Pětkrát jinak Imperial Stout 22° z Podřipského pivovaru

sepsal Marley

22. prosince 2016 v 19:27

Dnes se v rámci pivních novinek podíváme jen na jeden pivovar. Podřipský pivovar z Ctiněvsi totiž přišel s něčím, co se v našich krajinách ještě nevyskytlo. Připravil pět druhů imperial stoutů, přičemž základní pivo bylo stejné, rozdíl byl v dozrávání – do tří z těchto pěti byly přidány různé dubové chipsy a do čtvrtého vanilka. Rozhodli jsme se tedy trochu plácnout přes kapsu, piva zakoupit, najednou ochutnat a porovnat.

Začali jsme základní ničím neochucenou verzí. Pivo má stupňovitost 22 a 9,2 % alkoholu, není to tedy žádná muší váha. Ač to z parametrů ani nevypadá, je docela hodně prokvašené, s vystupujícím alkoholem. Jinak je pražené s tóny a nádechem lékořice. Vcelku fajn kousek, ale doufali jsme v trochu více. Jak dopadly ochucené varianty?

Verze s vanilkou je vanilková hodně, taktéž je podobně jako základní verze alkoholovější. Příjemné tóny vanilky ale vyvažují výrazné a méně příjemné karamelkové tóny, v tomto případě jde zřejmě o mix sladů, oné vanilky a nádechu diacetylu. Škoda, lépe vyladěné mohlo být výborné, takhle je spíš takové oukej.

Pak tu je verze Cherry, což by měla být tisková chyba – dle našich informací by mělo jít o pivo dozrávající na sherry dubových hoblinách. Pivo je to zajímavě ovocné, lehce lékořicové a vanilkové. Sice také alkoholovější, ale méně než předchozí dvě verze. Též by užilo doladění, ale je zajímavé.

Další je imperial stout s whisky dubovými hoblinami. Díky dozrávání má zajímavý nádech vanilky, whisky i švestek. Před ohřátím to byl náš favorit, chutné pivo. Ale bohužel po chvíli už bylo, podobně jako vanilková verze, karamelkovější i alkoholovější.

Poslední je verze s hoblinami amerického dubu. Díky dubu je pivo příjemně ovocné (nejvíce nám připomínalo švestky), lehce vanilkové, medové, s nádechem bourbonu. Sice je také vcelku karamelkové a alkoholové, ale výsledek je jasně nejlepší, zajímavé a dobře se popíjející pivo.

Byla to zajímavá domácí degustace, porovnávat lehké nuance mezi pivy byla zábava. Ale je škoda, že základní pivo nebylo harmoničtější, výsledky by mohly být lepší. Ale i tak jsme rádi, že u nás také někdo přišel s něčím jiným porovnáníhodným než se Single Hopy a Single Malty – ty už dnes nikoho neohromí.

Pivní novinky

Celkem 211 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…