Pivní terasa na Kotvě, medovinový Krtek, Faltus IPA, Open Matuška a baltský Falkon

sepsal Marley

28. května 2013 v 9:55

Většinu minulého týdne jsme sice strávili na pivním průzkumu Kodaně (bylo to božské, vše sepíšeme, až trošku vystřízlivíme), ale podařilo se nám potkat i něco novinek u nás doma.

Nedávno byl v Praze otevřen další zajímavý podnik se zajímavými pivy. Jmenuje se Terasa Anker (T-Anker) a nachází se v centru na střeše obchodního domu Kotva. Webové stránky jsou zatím prakticky bez informací, takže nám nezbylo než se vydat toto místo prozkoumat bojem. Na vršek obchodního domu se lze dostat i v době jeho uzavření, buď rozhrkaným výtahem či prostě pěšmo po schodech. Nahoře je to hezky zařízeno, moderní stoly, lavice, zábradlí, proti slunci chrání pergoly s plachtami. Výhled je famózní, člověk má Staré Město hezky na dlani, za slunečného počasí se tu sedí opravdu báječně. Malou vadou na kráse jsou jen vykukující betonové části Kotvy (kde se nachází výtah), ale tak moc to naštěstí neruší.

Nabídka piv byla během naší návštěvy celkem pestrá – dvě belgická piva, dva ejly, čtyři ležáky, jedna pšenice a jeden cider. Tedy deset píp, jednotlivá piva se dle všeho budou časem střídat. Ceny jsou takové zvláštní – některé jsou v pohodě, jiné jsou celkem vysoké (například Únětická 10 je dražší než Koutská 14). My v panujícím vedru zvolili na začátek Jiskru, lehký ejl z Radničního pivovaru Jihlava. Příjemné letní pivko, které neurazí. Dále jsme okusili skvělou kávovou a praženou Koutskou čtrnáctku a hodně zajímavý Saison z belgického pivovaru Silly. Na kombinaci karamelu a saisonových peprných kvasinek si člověk musel trošku zvyknout, ale pivo to bylo ve výsledku moc fajn. Pokud se nepletu, na čepu u nás bylo poprvé. Piva byla dobře ošetřená a celkem slušně natočená.

Obsluha byla milá, ale tragicky pomalá. U prvního piva to ještě celkem šlo, ale u toho druhého trvalo více než dvacet minut, než jsme si ho vůbec mohli objednat… na to, že obsluhy bylo téměř tolik co hostů, je to trošku zvláštní. Na zaplacení jsme čekali též notnou chvíli, ale nakonec jsme to vzdali a raději zašli dovnitř ke kase. Momentálně ale jde jen o zkušební provoz, snad se to v budoucnu zlepší. Spojení skvělého piva a takového příjemného posezení je prostě super, takže nezbývá než držet palce, aby se to zde dobře zaběhlo.

K příležitosti otevření brněnské Ochutnávkové pivnice uvařil pivovar Matuška speciální várku piva, OP Open Ale. Je to výrazně nachmelené pivo, s citrusy, pryskyřicí, trochou tropického ovoce a bylinných tónů. I přes pořádnou hořkost se pilo velmi dobře, opravdu povedená záležitost. Matuška už prostě má tyto americké ejly v malíčku a výsledek je vždy trefa do černého.

Další a další pivovary se pokoušejí svůj sortiment ozvláštnit a k ležákům začínají přidávat i svrchně kvašená piva. Příkladem je Faltus z České Třebové, který po roce svého fungování uvařil americkou IPA Miroslav. Slušně aromatické pivo s citrusy, bylinnými a kořenitými tóny, též sladové s trochou karamelu. Není to tak výrazná IPA jako třeba stejně silná Zlatá raketa od Matušky, ale špatná též není, pije se dobře. Na první ejl je to fajn.

Po dlouhé době jsme v Praze narazili na pivo od Slepého krtka. Šlo o novinku (a pravděpodobně jen malou várku) – Medovinový ležák, polotmavou dvanáctku. Výrazně medové aroma je doprovázeno bylinnými a sladovými tóny s lehkou nasládlostí, a trochou karamele a toustů. Zajímavé pivo, slušně pitelné… takhle by měla vypadat ochucená piva!

Kočovný Falkon se dále pohybuje v ležákových vodách. Uvařil dalšího spodňáka – Baltic Porter. Pivo je to celkem málo prokvašené – na 21,7° má jen 8% alkoholu… pro srovnání, celkem dosti sladký Pardubický Porter má alkoholu stejně, ale stupňovitost jen 19,1. Naštěstí se ale úplně brutální sladkost nekonala – z čísel prostě nelze usuzovat, jak bude pivo chutnat – záleží na mnoha dalších faktorech. Je to hezky čokoládové a karamelové pivo, k tomu se přidávají tóny sušeného ovoce. Má plné sladší tělo, které je vyrovnáváno lehkou až střední hořkostí. Doznívání má příjemné a delší, je zakončeno lehkou alkoholovou hřejivostí. Povedené. A Falkon uvařil ještě další spodně kvašené pivo – světlou třináctku. Fajn speciál, tak akorát sladký a hořký, slušně pitelný… ale nijak se příliš nelišil od jiných třináctek z našich pivovarů.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…