Pivní průzkum v Brně - U Alberta, Pivárium, The Immigrant, U Poutníka

sepsala Bludice

19. března 2013 v 11:41

Jak jsem slíbila v komentářích pod svým nedávným článkem, vrátíme se na Pivnících na brněnskou pivní scénu ještě jednou. Tentokrát se naše vyprávění bude týkat hospod, barů a pivních restauracích. Před měsícem jsme jich během víkendu obešli několik a měli jsme v plánu prozkoumat ještě více, leč nezadařilo se. Neúspěchem skončila návštěva Baru, který neexistuje, kde nás vypoklonkovali hned po vstupu s poněkud zvláštní otázkou, kolik nás je. Když jsme odpověděli, že dva, bylo nám oznámeno, že mají bohužel plno. Jeden host by se asi vešel :) Bohužel jsme se ani nedozvěděli, zda a jaké pivo zde mají na čepu. Číšník odvětil, že netuší. Zvláštní… V neděli jsme tedy již na otevření baru ani nečekali. Snad někdy příště.

Měli jsme také v plánu zaskočit do Café Alfa ochutnat Sentického Kvasara, kterého pivař v Praze jen tak nepotká. Šli jsme kolem zmíněné kavárny několikrát v průběhu celého víkendu, ale nikdy jsme neposbírali dostatek odvahy k tomu, zanořit se do hustého cigaretového dýmu, který byl snadno viditelný přes skleněnou výlohu.

To byly tedy dva podniky, které se nám tentokrát navštívit nepodařilo, ale nyní se již pojďme věnovat těm, do kterých jsme skutečně zavítali. Prvním byla v pátek večer hned po příjezdu z Prahy malá nenápadná hospůdka U Alberta nacházející se v parku pod Špilberkem. Podnik je to celkem nový, otevřel v prosinci minulého roku. Je kompletně nekuřácký a panuje zde příjemná atmosféra. V lecčem nám připomínal pražský bar NaPalmě. V době naší návštěvy byla hospůdka celkem plná a téměř všechny stoly byly rezervované. Každopádně není problém dát si zde pivo na stojáka. Na třech kohoutcích se střídají piva z malých českých a moravských pivovarů. My jsme zde ochutnali světlý ležák z Mikulovského Mamuta, který byl ve výborné kondici a dobře pitelný American Pale Ale z pivovaru Valášek. Příjemná hospoda, do které se někdy v budoucnu rádi vrátíme.

Další brněnský podnik, který jsme v pátek večer navštívili, bylo Pivárium Zelená kočka, které otevřelo v září roku 2012. Na čepu je zde sedm piv, z nichž stálá je Dalešická filtrovaná jedenáctkaKoutská nefiltrovaná dvanáctka. Na pěti kohoutcích se střídají piva z malých českých a moravských pivovarů. Podnik je velmi pěkný s příjemným prostředím. Pivařovo oko potěší zvláště krásný výčep. Číšníci jsou příjemní a rychlí. Co nás osobně překvapilo, byly ceny piv. Ty jsou u některých piv výrazně vyšší, než v mnohých pražských restauracích a barech. Například Antoš nakuřovaný zde stál 68 Kč za půl litru. Nicméně obě piva, která jsme ochutnali byla výborně ošetřená a dobře natočená… tady si prostě zákazníci musí za kvalitu připlatit :)

V neděli jsme zaskočili do baru The Immigrant. Byli jsme zde již několikrát dříve ještě v době, kdy byla na čepu spíše stálá nabídka piv. V loňském roce se zde začala objevovat různá velmi zajímavá piva, která se na čepu střídají. Kromě piv z malých českých pivovarů zde můžete narazit i na vynikající kousky zahraniční. Informace o pivech na čepu jsou zveřejňovány na Facebooku i Twitteru. My jsme sem však tentokrát zašli především s plánem, ochutnat zdejší anglickou (irskou) snídani. V neděli v poledne zde byla klidná atmosféra, u stolků sedělo pouze pár hostů, kteří popíjeli kávu. Anglická snídaně byla skvělá a velmi dobrý byl i snídaňový burger. The Immigrant si rozhodně přidáváme do seznamu podniků, kam nutně musíme při příští návštěvě Brna zaskočit.

Naše poslední průzkumná pivní akce nás zavedla do pivnice U Poutníka. Již dříve jsme na tuto hospodu slyšeli chválu, ale jelikož se jednalo o hospodu kuřáckou, moc nás to sem nelákalo. Nicméně od poloviny února je celá pivnice kompletně nekuřácká a tak jsme usoudili, že je nejvyšší čas, zajít to tam v neděli odpoledne před odjezdem vlaku do Prahy omrknout. Hospůdka je to poměrně malá. Dvě částečně oddělené místnosti, několik bytelných dřevěných stolů a roztomilé dřevěné stoličky. Prostory s klenutými stropy celkově působí příjemně věkovitě a klasicky. Na čepu je filtrovaný a nefiltrovaný Poutník, občas doplněný dalším speciálním pivem. Po příchodu do pivnice ještě ani nesedíme a už je u nás svérázný číšník s dotazem: „Co to bude?„. Dáváme si nejdříve filtrovaného a poté nefiltrovaného Poutníka. Obě piva ve špičkové kondici. Není divu, pivo zde teče proudem a číšník se ani v neděli odpoledne nezastaví a rozdává jedno pivo za druhým. Hosté tvoří pestrou společnost lidí počínaje mladými fanoušky Komety a konče staršími manželi, kteří si sem zaskočili na jedno. Toto je přesně ten druh hospody, kde by nás mohla stihnou ta nehoda, že budeme pít za stolem jedno pivo za druhým. A skvěle ošetřený Poutník je jedna z věcí, kterou můžeme Brňákům závidět.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nově navštívěné hospody

Nejnovější alba v galerii