Pivo & Burger Festival podruhé

sepsal Marley

29. května 2017 v 16:32

Před týdnem v neděli se na pražském Karlíně, v parku u kostela svatého Cyrila a Metoděje, konal druhý ročník festivalu Pivo & Burger. Pořádat festival v neděli se může zdát trochu zvláštní, ale vzhledem k nabitému kalendáři sobotních akcí v Praze a okolí to vlastně není vůbec špatný nápad.

Vloni festival probíhal přímo v parku na Karlínském náměstí, letos festivalové stánky zabraly přilehlou ulici a park tak byl volný pro návštěvníky festivalu i nezúčastněné piknikáře. Nicméně přicházející návštěvníci později odpoledne celou festivalovou ulici prakticky vyplnili, a ač se tu i tak dalo docela v pohodě procházet, zase tak příjemně v té mase lidí nebylo.

Letos se festivalu zúčastnilo více burgráren a dalších restaurací, takže čekací doba nebyla tak hrůzná jako vloni (kdy to bylo i kolem hodiny) – nyní to vycházelo plus-mínus tak na čtvrthodinu, v závislosti na oblíbenosti daného podniku. Pivovarů bylo zhruba stejně jako minule a to bylo dostačující – fronty na pivo se skoro netvořily.

Vstup na festival byl stejně jako vloni zdarma – jen pokud si chtěl člověk dát pivo, musel si zakoupit za šedesát korun festivalovou sklenici. I kvůli tomu zřejmě byly zřejmě u pivních stánků menší fronty – lidé, kteří přišli jen na skok, si pivo prostě nedali. Hudební doprovod tvořily fajn skupiny, s hlavním lákadlem v podobě plzeňské Znouzectnosti – zde rozhodně nebylo co vytknout.

Nabídka piv byla výborná – zúčastnilo se přes dvacet pivovarů a každý z nich čepoval od dvou do šesti druhů piv – s výjimkou Frýdlantu, který jich měl jako obvykle nejvíce (asi kolem deseti, na nepřehledném plakátu na jejich výčepu to nešlo snadno spočítat). Pro normálního člověka ohromující množství, ale já měl v uplynulých dnech štěstí a většinu novinek stihl ochutnat jinde, takže mi zbývalo jen pár neznámých kousků.

Plzeňský Raven přivezl novinku Hay-Z-Daze, vařenou společně se Zhůřákem v Zichoveckém pivovaru. Jde o pivo „kalného pivního stylu“ New England IPA a na rozdíl od jiných českých pokusů o tento styl bylo kalné opravdu hodně. Jinak bylo řádně chmelené, citrusové a bylinné, ale jinak v chuti na rozdíl od vzhledu ničím výjimečné nebylo. Fajn kousek, zajímalo by měl, jak moc rozdílně by chutnal ve filtrované podobě.

Létající Crazy Clown na festival připravil Brewstartera, kterého dochutil tropickým ovocem guave. Zřejmě ovoce použil slušné množství, pivo bylo výrazné, šťavnaté, chuťově hutné. Milovníky poctivých ochucených piv určitě nezklamalo.

Břevnovský pivovar zde představil Pšeničný Stout – lehkou jedenáctku stout s přidaným pšeničným sladem. Výrazně pražené a čokoládové pivo, sušší a lehčí, velmi dobře pitelné. Ze mnou na akci ochutnaných piv asi nejlepší.

Chotoviny zase čepovaly novinku Vojtíšek IPA, světlou čtrnáctku s moderními chmely. Hořčejší citrusové pivo s tóny tropického i lesního ovoce, svěží, dobře pitelné.

Od Létajícího chrousta jsem zkusil Chroust Power, také IPA o stupňovitost čtrnáct. Ve vůni byla lehce osobitá, ale v chuti už fajn, hezky ovocná, slušně se pila.

Festivalu se opět zúčastnili i karlínští domovarníci. A znovu prodej svých piv maskovali za „exkurzi procesu vaření piva s ochutnávkou zdarma“, což v praxi znamenalo pouhé ukázání na rozloženou domovarnickou technologii. Po jejich loňské divnosti jsem měl odvahu jen na jeden kousek – ovesný stout Black Widow zase tak chuťově špatný nebyl, ale těch kvasnic v něm být tolik nemuselo.

Celkově musím říci, že festival to byl docela příjemný. Tedy alespoň z pohledu obyvatele Prahy, který se sem dostane za chvíli a po ochutnání piv či burgerů může zase zmizet domů, je to bezva akce. Ale strávit v davech celý den by už tak příjemné nebylo – leda by si člověk s přáteli udělal základní tábor v parku a většinu času trávil tam – to by pak mohlo být stravitelné. Každopádně jako doplněk velkých pivních akcí typu Festival na Hradě nebo Pivobraní je Pivo & Burger fajn.

Více fotek najdete v naší fotogalerii Pivo & Burger Festival 2017.

Ročníky Pivo & Burger Festivalu

Celkem 3 články

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…