Prázdninová nadílka novinek a překvapení

sepsal Marley

10. srpna 2012 v 13:52

Přinášíme vám další nepravidelný přehled pivních novinek, náhodných útržků a dojmů. A přestože jsou prázdniny, sládkové a jiní pivovarští člověkové si šunky neváleli… bylo toho tolik k ochutnávání, že skoro nebyl čas cokoliv psát :-)

Před nedávnem byl oficiálně otevřen pivovar v Břevnovském klášteře. Nejde ale o blesk z čistého nebe – dříve, než měl pivovar vyřízena všechna potřebná povolení (původně měl být otevřen koncem minulého roku), nechával si vařit pivo v Pivovarském domě. Tato dočasná piva jsme několikrát ochutnali, vesměs byla všechna dobrá a pěkně pitelná. Pivovar bohužel nemá vlastní restauraci, takže pivachtiví zájemci si mohou pivo buď koupit v pivovarské prodejně v areálu Břevnovského kláštera (je otevřena ve všední dny, od 15 do 19 hodin), či doufat, že na něj náhodně narazí v některé pražské hospůdce. Pokud vím, zatím jejich piva nikdo na čepu pravidelně nemá. Tedy kromě Klášterního šenku v areálu kláštera, tam jedno dvě pivka na čepu najdete.

Přechutnali jsme základní kusy – světlýtmavý ležák a pšenici (k Imperial Pilsneru jsme se zatím nedostali). Pivka v pohodě a fajn, ale nic, za čím by se člověk musel nutně honit. Zato speciál Russian Imperial Stout, to je opravdu podařená věc. Sice na rozdíl od drsnějších Imperial Stoutů není tak chmelený a hořký, ale je příjemně kávový a čokoládový, dobře se pije. Hned jsme si nakoupili další kousek do sklepa, třeba se za pár měsíců vyhladí a bude ještě dokonalejší :) Posledním přírůstkem v sortimentu Břevnovského pivovaru je Klášterní IPA. Velmi zakalené pivo, výrazně kvasnicové, středně chmelené a lehce ovocné. Dobře pitelné, i když spíše by člověk řekl, že jde o kvasničák chmelený americkými chmely :) Dle reakcí kolem ale lidem chutná a o to jde. Začátek se tedy Břevnovu povedl, těšíme se, co nového nám přichystá v budoucnosti.

Náš oblíbený pivovar U Tří růží pokračuje ve spanilé jízdě. Po skvělých speciálech jako byl Svatý JiljíStout se na čepu objevil lehký Summer Ale, ovocné a chmelové dobře pitelné letní pivo. A před pár dny měl premiéru námi dlouho očekávaný nakuřovaný ležák. A stálo to za to, skvělý kousek, hezky vyrovnaný mezi uzenými a sladovými tóny, bez rušivé chmelové hořkosti a kořenitosti (což je u českých nakuřovaných piv častým nešvarem). S láskou jsme při jeho pití zavzpomínali na tmavý Prager Laffe Smokie (to už je celá věčnost, co tu byl mezi námi). Sládek Robert Maňák (dříve působil v Zámeckém pivovaru Chýše) odvádí opravdu skvělou práci, klobouk z hlavy ven :)

A co se nestává často, překvapily nás příjemně i průmyslové pivovary. V Pivovarském klubu jsme ochutnali Regenta Český granát (pivovar z Třeboně), žitný polotmavý ležák. Pořádná pecka. Žitný chleba a příjemný chmel se snoubí s chutí (a skvělou dochutí, především) tmavých ovocných buchet (já bych řekl nejvíce švestkových, Bludice zase jahodových :). Jestli někde potkáte, určitě ochutnejte, doporučují tři ze tří pivníků. Druhým zajímavým kouskem v Klubu byl Hubertus Kácov Ale. Čekal jsem nevýrazný ejl ne-ejl (jak je často v pivovarech vařících pouze ležáky zvykem), takže jsem byl příjemným nachmelením a citrusovými až trávovými tóny mile překvapen. Hezky sladové, dobře pitelné… ani člověku nepřijde, že pije čtrnáctku :) Jsem zvědavý, jestli se pivo objeví ve větším množství či to byla jen pokusná várka :)

A stále to není vše. Pivovar Nomád po menší pauze (dobrá, byli jsme zvyklí na jedno nové pivo týdně :-D) představil své festivalové letní pití, Žižkovského svrchňáka. Jde o světlý ejl o stupňovitosti 12, dobře pitelný, hezky sladový a lehce chmelově ovocný. Měl by na různých akcích konkurovat běžným ležákům… nu, pokud budou konzumenti jen trošku rozumní, tak jsou ležáky bez šance :)

Radniční pivovar Jihlava se pokusil o Bière de Garde. Jedná se o franzouský styl (vlastně jediný zásadní, se kterým Francie přišla), vyznačuje se příjemnou chutí a vůni sladu, spíše vyšším řízem a lehčím tělem. Může být též kořenité, dřevité, lehce kořeněné či trochu ovocné a chmelové. Byl jsem zvědav, co se z tohoto piva vyklube… ale úplný propadák to nebyl. Sice díky nižšímu řízu a vyšší ovocnosti pivo připomínalo spíše uleželý weizenbock, ale neurazilo nás. Kdybych byl stylový purista, tak bych řekl, že jde spíše o Bière de Garden, jak jej často lidé chybně označují :o)

Všichni milovníci skvělého Sumečka z pivovaru Kocour se zájmem čekali na ochutnání novinky, Kocoura SUB-náhradníka. Sumeček se totiž přestal vyrábět z důvodu nedostatku chmele, který se používal na jeho vaření. Možná by se tento nový American Pale Ale měl jmenovat spíše Sum-náhradník :o) Pořádně chmelené a hořké, citrusové a pryskyřičné, celkem dobře pitelné. Musíme ale konstatovat, že Sumeček byl harmoničtější a prostě nám chutnal více. Snad se k nám zase jednou z chmelového nebe vrátí…

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…