První ročník Pivního festivalu Řevnice

sepsal Marley

2. června 2016 v 17:21

Na minulou sobotu jsme měli naplánovaný náročný program. Ve Středočeském kraji, nedaleko od sebe, probíhaly hned dva pivní festivaly, a my se rozhodli navštívit oba. V Řevnicích šlo o první ročník, takže jsme byli zvědavi, jak se s tím zdejší poperou.

Do Řevnic jsme dorazili pohodlně osobákem na otvíračku festivalu v jedenáct hodin. Festival se konal u náměstí, ve dvoře Malé Moravy, vinárny a „masové cukrárny“. U vchodu do dvora prezentovali místní domovarníci své výtvory a zdarma je nabízeli příchozím k ochutnání.

K jídlu zde byly pochutiny z grilu, zřejmě bylo možné si i skočit pro něco studeného do zmíněné masové cukrárny. Zkusili jsme jemně pikatní klobásku, zřejmě od řezníka až z Lanžhota, velmi chutnou. Kdo měl chuť na sladké, mohl zajít do cukrárny Jarolímek v areálu dvora a vybrat si něco ze zdejší pestré nabídky.

Pokud jsme správně počítali, na festivalu bylo devět stánků pivovarů, desátý Matuška měl čtyři piva na výčepu uvnitř v budově Malé Moravy. Navíc tu byl pojízdný pivní bar Čerstvé pivo s asi deseti druhy točených piv z všemožných pivovarů (ale pivo zde při čepování poměrně dost pěnilo, slogan „čerstvější nenajdete“ úplně neseděl). Se sklem se tu příliš nepočítalo, mýt jej bylo možné asi jen na záchodcích. Většina lidí pila z kelímků (což nám zase tak nevadí, dokud to není povinnost), i když třeba ve výčepu v budově se Matuška točil do skla.

Z piv jsme okusili fajn Hostomickou desítku, neurazila ani zelená desítka z Krčína, lehce obarvená mladým ječmenem. Z Krčína byla příjemná pšenice, sice méně ovocná, ale svěží a dobře pitelná.

Poprvé jsme potkali pivo z minipivovaru Jeseník. Jedenáctka Muzikant nás příliš nezaujala, lehce nakyslá, kvasničná, chutnala trochu jako piva z koncentrátů. Ale patnáctka IPA už byla vcelku fajn, karamelová a grepová s trochu ostřejší hořkostí.

Povedla se IPA od Viléma, sladová, bylinná i citrusová, tu bychom mohli pít klidně celé odpoledne. Příjemná byla i hodně citrusová APA Hop Wings od létajícího Bad Flash. Na závěr jsme si dali výborného Matuškova Námořníka za takovou pražskou cenu a velmi dobrý tmavý speciál z Hostomic, který chutnal trochu jako slabší baltský porter, zajímavý a čistý (hostomické „máslové období“ je zřejmě naštěstí minulostí).

Festival se nám líbil, nemít v plánu i Nižbor, kde byly některé pivovary také (Vilém a Všerad), bylo by zde určitě co dobrého pít celé odpoledne. Až příště pojedeme na kole podél Berounky, určitě se do Malé Moravy na něco na zub zastavíme. Pokud jsme to správně pochopili, bývá tu Matuška či jiný minipivovar na čepu pravidelně.

Více fotek najdete v naší fotogalerii Pivní festival Řevnice 2016.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…