Radniční Jihlava Vital, Kocour Abbey a jiná nová piva

Marley

15. května 2015 v 10:42

Opět tu máme další soupis pivních novinek. Podařilo se nám třeba ochutnat první pivo z vychvalovaného Chomouta či po dlouhé době potkat nového Kocoura. Jako obvykle mezi novinkami vedou ejly.

Začneme třeba varnsdorfským Kocourem. Uvařil pivo Abbey, mělo by se jednat o belgický Dubbel, kvašený zřejmě kvasnicemi z Westmalle (na lahvi je uvedeno typu „Westermalle“). Rozdíl od belgických originálů je znát hned po nalití – pivo je i přes dlouhé stání v lednici dosti zakalené, navíc skoro bez pěny. Má nízký říz, je „žvýkačkové“, banánové a vanilkové, s tóny pečených jablek, toustů, karamelek a perníků. Je i celkem kořeněné, s dominujícím hřebíčkem a anýzem. Dubbely tedy ani chutí nepřipomíná, nicméně když odmyslíme nízký říz, tak by jako osobitý bavorský Weizenbock projít mohlo. A nebo kdyby do něj přidali jalovec, mají perfektní Sahti :) Každopádně když odhlédneme od stylového puritánství, tak je to dobré pivo, příjemně se popíjelo.

Olomoucký Chomout nám donedávna unikal, teprve teď se nám podařilo ochutnat první kousek. Nový Single Hop Ale s chmelem Simcoe jsme si dali v Illegal Beeru. Sladový, lehce obilný, karamelový a toustový, chmel byl znát spíše méně – s tóny citrusů, bylin a pryskyřice. Pivo bylo trochu takové nevýrazné – u Single Hopu bychom přeci jen čekali trochu znatelnější chmelení. Ale pít se dalo.

Další Simcoe hodili do svého piva U Tří růží. Jejich Simcoe Amber Ale je chmelově pryskyřičný a citrusový, karamelkový, s lehkými tóny lesního ovoce, liči a máslíčka. Chmel trošku přechází do zatuchlých tónů a je drsnější, ale i tak se to v pohodě dá pít. Asi je zbytečné znovu opakovat, že za ty prémiové ceny bychom čekali trochu více.

Radniční Jihlava vypustila svůj další Single Hop, tentokráte s českým chmelem Vital. Příliš jsme od tohoto vysokoobsažného chmele neočekávali, příjemně nás ale překvapil. Neobvykle bylinné pivo s peprnými, pryskyřičnými a kořenitým tóny, lehce to i připomínalo levanduli. Zajímavé, čisté a velmi dobře pitelné.

Pivovar Lužiny uvařil další sezónní speciál, Šmidru májový ale. Na to, že byl na čepu již týden, byl silně zakalený, celkem kvasničný. Sladový, obilný, s tóny meruněk, jahod, mandarinek a bylin. Trochu takový hutnější, průměrně pitelný, ty kvasnice docela rušily. Asi by to chtělo ještě nechat doležet. Dali jsme si i klasickou světlou jedenáctku, ta nám chutnala mnohem více, vyvážená, hezky chmelená i sladová, velmi dobře pitelná. Zatím to vypadá, že jim zde spodně kvašená piva jdou prostě lépe.

Blahovar si nechal uvařit pivo reportérkou ZDF, vznikla z toho dvanáctka ZDF Pils. Pivo je to sladové, obilné, s podivnými tóny jablečných slupek, zelených jablek, odlakovače, másla a pluch. V chuti to bylo o něco lepší než ve vůni, ta byla po ohřátí celkem hrůzná. Celkově pivo nebylo tak extrémně nedobré jako Blahovar Kellerbier, ale i tak se nám pilo velmi špatně. Holt hodně kolísavá kvalita piv tohoto pivovaru, snad se to do budoucna podaří nějak vyladit.

Ochutnali jsme dvě polonovinky z Beskydského pivovárku. Yellow Leaf je sladová, bylinná a citrusová dvanáctka. Pohodová, přímočará, slušně pitelná. Polotmavý speciál Bandit s vídeňským sladem je příjemně toustový a karamelový, bylinný, s tóny sušených švestek a třešní. Vyvážený, velmi dobře pitelný. V Beskydech na rozdíl od řady jiných pivovarů umí stejně dobře piva spodně i svrchně kvašená.

Máme tu i jednu novinku ze Slovenska. K blížícímu se létu připravil holíčský pivovar Wywar svrchně kvašenou Cyklistickou osmičku. Je obilná, sladová, celkem drsně chmelená s tóny citrusů a bylin. Hořkost docela ulpívá, ale přes prvotní odpor se nám k pivu celkem podařilo najít cestu, dalo se pít. Ale doladění by užilo. Po necelém roce jsme potkali i Ale Anna, byla hezky aromatická – s tóny manga, ananasu, bylin i grepů, ale tahle svěží chmelovost se trochu tloukla s tmavšími slady – zejména s „chlebovou kůrkou“ z toho mnichovského. Dobré pivo, ale mohlo by mít na víc.

Po letech jsme ochutnali i Jihoměstskou IPA, řádně chmelenou čtrnáctku. Je citrusová, karamelová a bylinná, trochu drsněji hořká, ale pije se dobře. Rozhodně neurazila, ale tak nadšení jako kdysi jsme z ní nebyli. Nu, po té době už těžko srovnávat.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nejnovější alba v galerii