosti vysoká, obzvláště, když si to samé točené pivo můžete dát v Merendě za pěkných 49Kč. Rasputina zde mají za 95Kč za 0,3l.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…