Pivečka Bohemka, Slavkov Victory Ale, Permon Amber Wheat, Velická Colombus IPA a jiná nová piva

Marley

27. listopadu 2015 v 12:33

Pokračujeme s pivními novinkami. Dnes se podíváme na pár zajímavých moravských piv, nějakého toho průmysláče a též něco všehochuti k tomu.

Začneme novým pivem od létajícího pivovaru Pivečka, jedenáctistupňovou APA Bohemka. Není to úplně přístupná líbivka, je bylinná s tóny zeleného pepře, sušených květů i citrusů. Slušně sladová, zajímavá, a po chvíli zvykání i dobře pitelná. Těžko říct, jestli tohle byl záměr, ale bavilo nás to.

Poprvé jsme potkali pivo od Velického Bombarďáka z Velké nad Veličkou, konkrétně novinku Columbus IPA. Je to pivo s tóny tropického i kandovaného ovoce a mandarinek, je karamelové, sladové a nasládlé. Jen to chmelové aroma přechází trochu do tónů cibule a česneku, to jsme slyšeli, že se občas u Columbusu stává, ale zatím jsme to asi takhle znatelně nepotkali (oproti Summitu a Waimei, kde jsme podobné tóny našli několikrát). Jinak ale vcelku fajn pivo.

Slavkovský pivovar uvařil pivo Victory Ale. Je to sedmnáctka, sladová, karamelová, lehce chmelově bylinná, s tóny citrusů i kandovaného ovoce. Docela je znát i alkohol, což jsme při „jen“ 7 % alkoholu úplně nečekali, je středně hořká, vcelku zajímavá. Možná by trochu doladění užila, ale je fajn. Podruhé jsme zkusili tmavého slavkovského kancléře, chutnal nám teď dokonce ještě o trochu více, povedené pivo. Silvio Pellico vařený pro hospodu U Alberta nám nyní přišel o něco tmavší, s trochou karamelu, dobrý ležák, ale pro změnu nám chutnal o něco víc poprvé.

Pivovary Lobkowicz svoji novou řadu piv Lobkowicz Premium začaly lahvovat a distribuovat do supermarketů. Nedávno jsme ochutnali čepovaného černého Lobkowicze, mělo by jít o přebaleného Merlina, ten nám moc nejel. Pšeničný Lobkowicz se ale povedl – je příjemně řízný, obilně sladový, s tóny banánů, hřebíčku i citrónové kůry. Vyvážená a opravdu povedená pšenka, zřejmě ani nejde o přebaleného Víta / Markýze, má totiž o trochu více alkoholu. Kvasnicového jsme potkali jen čepovaného (ten možná ani do lahví nepůjde), moc nás nezaujal, takový oukej, nijak extra chutné pivo. Jako posledního jsme zkusili lahvového Lobkowicz Ale, ale také se moc nepovedl, drsnější, s náznakem zeleniny, nic co bychom pili dobrovolně znovu. Přitom čepovaný půl roku zpět byl fajn. Zatím máme z této řady takové rozporuplné pocity. No, asi jako z celých pivovarů Lobkowicz.

Novou průmyslovou značkou je Sedmý schod. Pro obyčejného pivaře je asi trochu neprůhledné o co vlastně jde, na etiketě se nic nedozví, ale je to počin z Žateckého pivovaru. Zřejmě marketingový trik typu Patron / Gambrinus – „neřekneme vám, kdo to vaří a určitě vám to bude víc chutnat“. Pivo je to sladové, chmelově kořenité a bylinné, lehce karamelové, s trochou tónů zeleniny a másla. Dá se pít, ale nějak vychutnávat rozhodně ne. Jestli tohle je inzerovaný „legendární počin, jak vylepšit dokonalé pivo“, tak se marketing povedl na výbornou.

Pivovar Permon přišel s novinkou a po dlouhé době nejde jen o klasický ejl. Je to Amber Wheat, zřejmě jde o variaci na americký Wheat Ale. Pivo je to docela tmavé, karamelové, toustové, s tóny banánů, hřebíčku i perníku. Z chmele jsou znát grepy a tropické ovoce, hořkost je sice jen střední, ale docela drsná. Celkově to dohromady moc neladí, pitelnost se spíše blíží průměru.

Ochutnali jsme i pivo Velbloud APA, vařené zřejmě v Pegasovi pro brněnskou hospodu Schrott. Hodně zakalené pivo s tóny karamelek, citrusů a kvasnic, docela je znát i máslo a zelenina. Dosti divné pivo, velmi špatně pitelné. Takový hodně nepovedený domovarnický pokus. Nicméně Schrott samotný k návštěvě doporučujeme, je to příjemný a zajímavý brněnský podnik blízko hlavního nádraží, navíc s dobrou nabídkou piv a slušnými cenami.

Po nepříliš dobrém Podřipském pivu se zeleným chmelem jsme potkali i klasickou Podřipskou desítku. Ke stejné porci másla jako u zeleného chmele se tu navíc přidávaly i zvětralé tóny lepenky. Ble, tohle se nepovedlo.

Vimperský zlatý Bock jsme už ochutnali, naposledy půl roku zpět, bylo to moc fajn pivo. Ale to, co jsme potkali nyní… výrazně zeleninové pivo, s tóny celeru, libečku a petržele. A aby to nebylo málo, přidávaly se na pozadí i další vady, zelená jablka a máslo. Peklo. Přemýšlíme, co se ve Vimperku stalo, že v poslední době ta piva stojí za starou bačkoru.

Příjemné překvapení nás čekalo v Lokále Ostrý, potkali jsme tu pivo čepované ze samospádového soudku. Dokonce pivo české, z Železné Rudy. Ale příjemné to přestalo být po ochutnání piva, medového Pašeráka. Plné vad, odporné, skoro nepitelné. Snad si příště v Lokále Ostrý nechají stočit nějaké trochu lepší pivo, dobrých ležáků je více než dost a samospád by jim mohl prospět.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nejnovější alba v galerii