Počernické pivobraní - takový vidlácký pivní festival

sepsal Marley

25. září 2016 v 21:20

Dnes tu máme krátký report z jednoho pražského festiválku, který proběhl před týdnem v Dolních Počernicích. Konat se jinde, možná bychom se na něj ani nevydali, ale jelikož to máme do Počernic z domu asi dva kilometry, chybět jsme nemohli.

Festival probíhal před budovou starého pivovaru (nový Počernický minipivovar je nyní na druhé straně areálu), v prostředí pěkného zámeckého parku. Pořadatelé to ale vyvážili doprovodným programem. Páteční hudební skupiny nebyly nějak zázračné, nicméně poslouchat se vcelku daly. V přestávkách mezi vystoupeními ale na plné pecky vyhrávaly hity Michala Davida, to už člověku začínal téct mozek ušima. Korunu tomu nasadil moderátor nekonečnou zásobou nevtipných košilatých vtipů, za které by se styděli i puberťáci z učilišť. Ale ani to nestačilo – během čepování festivalového speciálu se spolu se sládkem jali sexistickými a oplzlými poznámkami navážet do všech slečen a paní, které si pro pivo přišly. Zažili jsme už hodně vesnických nijak intelektuálních pivních akcí, ale tomuhle tekutému primitivnímu buranství se nic z toho ani zdaleka neblížilo. Uff.

Vše ostatní bylo takové jak z vesnických zábav, skákací hrad, trdelníky, klobásy či koktejly. Proč ne, to nás na pivních festivalech ani moc neruší. Počasí příliš nevyšlo, část pátku (a zřejmě i soboty) propršela, moc míst ke schování se zde nebylo. Co se piva týká, zúčastnilo se kolem deseti pivovarů, překvapivě šlo o dobrý výběr – nechyběl plzeňský Raven, frýdlantský Albrecht či třeba Zichovec.

Dali jsme si samozřejmě ono festivalové pivo, domácího Magnáta – polotmavý bavorský festbier neboli märzen. Ze samospádového soudku sice skoro neměl pěnu, ale to nás u takto čepovaných piva moc nerozruší. Pivo ale bylo výrazně máslové, karamelkové, s dalšími lehkými vadami. Docela špatně pitelné, nic co bychom si dávali znovu (a vlastně podobně nedobře nám chutnalo o den později festivalové pivo na Slunci ve skle).

Z ostatních pivovarů jsme zkusili třeba Frýdlant. Jeho americká pšenice byla kořeněná, lehce ovocná a trochu drsnější, pít se dala. APA Philipp také nebyla špatná, svěže ovocná, ale pro změnu rušily lehké máslové tóny.

Zichovec přivezl novinku Saaz Ale, jednochmelovou třináctku s žateckým chmelem Saaz Special. Zajímavé pivo, bylinné, s tóny kandovaného ovoce. Fajn kousek. Neurazila ani IPA z Krčína, světlá dvanáctka. Hezky chmelená, sice v ní rušila zvláštní kořeněnost, ale výsledek byl spíše pozitivní.

Zbytek piv na festivalu jsme dobře znali a místo dalšího ochutnávání jsme raději před sílícím deštěm utekli do blízkého domova. Festival nás příliš neuchvátil, ale právě kvůli jeho blízkosti se sem možná vydáme i příště, pokud nějaké příště bude. Jen si nesmíme zapomenout špunty do uší.

Více fotek najdete v naší fotogalerii Počernické pivobraní.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…