Pivníkův průvodce pražskými pivotékami

sepsal Marley

14. prosince 2012 v 9:42

Chvíli co chvíli jakožto správný Pivník koukám kolem a zkoumám, jaké zajímavé pivo by se dalo ulovit. A pokud zrovna nejsme v zahraničí, ideálním místem pro nákup jsou právě pivotéky. Nějaký jejich seznam najdete asi snadno, ale myslím, že řada lidí uvítá i informace o cenách, sortimentu a skladování piv. Dnes se vrhnu na ty pražské, které mám přeci jenom prochozeny vcelku slušně. O prodávajících se rozepisovat nebudu, většinou jsou všude příjemní, znalí a schopní poradit. Na rozdíl od hospod jsem nikde na někoho nevrlého či nepříjemného nenarazil (vlastně až na jednu výjimku). I proto chodím do pivoték tak často a rád :)

Aktualizovanou verzi průvodce pražskými pivotékami naleznete v novějším článku.

Začneme třeba Pivní rozmanitostí. Příjemná pivotéka se slušným výběrem piv a rozumnými cenami. Občas se ze vyskytují kousky, na které nemáte šanci jinde narazit, slušný je zejména výběr německých piv (bocky, pšenice). Výhodou oproti ostatním pivotékám jsou dvě pípy, na kterých teče buď něco z malých pivovarů či produkce pivovaru Nomád. Člověk si zde může hezky posedět a často dobře pokecat s pivními podivíny (jako jsme například my). Snad jedninou nevýhodou je menší počet lednic, některá třeba slabší / česká piva by určitě uskladnění v lednici užila. Informace o pivech na čepu a novém sortimentu můžete sledovat na Facebooku či Twitteru. Poznámka: Pivotéka se bude brzy stěhovat do prostor nad klubem Hoo Doo, budeme vás o tom poté informovat.

Další zajímavou pivotékou je Base Camp. Překvapí už při vstupu, prostory jsou sice mrňavé, ale vyplněné mnoha a mnoha lednicemi – téměř všechna piva odpočívají v šeru a chládku, to je skoro unikát. Dobrý je výběr českých, německých a zejména belgických piv, občas se zde objevují i zajímavé kousky třeba z Polska. Ceny piv jsou většinou opravdu nízké, skoro bych řekl, že nejnižší u nás. Jedinou nevýhodou jsou ony stísněné prostory, při větším počtu návštěvníků je občas problém všechna ta piva zkoumat. Na internetových stránkách pivotéky je poměrně často aktualizovaný seznam piv, včetně cen a novinek. Neuvěřitelná je otvírací doba, každý den do večerních jedenácti hodin.

  • Base Camp pivní galerie
  • U studánky 253/27, Praha 7 – Bubeneč
  • Otevírací doba (v době psaní článku): po – pá, 13 - 23; so – ne, 15 - 23
  • http://pifko.info/

Dále tu máme asi nejznámější českou pivotéku – Pivkupectví, která patří pod Zlé časy. V nabídce je hromada piv ze všech možných míst, včetně opravdu netradičních a vzácných kousků z Ameriky či Belgie. Ceny jsou takové spíše průměrné, některé kousky jsou poměrně levné, ale ty extrabuřty zase celkem drahé. Je tu trošku stísněno, ale pokud tu není zrovna zástup lidu, nevadí to. Výhodou je velmi aktuální seznam piv na webových stránkách a samozřejmě pivní bar hned vedle.

Novým přírůstkem mezi pivotéky je Pivní mozaika. Prostředí je příjemné a moderní, zejména oproti ostatním šerým a chladným pivotékám. To je sice hezké pro zákazníky, ale pivům to příliš neprospívá. Jak asi budou chutnat piva v zelených a bílých lahvích, která stojí u prosklené výlohy a neustále na ně svítí světlo? V lednicích není prakticky nic, ani nepasterizovaná a nefiltrovaná piva (Matuška, Kocour) z malých pivovarů. Uff. Já osobně zde nakupuji jen občas nějaké čerstvé trvanlivé zahraniční kousky. Příjemná je přítomnost jedné rotující pípy s nějakým klasickým pivem z minipivovaru. Ceny jsou takové průměrné, jen některá piva jsou nepochopitelně předražená. Nějaké aktuality se sem tam dají vyčíst na Facebookových stránkách.

  • Pivní mozaika
  • Mezibranská 1579/4, Praha 1 – Libeň
  • Otevírací doba (v době psaní článku): po – pá, 12:00 - 20:00
  • http://pivnimozaika.cz/ | Facebook

Další novou pivotékou je Pivo a párek. Jak už název napovídá, nejde o úplně klasickou pivotéku, ale spíš o místo, kde si dáte pivko a k němu párek, případně si nakoupíte pár lahváčů na doma. Piva jsou vesměs z menších průmyslových pivovarů, na čepu bývá nějakých 5-6 rotujících piv. Ceny jsou příjemné, spíše levnější. Je to zajímavá občerstvovna, pokud máte cestu kolem, ale žádné speciality tu nečekejte. Webové stránky ani nic podobného podnik nemá. A raději tam nic nezkoušejte fotit.

  • Pivo a párek
  • Korunní 1075/105, Praha 3 Vinohrady
  • Otevírací doba (v době psaní článku): po – ne, 12:00 - 24:00

Takovou polopivotékou je též Pivovarský klub. Výběr je celkem slušný (zejména z domácích piv), skladování je též dobré. Ale ceny jsou vysoké, prostě se počítá s tím, že si pivo dáte v rámci návštěvy hospody, né že si ho odnesete plný batoh domů na víkend.

  • Pivovarský klub
  • Křižíkova 17, Praha 8 – Karlín
  • Otevírací doba (v době psaní článku): po – ne, 11:30 - 23:30
  • http://gastroinfo.cz/pivoklub/

Jednou ze starších pivoték je Pivní galerie. Jedinou obrovskou nevýhodou je, ze se zde kouří. Dle ohlasů známých, kteří sem někdy zašli, stačí chvilka zde a člověk smrdí jako komín. Výběr vypadá celkem slušně, ale zatím sem zde nenašel nic, kvůli čemu bych riskoval návštěvu. Tak třeba se zadaří někdy v budoucnu.

  • Pivní galerie
  • U Průhonu 9, Praha 7 – Holešovice
  • Otevírací doba (v době psaní článku): út – pá, 12:00 - 19:00
  • http://www.pivnigalerie.cz/

Chvíli se tu mihla pivotéka U Pivní láhve. Sortiment byl takový standardní, česká piva z pivovarů malých a mini. Měla se stěhovat někam na okraj Prahy, od té doby jsem o ní neslyšel. Nyní už na místě (Vinohrady) není.

Dále tu po Praze je ještě řada obchůdků, kde je k dispozici menší výběr nějak zaměřených piv a jiných dobrot. Třeba belgická piva ve Volvox Globatoru, cidery v Talpressu či české kousky ve Farmářském vobchůdku v Ječný (i když ten dle posledních informací už doobchůdkoval). Prostě spíše pro lidi, kteří už ví, jaké pivo chtějí a k čemu ho budou mít.

Shrnuto podtrženo, v Praze si každý pivař svoji pivotéku najde, ať už mu jde o cenu piv, jejich skladování či pokec o nich. A co ostatní města, máte někde nějakou svoji oblíbenou? :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…